Sport

Sosem látott sérüléshullám miatt tört ki pánik a női kézilabdavébé előtt

Talán sohasem volt még olyan nehéz helyzetben egy világverseny előtt Thorir Hergeirsson, a norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, mint most: jelen állás szerint nyolc kulcsemberére sem számíthat a két hónap múlva kezdődő világbajnokságon.

A hétvégén Heidi Löke dőlt ki, az a beállós, akit pályafutása során elkerültek a sérülések. Norvégia a brazilokkal vívott felkészülési mérkőzést, amelyen Löke a jobb térdében szenvedett meniszkuszsérülést, így öt-hat hónapot ki kell hagynia.

Eddig elkerültek a sérülések, de most nem volt szerencsém. Ez mindig kellemetlen, de most, amikor klubom, a Vipers megkezdi Bajnokok Ligája-szereplését, és küszöbön a világbajnokság Japánban, akkor ez különösen rossz időzítés volt. Egy dolog biztos, mindent megteszek, hogy mihamarabb visszatérjek

– nyilatkozta Löke.

Az olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok klasszis egy rossz mozdulatban sérült meg, megfordult, hogy visszafusson védekezni, de letapadt a lába. „Éreztem azonnal, hogy valami nincs rendben, de reméltem, nem komoly. Sajnos az” – tette hozzá a beállós.

A posztján ugyan ott van még Kari Brattset (Győri Audi ETO KC) és Vilde Mortensen Ingstad (Team Esbjerg), de egy klasszis elvesztése mindig komoly veszteség. Főleg olyan vérzivataros időben, amikor világsztárok egész sorát kell nélkülözni.

Kapusposzton Katrine Lunde még a Bajnokok Ligája négyes döntőjén sérült meg, a Győri Audi ETO-ban védő Kari Aalvik Grimsbö pedig 2018 óta szünetelteti a válogatottságát. Augusztusban azt mondta, ha minden úgy alakul, esetleg az olimpiát megfontolja – de ezzel a vb-re nincs kisegítve Norvégia.

Kihagyja a világbajnokságot a győri kézis
Már megbeszélte az edzővel is.

Nora Mörk augusztus végén, első bukaresti tétmérkőzésén, a Ramnicu Valcea elleni Szuperkupa-összecsapáson sérült meg, térdszalag-szakadás miatt kilencedszer is meg kell műteni a térdét.

Nora Mörk térdét kilencedjére kell műteni, oda a vébéje
A norvégok szerint ideje visszavonulnia a 28 éves jobbátlövőnek.

A Siófok 21 éves balátlövője, Kjerstin Solas a július végi, Dánia elleni mérkőzésen szenvedett elülső keresztszalag-szakadást. A győriek irányítója, Veronica Kristiansen ízületi gyulladása miatt mindössze két bajnokit játszott szeptember elején. Henny Reistadot (Vipers) gerincsérvvel műtötték nemrégiben, a szintén győri Amanda Kurtovic pedig térdsérülése utáni rehabilitációs munkáját végzi.

Újabb rossz hír érkezett a Győri kézilabdacsapatnak
A klub norvég irányítójára hosszú kihagyás vár.

Ez a sok hiányzó meghaladja az erőnket. Ugyan sok jó játékosunk van, de már nem tartozunk a vébé esélyesei közé

– nyilatkozta Bent Svele, a norvég Tv2 szakértője. Ha Norvégia nem nyeri meg a világbajnokságot, nem szerez egyből olimpiai kvótát, ahhoz majd a tavaszi selejtezőkön juthat hozzá.

Az biztos, hogy nagy a pánik, az ABC Nyheter azt írta, legutóbb a 2005-ös világbajnokság előtt volt Norvégia ilyen kellemetlen helyzetbe. Akkor Oroszországba nem tudott elutazni Gro Hammerseng (keresztszalag-szakadás), Linn Kristin Riegelhuth (ujjsérülés), Katja Nyberg, Gøril Snorroeggen és Vigdis Harsaker (mindhárom vállsérülés), nélkülük pedig a csapat csupán a 9. lett – ez a legrosszabb vb-szereplés azóta is.

A skandinávok 1986 óta két aranyat, két ezüstöt és két bronzot szereztek az olimpiákon, csupán 2004-ben nem jutottak ki, mivel egy évvel korábban csupán a vb-6. helyet szerezték meg.

Meddig bírja a románok Szundija?

Ha nem is ilyen léptékben, de azért a többi válogatottnál is akadnak problémák. Kicsit belekukkantottunk, hogy mi a helyzet a csoportellenfeleinknél és a velünk azonos ágon lévő D csoportos európai riválisoknál.

A magyaroknál Planéta Szimonetta szinte biztosan nem utazhat el Japánba, a francia Chambray átlövője a tavalyi Európa-bajnokságon kulcsemberré nőtte ki magát védekezésben, azóta azonban makacs Achilles-ín-sérülése miatt mindkét lábát meg kellett operálni, ezért hónapok óta nem kézilabdázhat.

Egy kulcsemberére nem számíthat a vébén a magyar női kéziválogatott
Planéta Szimonetta szinte biztosan nem utazhat el Japánba.

A csoportellenfél románoknál teljes a káosz, miután kedden váratlanul lemondott a CSM Bucuresti vezetőedzője, Tomas Ryde, akivel az első öt bajnokin két vereség is becsúszott, ezzel már lehet, szeptemberben elúszott a bajnoki cím lehetősége.

A Gazeta Sporturilor azt írta, az 59 éves szakember azért távozott, mert a klub komoly pénzügyi gondokkal küzd, a játékosok két hónapja nem kaptak fizetést, noha mindenki arra kapott ígéretet a nyáron, hogy ilyen nem fordulhat elő.

Mivel a svéd szakember áll a nemzeti csapat élén is, szinte biztos, hogy döntésének lesz hatása a válogatottra is. Rydét azért választotta a szövetség augusztusban, amikor Ambros Martín távozott, és az orosz kispad mellett döntött, mert az 59 éves svéd 2015-ben bronzéremhez segítette a válogatottat. A helyzet azonban teljesen más most, mint akkor volt: négy éve olyan rutinos játékosokra támaszkodhatott, mint Paula Ungureanu, Aurelia Bradeanu, Oana Manea, Adriana Nechita, Szűcs Gabriella, Valentina Elisei Ardean, Cristina Neagu, Eliza Buceschi vagy Crina Pintea. A felsorolt kézilabdázók közül a decemberi világbajnokságon csupán utóbbi három lehet ott.

Már ha ott lesz: Neagu ugyanis még a tavaly decemberi sérüléséből lábadozik, nélküle pedig elég reménytelennek tűnik a válogatott. A júniusi Kárpát-kupán Japánt egy góllal, 28-27-re sikerült legyőzni, Angola ellen pedig 21-21 lett a végeredmény. Most szeptemberben ugyan két győzelemmel kezdte meg az Eb-selejtezőket, de Ukrajnát csupán 27-24-re verte Brassóban, a csupa amatőrrel felálló Feröer-szigetek otthonában pedig a félidőben még 12-11-re égett, végül 25-20-ra nyert.

Tomas Ryde 2015-ben vb-bronzot szerzett Romániával, de a riói olimpián nem jött ki a lépés (Fotó: AFP/Franck Fife)

A Gazeta Sporturilor felrótta neki azt is, hogy teljesen segítője, Costica Buceschi mögé rejtőzik, a meccseken a román szakember ad instrukciókat az időkéréseknél. Nem csoda, hogy a svédet a kézilabdában – Hófehérke után szabadon – a Szundi becenévvel illetik.

Erősödő spanyolok, klasszist vesztő oroszok

A montenegróiaknál egyelőre minden rendben van, a legutóbbi Eb-selejtezőkön Per Johansson szövetségi kapitány már csak Bobana Klikovacra nem számíthatott a kiszemeltek közül. A Debrecen, a Fehérvár és a Ferencváros egykori, a Craiova jelenlegi beállósa meniszkuszproblémával bajlódik még.

A spanyoloknál Carlos Viver szövetségi kapitánynak kellemes gondjai vannak, Alexandrina Cabral Barbosa visszatért a szülés után, a Besancon balátlövőjének, Lara González Ortegának a lábát megműtötték a nyáron, így a krónikus talpgyulladás talán végleg a múlté, és a vébére ismét csúcsformában lehet, de a kapitány számíthat ismét a Bera Bera kapusára, Mercedes Castellanosra és a jobbszélső Marta López (Valcea) játékára is.

A D csoportból kaphat majd ellenfelet a középdöntőben a magyar válogatott, az biztos, hogy az oroszok elleni mérkőzésen nem kell tartani majd a világ egyik legjobb irányítótájától, Darija Dmitrijevától. A CSZKA Moszkva legnagyobb sztárja az olimpiai bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes irányító a nyáron a Team Esbjerg elleni felkészülési mérkőzésen Achilles-ín-szakadást szenvedett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

När träningen blir lite roligare 🥰

Bella Gulldén (@bellagullden) által megosztott bejegyzés, Szept 23., 2019, időpont: 11:42 (PDT időzóna szerint)

A svédeknél kihagyja a vébét Johanna Bundsen, a Köbenhavn Handbold kapusa, aki gyermeket vár. Ugyanakkor visszatérhet a klasszis irányító, Isabelle Gulldén, aki július 9-én szült, de már edz, és úgy tervezi, ott lesz Japánban – öt hónapos kisfiával együtt.

Női kézilabda-világbajnokság

Helyszín: Japán
Időpont: november 30. – december 15

Csoportbeosztás:

A-csoport: Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Angola, Kuba
B-csoport: Franciaország, Dánia, Németország, Dél-Korea, Brazília, Ausztrália
C-csoport: Románia, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Spanyolország, Szenegál, Kazahsztán
D-csoport: Oroszország, Svédország, Japán, Kína, Argentína, Kongói DK

Kiemelt fotó: Axel Heimken/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik