Élő Sport

Kikaptunk Csehországtól, kiestünk az Európa-bajnokságról

A férfi kézilabda Európa-bajnokság harmadik fordulójában az utolsó csoportmérkőzését játssza a magyar csapat Csehország ellen. A mieink először kikaptak Dániától, majd óriási erőket mozgósítva kis híján meglepték a spanyolokat, de pont nélkül állnak. Soros ellenfelünk azonban óriási meglepetést okozva 28-27-re nyert a skandinávok ellen, így előnyösebb helyzetből várták a meccset.

Az elmúlt két forduló eredményei kész helyzet elé állították mieinket: ha legalább négy góllal nyer Magyarország, akkor továbbjut. Ha kevesebb góllal, de nyerünk, akkor este még szurkolni kell, hogy a dánok pontot szerezzenek Spanyolország ellen.

Sajnos azonban nemhogy a győzelem, a döntetlen is hamar távolivá vált. Pedig az első negyed órában uraltuk a meccset, sokáig mi diktáltuk a tempót és hamar elléptünk két góllal. Valami azonban megtört a magyar csapatban és jött egy kilenc percig húzódó rövidzárlat, amikor nem tudtunk gólt dobni.

Félidőre súlyos hátrányunk alakult ki, 15-11-ről kellett nekivágni a második félidőnek. Döcögősen indult a második játékrész, de meg-megrázta magát a válogatott és sikerült többször kettőre fölzárkóznunk, de ezt a lélektani határt nem sikerült átlépni. Különösen demoralizáló volt Andrej Zdráhala, aki közelről és távolról is elképseztő gólokat lőtt, tizennégyig meg sem állt a meccs végére.

A nem volt igazán jó egyéni teljesítmény, Lékai Máté sokat vállalt, de bele is bakizott sűrűn. A túloldalon Martin Galia egészen emberfeletti teljesítményt nyújtott a kapuban, ez Zdráhala góljai mellett hatalmas különbségnek bizonyult. Idegesek lettünk, sok hibával játszottunk, a csehek pedig kényelmesen támadtak, hogy az időt húzzák és ez sem segített az idegeinknek. A végén már csak kapkodtunk, így Tomás Cíp gyors duplájával egészen kellemetlen végeredmény született: 33-27-re kikaptunk

Vereségével pontszerzés nélkül esett ki a magyar válogatott az Európa-bajnokságról.

Előzmények

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a cél érdekében kettőt cserélt a mérkőzés előtt a keretben: Dzsamali Iman és Vilovszki Uros került ki, helyükre szintén két szélső érkezett Országh Ádám és Fekete Dávid személyében.

Mi játszunk korábban, így nem számolhatunk a dánok pontszerzésével. Szeretném, ha addigra már lerendeznénk a saját sorsunkat. Ha hatvan percig jól tudunk játszani, annak elégnek kell lennie a csehek ellen. Eddig szélről még nem lőttem kapura, az ellenfelek is sokszor úgy védekeznek, hogy inkább az átlövőket hagyják kifelé cselezni, és a szélsőket teljesen lezárják. A szélső az ilyen kiszolgáltatott pozíció, lehet csak a hajrában jön egy olyan lehetőség, amiből viszont be kell találni.

– mondta a találkozót megelőzően Juhász Ádám.

A magyar csapat a dánok ellen nem bírta végig a tempót, a spanyolok ellen végig partiban volt, a támadásépítésben akadt sok döccenő. Ha ezt ki tudja javítani a magyar válogatott, akkor összejöhet a kellő eredmény.

 Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 3. mérkőzés

Csehország – Magyarország 33-27 (15-11)

A D-csoport végeredménye:

 1. Spanyolország 3 2 1 81–65 16 4
 2. Dánia 3 2 1 84–75 9 4
 3. Csehország 3 2 1 76–86 –10 4
 4. MAGYARORSZÁG 3 3 77–92 –15 0

A magyar válogatott kerete:
KAPUSOK:
 BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged),LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: 
DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)

Vége a meccsnek és sajnos az Eb-nek is

Horák átlövése tűpontos volt, de Lékai is betalált távolról. Egy perccel a vége előtt 31-27 volt az állás, labdavesztésből még Cíp is betalált, Lékai próbálkozását pedig Mrkva hárította és Cíp még utoljára betalált, 33-27-re kikaptunk.

Elment a meccs

Fekete gólt lőtt, de rálépett a vonalra, bezzeg Horák nemcsak pontos, de szabályos is volt. A villámgyors ellentámadás végén Balogh tartotta az eredményt, de a 29-26 nekünk mindenképp kevés. Főleg úgy, hogy Stehlik betalált átlövésből némi szerencsével. Valamit láttak a bírók, elvették tőlünk a labdát. 30-26 három perccel a vége előtt, ez a hajó elúszni látszik.

Zdráhala megállíthatatlan ma

Bodó Richárd jó csellel tört be középen és szépített, de Zdráhala azonnal válaszolt. Bartók is villámgyorsan gólt lőtt, 26-23 lett szempillantás alatt az eredmény. Jött egy újabb cseh gól, de erre parádés figurával felelt a magyar csapat, megint Bartók volt a gólszerző. Passzív miatt megkaptuk a labdát, Lékai pedig folhozott minket két gólra. Újra jött a csehek időhúzós támadása, Becvar pocsék lövését megfogta Mikler, de pontatlan volt az indításunk, Zdráhala pedig már a 14. gólját lőtte a meccsen.

Nem sikerül három gólnál közelebb férkőzni

Fekete Dávid jól szállt be, még egy gólt dobott szélről, de Zdráhala újra talpról dobott őrült nagy gólt. Mikler visszaállt a kapunkba, miközben támadásban lefogták Feketét, amit érthetetlen módon támadó szabálytalanságnak véltek a bírók. Kényelmesen adogattak a csehek a felezőhöz közel, majd Kaspárek lőtt kapufát, Balogh Zsolt viszont bevágta a maga lövését, 24-21-re módosítva az állást. Nem sokáig maradt ez az állás, a hatodik büntetőt is belőtték. Vranjes időt kért harmadjára a meccsen.

Küzdünk, de az idő fogy

Időkérésük után hetesből lőttek gólt a csehek, majd Ancsin lövése akadt el Galiában. Zdráhala talpról elképesztően nagy gólját szerezte, Lékai eladta a labdát és Hrstka lerohanásból gólt dobott, 22-17-tel visszaállt az ötgólos különbség. Bodó tört be, lövése pedig a kapufát találta ugyan el, de hetest kaptunk és Cíp két percre kiállt. Balogh büntetőjét már nem védte Mrkva, Kaspárek pedig kapu mellé dobott. Az ellentámadásból villámgyorsan gólt lőtt Lékai, de a védekezésünk nem volt ewnsbwn, Stehlík szélről dobott gólt, ezzel 23-19 és vészesen fogy az időnk.

Sokat vártunk rá, de elkezdtünk zárkózni

Egy sima oldalpasszt elszúrtunk, Zdráhala pedig egy jó hosszú támadás végén átlövésből betalált, a meccsen először vezet hattal a cseh csapat. Balogh szépít rögtön, miközben Borbély Ádám állt a magyar kapuba. Zdráhala újabb lövése pontatlan volt, Bodó viszont hajszálpontos, 19-15-re feljöttünk. Megélénkült a magyar közönség és Schuch is spannolta őket és a csapatot is, meg is zavarodtak a csehek és hozzánk került a labda. Fekete Dávid először lépett pályára és rögtön labdát is kapott, amellyel három gólra feljöttünk, sőt labdaszerzésből Lékai is betalált, 19-17! Ijedtében időt kért a cseh kapitány.

Nem csökken a különbség

Mikler nagyot védett, de sajnos Galia megbabonázott mindenkit: Lékai és Balogh lövését is hárította. Stehlík átlövése viszont pontos volt, így újra öt van közte. A csehek egyébként taktikusan addig húzzák a támadóidőt ameddig lehet, a nagyobb baj, hogy mi nem tudunk gyors támadásokkal zárküzni. Vranjes időt is kér inkább.

Nehezen indult a félidő

Zdráhala góljával indul a második játékrész, ráadásul Bodó lövése kimaradt a túloldalon. Kaspáreknek volt szüksége ápolásra hosszú ideig, de nem zavarta meg a cseheket, Zdráhala megint betalált, ezzel már 17-11 volt az állás. Lékai elejtette a labdát, de a lerohanás végén Mikler védeni tudott. Két perc kellett szünet után az első magyar találathoz, Balogh Zsolt szerezte. Elveszítették a labdát a csehek, Lékai pedig egy gyors támadás végén közelebb hozott minket, de így is még négy van közte.

Vége a félidőnek

Bartók kapott egy súlyos pofont Petrovskytól, akinek videózás után piros lapot adtak a mozdulatért. Ismét emberelőnyben vagyunk két percig, Hornyák pedig végre kilencpercnyi várakozás után gólt lőtt, ezzel 15-11. Zdráhala gyenge próbálkozását megfogta Mikler, egy percünk maradt a meccsből és 45 másodperc a létszámfölényből. Sajnos Hornyák lövését kivédte Galia, majd Bodó lőtte a labdát jócskán fölé. Időt kértek a csehek 15 másodperccel a vége előtt. Végül időn túli szabaddobással 15-11 lett a félidei eredmény.

Nyolc perce nem dobtunk gólt

Bartók átlövése pontatlan volt, ezután többször sem sikerült megszereznünk a labdát, de legalább újabb gólt nem kaptunk – hála Mikler védésének. A támadásban csúnyán eladtuk a labdát, ami Bartók lábára pattant így, Becvar pedig meglőtte a 14. cseh gólt is. Hét perce nem lőttünk gólt, ráadásul Juhász is kapufát lőtt szélről. Borbély Ádám jött be büntetőt védeni, de Hrstkát nem zavarta meg a váltás, 15-10 oda.

Most nagyon nagy a baj

Kapust cseréltek a csehek a hetesünkhöz és Mrkva meg is fogta Lékai lövését. 12-10-nél támadhatott az ellenfél, Mikler elsőre védett de nem lett miénk a labda. Zdráhala lövését blokkoltuk, de Bartókot szabálytalannak látták a játékvezetők, a büntetőt bevágta Zdráhala, ezzel először vezetett három góllal valamelyik csapat és sajnos nem mi. Vranjes időt kért.

Galia lassan mindent véd

Lékai újabb lövése akad el és az újabb lerohanásból megint eredményes volt Tomás Cíp. Válaszként egy kínai figurával szépítettünk 10-9-re. Juhász belül védekezett ezért hetesből Zdráhala újabb gólt dobott, de Lékai sem maradt adós a túloldalon egy betörés után. Elvették a labdát ellenfelünktől, gyorsan indítottunk is, de a francia bírók visszafújták az akciót, mert nem jó helyről végeztük el a szabaddobást. Galia ötödjére, majd hatodjára is édett egy magyar lövést, lerohanásból pedig Horák növeli kettőre a csehek előnyét. Nem sikerül egyenlíteni sehogy sem…

Először vezet az ellenfél

Kaspárek hatalmas gólt lőtt a jobb fölső sarokba, de nekünk is van balatonfüredi gólszerzőnk: Hornyák újra előnybe hozott minket. A csehek átlövésével eddig nem tudunk mit kezdeni, Zdráhala egalizált. Ezután döcögött a magyar támadás, de Ancsin jól lépett be a résbe, amiért Horákot másodjára küldték ki a bírók két percre. Lékai bevágta a hetest. Sajnos Zdráhala nagyon becsapta Ancsint, aki egy kiállításért cserébe tudta csak megállítani. A büntetőt a sértett értékesítette, majd Balogh Zsolt csúnya lépéshibát produkált, de Mikler óriásit védve megakadályozta az újabb Zdrhála gólt. Csakhogy Lékai is hibázott, nem úgy Cíp, aki először szerez vezetést Csehországnak a meccsen.

Megint sok a hiba támadásban

Lékai kíméletlenül értékesítette a büntetőjét, de Kaspárek megint átlövésből szépített. Ancsin elkapkodta a támadásunkat, amiből cseh labdaszerzés, majd egyenlítés lett. Négy perc alatt eltűnt a kétgólos előnyünk, 4-4 volt az állás. Bodóra azonban számítani lehet a bajban, távolról vette be a cseh kaput és bár rögtön újra miénk lett a labda, belemenés miatt jöhetett az ellenfél, Horák pedig nagyon bevágta a bal felsőbe. Átlövéseink nekünk is ülnek, Ancsin jobbról befelé lépett és óriási bombával hozta előnybe újra a magyar csapatot.

Lassú támadásokkal kezdődik a meccs

Mikler Roland mentette meg a befelé pattogó labdát, a mieink pedig hosszasan passzolgattak, majd Lékai kapott középen egy jó passzt, de nem tudta kihasználni a helyzetét. Sokáig úgy tűnt nem találnak majd rést a pajzson a csehek, de Kaspárek átlövésből megszerezte az első gólt ellenfelünk számára is. Lékait felőrölték a cseh védők, de még pont Ancsinhoz tudott passzolni, aki hatalmasat ugrott és a jobb alsóba bombázott! Ezután a csehek lőttek kapufát, a kipattanó pont Petrovskyhoz került, ám Mikler lábbal védett óriásit. 3-1-re mentünk, amikor eladta a labdát Lékai, az ellenfél pedig könyörtelen volt.

Elkezdődött a mérkőzés

Mára szokásosnak mondható hangorkánban indíthatta a mérkőzés első támadását a magyar válogatott. Lékai Máté rögtön betalált. Az ellenfél nagyon nehezen jutott lövőhelyzetig, Petrovsky lefordult ugyan de felső lécre pattintotta a labdát. A túloldalon viszont kiharcoltunk egy kiállítást, nem sokkal később Bodó Richárd dobott gólt. Magabiztos 2-0-ás kezdés!

Köszöntjük olvasóinkat!

Eljött a mindent eldöntő összecsapás: le kell győznünk Csehországot. Lehetőség szerint négy góllal, különben nem a mi kezünkben lesz a sorsunk.

Olvasói sztorik