Sport

Kézi-Eb: a történelmi kudarc és ami idáig vezetett

A magyar férfi kézilabda-válogatott történetében még nem akadt olyan Eb, vb és olimpia sem, amelyen szerzett pont nélkül kullogott haza. Tegnapig (Csehország-Magyarország 33-27). Ljubomir Vranjes szélmalomharcot folytat. Az okok 5+1 tételben.  
Korábban a témában:

Kezdjük a magyar férfi kézilabda jelenének elemzését a csapatépítés kérdésével, hiszen a célkitűzés szerint azért lett volna fontos a középdöntőbe jutás, hogy az együttes hat találkozón érhessen össze. „A nagyon fiatal csapatunk van” kitétellel kár áltatnunk magunkat.

Az Eb-mezőnyében Norvégia, Szlovénia és Fehéroroszország együttese is ugyanolyan, vagy egy kicsit alacsonyabb átlag-életkorú, mint a miénk, és mégis továbbjutottak. A kézilabda olyan, mint a szélmalom: szél nélkül nem működik.

1, Ha már szél, akkor legyen végre szél

A magyar együttes, ugyanúgy, ahogy az előző világbajnokságon, a torna legkevésbé veszélyes együttesének bizonyult a sarokból. Xavi Sabate után Ljubomir Vranjes a második  – és ráadásul egészen más kézilabdakultúrából érkezett szövetségi kapitány – aki a szélsőjátékról történő lemondást látja a legjobb megoldásnak a poszton rendelkezésre álló választék ismeretében.

A csehek elleni sorsdöntő meccsre ugyan már igazi szélsőkkel készültünk meglepetésre, és ennek a szélről lőtt gólok számában meg is volt a látszata, de ez édeskevés. Hornyák révén az Eb 113. percében érte el a magyar együttes az első igazi szélső jegyezte gólt a sarokból, Juhász, aki valójában irányító, pedig úgy töltötte a pályán a torna kétharmadát a balszélen, hogy egy gólt ért el a posztjáról, kínaiból.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A mai kézilabdában a szélső feladata igen komplex és meglehetősen fontos szerep.

  • A belső területeken nagy csatát vívó irányítók, vagy átlövők viszonylagos védekezésbeli pihentetése megoldható csere nélkül egy kettesben hárítani képes szélsővel.
  • Elsősorban közülük kerülnek ki a zavaróvédők, jó ütemű előindulással ők érik el lerohanásból könnyű gólok jelentős részét.
  • A sarokból a lehető legkisebb szögből is gólveszélyt jelentve az ellenfél védelmét – sodrófaszerű hatást kifejtve – kinyújtják, több teret nyitva a kapuval szemben lévőknek.
  • Alegtöbb tornán és bajnokságban közülük kerülnek ki a gólkirályok (jelenleg az Eb-n a minket megszórók Zdrhala után két szélső következik a góllövőlistán).

A Hamburg együttese 2013-ban úgy nyerte meg a BL-t, hogy védekezésben négy szélsőt használt, a padról is apró embereket becserélve a nyitott alakzathoz.

Mindezek ismeretében nem lehet véletlen, hogy a magyar csapat sok megtermett óriással és néhány fürge szélső nélkül csak hatosfalat védekezett, nem véletlen, hogy alig szereztünk indításgólokat, és az sem, hogy állandó strukturális gondot jelent a védekezés-támadás csere. Ljubomir Vranjesnek nagyon más választása nincs is egyelőre.

2, Kiválasztás: nincs hazai szélsőjátékos, de vannak toronydaruk

Aki kicsi és ügyes azt itthon legjobb esetben irányítónak teszik, és, ha lehet, akkor a sarokba is nagyot állítanak, ha kell ha nem. A magyar képzés hagyományosan a méretek bűvöletében él, ezzel termelte ki ezt a jelentős deficitet, amire rövidtávú megoldás nem is kínálkozik.

Előre sejteni lehetett, hogy Nagy László nélkül elsősorban hátul lehetnek majd gondok. A parancsnok ebben a tekintetben három balkezes lövővel sem helyettesíthető. A mieinknél több gólt csak Ausztria kapott a csoportküzdelmek során.

Az egészben az a döbbenetes, hogy a csupa óriással – nyolc darab 100 kilogramm feletti játékosunk van – hatosfalat húzó együttesünk szedte be a legtöbb átlövésgólt a mezőnyben.
Azaz hiába a gigászok a kaput eltakarni sem lehet ma már pusztán szélességi és magassági centiméterekkel.

Az alacsonyabb ellenfelek is megtalálják gyors labdajáratással és ügyességgel a lőrést, ahogy Zdrhala tette rendszeresen a csehektől. A rosszul működő óriás tolóajtók inkább a kapus elől takarnak, mint a kaput védik. ráadásul kevesebb bennük a dinamika, kevésbé tudnak lerohanni.

3, Kapusposzton mi folyik Veszprémben?

A magyar kapusok a leggyengébben védték a kilenc méterről érkező lövéseket a teljes mezőnyben, a 27%-os mutató egészen rémisztő, aminek oka a diszharmonikus együttműködés a védőfallal.

A kapusok pedig külön gondolatot érdemelnek, mert amióta az ember kézilabdát néz ennyire egyenletesen semmilyen kapusteljesítménnyel a magyar válogatottnál nem találkozhatott. Itt persze megint előkerülhet a védelem kérdése, és az ebből adódó kiszolgáltatottság, de lelhető itt egyéb is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A fenti kérdésre a szövetségi kapitánynak kellene tudnia a választ, hiszen valami köze csak van hozzá. Mikler betlizett, és egész biztos, hogy ezt maga is így gondolja. Az első meccshez képest valamelyest sikerült javulnia, de nem eleget. Klubtársát Mirko Alilovicot a horvát kapitány, Cervar két meccs után cserélte le, majd küldte haza, amikor két meccs után 18 százalékkal állt. Az ősz nagy részében sem hárítottak a tudásukhoz mérten kimagaslóan, de ez a szint két ilyen hálóőrtől roppant gyenge. Borbély egyetlen (!) lövést fogott a tornán a 16-ból, ami a kapujára tartott. Miközben újra Veszprémben érezhette magát, ahonnan el kellett igazolnia, mert nem számítottak rá.

4, „Két fül között dől el”

A sport azonban összességében még csak nem is ezekről szól, hanem, ahogy a cseh kapitány, Kubes megfogalmazta, „a két fül között dől el”. Ez nem szabadna, hogy az egyiken bemenjen, a másikon pedig ki. Ljubomir Vranjes az utolsó meccs utáni nyilatkozatában érdekes kérdéseket érintett. Egy fél mondat erejéig említette meg, hogy nem tudják a játékosok azt hozni a válogatottban, amit a klubcsapatukban igen. „Szerintem izgulnak”-ezt mondta.

Ez igencsak elgondolkodtató, elsősorban Lékai Máté, vagy a már emlegetett Mikler Roland esetében. Lékai 13 labdát adott el vagy vesztett el technikai hiba miatt, miközben ősszel élete formájában játszott. Mi lehet itt?

  • Mi az a teher, ami nehezebben viselhető el, és nem feldob?
  • Tényleg ezen múlik nemzetünk boldogsága, hogy ezt aztán, mint egy gellérthegynyi szív alakú medált a sportolók nyakába aggassuk?
  • Vagy az az iszonyatos anyagi jótétemény, amit ez az ország a sportnak ad, hat úgy, mint valami aranyszálú szívességből font béklyó?
  • Vagy a gyermekkori válogatás során marad ki a szempontok közül a döntő pillanatokban oly fontos koncentrációs képesség?

5, Mi készítjük fel a világot ellenünk

A külföldi szövetségi kapitányok mindenesetre egytől-egyig elcsodálkoznak rajta, hogy a magyar játékosok nem képesek megvalósítani mérkőzésen a megbeszélteket. Ennek nem olyan régen, a női vb első találkozója után Kim Rasmussen is hangot adott. Egy másik interjúban a magyar játékosokat edzésen a legjobbnak nevezte.

Kár, hogy az edzést még nem tették fel versenyszámként az olimpiára.

A női világbajnokság után Mocsai Lajos említette, hogy mi készítjük fel a világot az ellenünk való játékra. Arra célzott, hogy mennyien játszanak a legjobbak közül Magyarországon. És minket ki készít fel? Ez a releváns kérdés. A cseh Kasparek Balatonfüreden megfelelő lehetőséget kap a fejlődésre, hiszen egy erős bajnokság, a magyar NB I kilencedik legjobb góllövője (az első tíz között két magyar játékos akad), hogy aztán a legtehetségesebbnek tartott átlövőnket, Bodót oktassa kézilabdából.

  • De az Európa-bajnokságon a magyar mezőnyjátékosok közül a legtöbb időt pályán töltő Ancsin Gábor milyet kap, amikor nem fér be csapatába annak legfontosabb találkozóin, a fontos percekben (ez a kérdés pedig még néhány más esetben is feltehető)?
  • Mennyit használ a magyar kézilabdának az a pénz, amely itthoni bőségében beszippantja a légiósokat, akik aztán jelenlétükkel még azt is elveszik a magyar fiatalok nagy részétől, hogy a legjobb magyarokkal szemben teljes meccseket játszanak, ugyanakkor pedig könnyűvérűségével vissza is tartja többségüket a külföldi próbatételektől?

Akadnak tudatosan építkező ellenpéldák, de ekkora hazai mágnessel nagy erő kell hozzá. Bartókok kellenek, hátha ők lesznek a kézilabda Kodályai!

Varasd, 2018. január 17.
Borbély Ádám, Bartók Donát és Ligetvári Patrik (b-j) a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzés után Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

5+1: Kié a felelősség?

A szövetség közleményében azt írja „csalódást keltett Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása”.

Nagy szerencse, hogy a válogatottakat külföldiek irányítják, különben nem lehetne elkerülni a százszázalékos felelősségvállalást és szembenézést.

A szokásos szólamok közül majd biztosan elhangzik megint néhány, hogy „a külföldi edző tanuljon meg magyarul”, meg, „miért kell egyáltalán külföldi a magyar padra”. A nagy kérdés, hogy a magyar kézilabdát a felszínen tartó, egyébként önbecsapásra tökéletesen alkalmas, „egy-meccsre-készülünk elv” mennyire befogadható egy határon túlról érkezett, egészen más mentalitású mester számára?

A magyar férfi kézilabda-válogatott ugyanis 1997 óta nem jutott négy közé vb-n vagy Eb-n, ahol nem elég egy találkozón nyerni.

Viszont a sokkal kevesebb alkalomból ez kétszer is sikerült olimpián, ahol pusztán a negyeddöntő abszolválása szükséges ehhez.

Ebből a megközelítésből most minden előzetes erőlködés nélkül hatalmas verésekbe, szégyentelenül belefutva kellett volna az első két meccset eldobni, és csak a csehekkel törődni.

Lehet az is, hogy a játékosaink fizikai és szellemi felkészültsége csak erre elég. Bánhidi megállapítása szerint:

minden mérkőzést más felállásban, más taktikai elemekkel játszottunk, úgy gondolom, ez is összezavarhatta picit a fejeket.

A magyar játékost nem a variáláshoz szoktatták. Általánosítva; hiányzik belőle az improvizációs és gyors alkalmazkodó képesség. A Mocsai-féle csapatoknál az ellenfél is pontosan tudta, hogy mikor, ki helyett kit cserélünk be.

Ez a szocializációnk és ez is egy megváltoztatandó nevelési hiba.

Ezért nem biztos, hogy ebbe a vranjesi stratégiába mindenki kompatibilis. Lehet, hogy Merlint, a nagy varázslót kivéve egyetlen külföldi sem érne el eredményt. De magyar is csak csalva.

Vranjes azt mondta, nincs más, ők a mi csapatunk. Nyilván ide érti még a két sérültet, Faluvégit és Győrit is, de valószínűleg tényleg ennek a társaságnak kell kivívnia a nehéznek ígérkező play off meccseken a világbajnoki részvételt, majd az olimpiai kvalifikációt is, amihez az eddig megismerteknél lényegesen több kell. Nagy Laci persze még visszatérhet, és nem kérdéses, rá fognak kérdezni nála.

A fejlődés, és a közös kudarcok és küzdelmek csapattá érlelhet egy társaságot. A semmiképp nem jobb alapképességekkel rendelkező csehekkel is ez történt. A mostani események tanulságait viszont le kell vonni. És jó lenne már a kapu irányába eldobni azt a labdát.

 Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 3. mérkőzés

Csehország – Magyarország 33-27 (15-11)

A D-csoport végeredménye:

 1. Spanyolország 3 2 1 81–65 16 4
 2. Dánia 3 2 1 84–75 9 4
 3. Csehország 3 2 1 76–86 –10 4
 4. Magyarország 3 3 77–92 –15 0

A magyar válogatott kerete:
KAPUSOK:
 BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged),LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: 
DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.