Sport

Spanyol címvédéssel zárult a kézi-Eb

A spanyol férfi kézilabda-válogatott megvédte Európa-bajnok címét, mivel az olimpiai kvalifikációs torna stockholmi döntőjében 22-20-ra legyőzte Horvátországot.

A két csapat szerdán már találkozott: a középdöntő utolsó fordulójában, Bécsben 22-22-es döntetlen született. A finálét a horvátok kezdték jobban, pontos támadójátékuknak és agresszív védekezésüknek köszönhetően a 19. percben már 10-7-re vezettek. Ezután két szegedi játékos, a jobbátlövő Jorge Maqueda és a balátlövő Joan Canellas góljaival 4-0-s sorozatot produkáltak a spanyolok, és a szünetben már ők álltak jobban egy góllal.

A második felvonás elején egy újabb négyes gólsorozattal tovább nőtt a lendületesen, gyorsan kézilabdázó címvédő előnye, ekkor Aleix Gómez Abello triplázott. Ezután váratlanul megakadtak a spanyolok akciói, kilenc percig nem találtak be. Ezt ekkor még nem tudta kihasználni az ellenfél, az 54. percben azonban fordított (18-19). A hajrá Abello vezérletével a spanyoloké volt, akik a legfontosabb pillanatokban jó döntéseket hoztak támadásban és védekezésben is, így 22-20-ra győztek.

A mezőny legeredményesebb játékosa Abello és Domagoj Duvnjak volt egyaránt öt góllal. A MOL-Pick Szeged játékosai közül Maqueda három, Canellas két, a horvát jobbátlövő, Luka Stepancic pedig szintén három gólt szerzett. A kapusok közül a spanyol Gonzalo Pérez de Vargas nyújtott kiemelkedő teljesítményt, mivel 19 lövésből nyolcat kivédett.

A  spanyolok hatodszor játszottak döntőt Európa-bajnokságon, és két évvel ezelőtti sikerüket követően másodszor nyertek. A címvédés eddig csak a svédeknek sikerült, akik 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben is aranyérmesek lettek. A horvátok a harmadik fináléjukat is elveszítették.

Így ünnepeltek a spanyolok az öltözőben:

A torna gólkirálya a norvég Sander Sagosen lett 65 találattal, így megdöntötte az egy Európa-bajnokságon szerzett gólok csúcsát, amit az északmacedón Kiril Lazarov tartott, aki 2012-ben 61-szer talált be.

A győztes csapat kijutott a nyári, tokiói olimpiára, és az ezüstérmeshez, illetve a bronzérmes Norvégiához hasonlóan kvalifikálta magát a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra.

Férfi kézilabda-Eb, döntő:

Spanyolország – Horvátország 22-20 (12-11)
Stockholm
v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 33/22, illetve 33/20
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 5/4
kiállítások: 4, illetve 4 perc

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik