Sport

Kézicsődről a kapitány: Nem vagyok varázsló

A magyar válogatott szövetségi kapitánya csalódott, de látja a fényt az alagút végén. Jó neki.

Egyes nézetek szerint óriásit küzdött, más szemszögből óriásit erőlködött a magyar válogatott a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó, továbbjutásról döntő csoportmeccsén, de hiába.

A csehek a 14 gólos Ondrej Zdráhala vezetésével a kíméletlen, gyors játékukkal a dánok után minket is megleptek, így az 33-27-es győzelmüknek köszönhetően ők jutottak tovább a D csoportból.

Ez azt jelenti, hogy az újjáalakított, éppen generációváltáson áteső magyar csapat pont nélkül, az utolsó helyen végzett négyesében, és nem folytathatja a középdöntőben. Holott, mint utólag kiderült, nem is kellett volna négy gól különbséggel nyerni, a dánok legyőzték a spanyolokat, így elég lett volna egyel.

Kikaptunk Csehországtól, kiestünk az Európa-bajnokságról
Utolsó mérkőzésünk élet-halál küzdelem volt. Nem mi maradtunk életben.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón és személyes beszélgetéseken egy csalódott, ám a jövővel kapcsolatban igen motivált Ljubomir Vranjest hallhatunk. A svéd edző kezdésként rögtön elmondta, természetesen nem elégedett a látottakkal, illetve elmondása szerint játékosai hozzáállásán is lesz mit csiszolni a következő hónapokban.

Először is szeretnék gratulálni a cseh csapatnak, sokkal jobban játszottak, mint mi. Csak az első tíz percből nem lehet megélni egy ilyen tornán, ez most is bebizonyosodott. A második félidőben feljöttünk, de utána újra buta hibákat vétettünk, és el is úszott a hajó. Papíron a mi csapatunk az erősebb, de Csehország most megmutatta, hogy csapatként előrébb tartanak

– mondta Vranjes. A szövetségi kapitány szerint a találkozó előtt lecserélt Uros Vilovszki nem tudott volna segíteni a csapatán, míg Imán Dzsamali sérüléssel bajlódott, muszáj volt váltania. Hiába a kiesés, szerinte a jövő fényes.

Ismerem a játékosaimat, tudom, mit várhatok el tőlük, annyit tudok, dolgoznunk kell. Sokat. Soha nem egyszerű egy olyan csoportban, ahol ott vannak a dánok, a spanyolok, de a cseheket sem néztük le előre. Most például a legnagyobb különbség a kapusok között volt. Mi rengeteg ziccert elpuskáztunk, míg ők a győztes meccsük utáni önbizalomtól fűtve hatalmasat játszottak.

A szövetségi kapitány kiemelte még a már említett Zdráhalát, akinek a 14 gólja természetesen döntő faktornak bizonyult. Pedig a válogatott tagjai tudták, mire képes a csehek 34 éves csapatkapitánya, de mégsem sikerült kivennünk őt a játékból.

„Én elmondhatom a srácoknak, hogy mit és hogyan kellene megcsinálni, de helyettük nem lehetek ott a pályán”

Válogatottunk az első félidőt nagyszerűen kezdte a magyarok ezreitől hangos varazsdi arénában, hiszen az első nyolc percben mindössze egyetlen gólt kapott Mikler Roland. Aztán valami megváltozott, kimaradtak az ordító helyzetek, a csehek felébredtek, a félidőt pedig már négygólos hátrányban (11-15) zártuk.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A hozzáállással volt a legnagyobb gondom, mert nem láttam a fiúkban azt, amit a dánok vagy a spanyolok ellen igen. Úgy éreztem, mintha a játékosaim féltek volna a pályán, ezt viszont nem tudom elfogadni. Nem hiszem, hogy bárkitől vagy bármitől félnünk kellett volna, ez megengedhetetlen

– jelentette ki kategorikusan Vranjes. A hazai pálya adott volt, hiszen óriási fölényben voltak a magyar szurkolók, és most sem hagyták cserben a csapatot: doboltak, skandáltak, fütyültek, tapsoltak. Vranjes ezt külön megköszönte, elmondta, nagy élmény volt ennyi magyart látni Varasdon.

A szakember úgy látja, a jövő egyik kulcsa az lehet, hogy a magyar csapatok sokkal többet edzenek a továbbiakban.

A 44 éves svéd kapitány szerint az lenne első, hogy a játékosok megszerezzék a megfelelő erőnlétet és fizikumot. Ez mindenkire vonatkozik, nemcsak a Veszprémben és a Szegedben játszókra.

Sokkal erősebbnek kell lennünk, most a közelében sem vagyunk annak a szintnek, ahol szeretném, hogy legyünk.

A kitűzött célokról elmondta, mindent csak lépésről lépésre szabad. Először el kell jutni a világ legjobb 12 csapata közé, és ha sikerül, meg lehet mászni a következő lépcsőfokot. Sokkal több játékosra van szüksége, mondta.

Nem vagyok varázsló, abból főzöm, amim van. Nyilván mindent megpróbálok, de az alkalmankénti 8-12 nap nem biztos, nem elég mindenre. De határozottan kijelentem, hogy bizony előreléptünk; a játékosok fejlődtek, harcoltak a meccseken, odatették magukat, bárki jött velük szembe.

Nem vagyunk ott a legjobbak között, ezt fontos tudatosítani.

Nem szabad irreális célokat megfogalmazni, mondta a szövetségi kapitány. Még a Veszprémben és a Szegedben is inkább a külföldiek játszanak, vannak játékosok, akik csak a válogatottban védekeznek, így azért nem egyszerű megfelelően felépíteni egy csapatot. Vagy inkább „A” csapatot.

Fiatalok, fiatalok, fiatalok!

A svéd szakember a 24.hu kérdésére elmondta, mi az, ami miatt még a kiesés ellenére is pozitív szájízzel hagyja el a horvátországi Európa-bajnokságot.

Nagyon boldog vagyok, mert a fiatal játékosaim szépen mutatkoztak be egy ilyen nagy tornán. Azt látom, hogy tényleg van alap, amire építkezhetünk. Korábban nem volt világos, kire számíthatok a jövőben. Most tisztult a kép. A svédek elleni két barátságos meccsen nem volt egyáltalán nyomás rajtuk, de azért egy Eb teljesen más. Más mederben kell játszanod, nincs más választásod, fejben fel kell venned a nemzetközi versenyek gyorsaságát. Nem szabad arra koncentrálnod, hogy ne ronts; mert akkor rontani fogsz. Nem szabad a kihagyott ziccerek felett szomorkodnod. Egy nemzetért, egy országért játszol, arra kell fókuszálnod. Nem akarom, hogy azt higgyék, most bárkit is leszóltam volna, mert ez nem lenne igaz. Amikor átvettem a csapatot, sokkal rosszabb volt a helyzet, és azt hiszem, pszichésen is megtettük előre a kezdőlépést

– mondta Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

 Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportmérkőzés, 3. mérkőzés

Csehország – Magyarország 33-27 (15-11)

A D-csoport végeredménye:

 1. Spanyolország 3 2 1 81–65 16 4
 2. Dánia 3 2 1 84–75 9 4
 3. Csehország 3 2 1 76–86 –10 4
 4. MAGYARORSZÁG 3 3 77–92 –15 0

A magyar válogatott kerete:
KAPUSOK:
 BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged),LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK: 
DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik