Sport

Gyurta életében először küzdötte le a 25 kilométert

gyurta gergely (gyurta gergely)
gyurta gergely (gyurta gergely)

Kovácshegyi Ferenc, a Széles-csapat szakembere és Kiss László szövetségi kapitány is megemelte kalapját Gyurta Gergely előtt.

Hajlamosak lennénk (vagy vagyunk?) azt hinni, hogy egy 18. és egy 13. helyezés egy világbajnokságon nem nagy kunszt, ám Gyurta Gergely szereplése Barcelonában mégis több mint korrektnek mondható.

5 kilométeren lett 18., de szombaton életében először úszta le a 25 kilométert, a pokoli távot, amelyen egyébként sprintbefutó döntött a német induló javára.

A 13. helyen végzett Gyurta azt mondta a gyilkos verseny után, hogy szeretett volna a tízben végezni, de a végén már nagyon fájt mindene. Leküzdötte a 25 kilométert, és emiatt elégedett, különben sem rossz tizenharmadiknak lenni a világon.


A verseny után járt a gratuláció
Fotó: Sport24

Így gondolja ezt Kovácshegyi Ferenc, aki a szakmai stáb tagjaként vett részt a felkészítésében:

– Életében először úszta le a 25 kilométert, így várakozásokról itt még nem volt szó, ez egy új táv volt neki egy ilyen rangú versenyen – értékelt a tréner. – Ahogyan láthattuk, majdnem minden nap a német, a brazil és a görög úszókról szólt minden a versenyeken, ebbe az elitbe egyelőre még nem tudott bekerülni Gergő. Vezetett sokáig, az reménykeltő volt, de ezt a távot is meg kell tanulni jól leúszni. A kitartásával, szorgalmával semmi gond, menni fog.

Mi kell ahhoz, hogy valaki le tudja úszni a 25 kilométert? Érdekes volt látni, hogy a végén sprinteltek az élmezőny tagjai…
Ha a körök részidőit megnéznénk, láthatnánk, hogy azok ingadoznak. A nagymenők sokáig csak várakoznak, utaznak, és később indítják a hajrát. Gergő egy kicsit hamarabb indította, ezt is meg kell tanulni, még nem tudta beosztani az iramot, mint ahogy a rutinosabbak. Elégedett vagyok vele így is.

Mennyire az a teljes válogatott szereplésével?

Az vagyok, voltak meglepetések, és bár nem mondom, hogy nem lehetett volna jobb helyezést elérni egyes számokban, viszont már mindegyiket le tudjuk fedni. Biztató a fiatalok megjelenése, így van remény arra, hogy az évek során felzárkózzunk a németekhez, olaszokhoz, oroszokhoz.


Nem kell szomorkodnia
Fotó: Sport24

Kiss László szövetségi kapitány is hasonlóan elégedett:

-A sportban a tapasztalat legalább annyira fontos egy versenyző számára, mint a tehetség és a szerencse – mondta kérdésünkre a szakember. – Aki első bálozóként, egy világbajnokságon leúszik 25 kilométert, ilyen vízben, elismerést érdemel. Gergő kitett magáért, és biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tapasztalatokat a következő versenyen felhasználja és előrébb lép.

A hosszútávúszás még nem tartozik teljes mértékben a magyar sikersportágak közé az olimpiai aranyérmet leszámítva. Mi kell ahhoz, hogy itt is ott legyünk az elitben, több szereplővel? Hogy lehet felépíteni a képzést, amikor például Gergő azt nyilatkozta az 5 kilométer után, hogy ott ütötték, rúgták, ahol csak érték?

– Sokkal több nyílt vízi edzést kell beiktatni a medencén kívül. Szerintem egyébként ez még nem egy kiforrott sportág. Előbb-utóbb rá fognak jönni a szabályalkotók, hogy a csapatversenyhez hasonlóan, ahol percenként indítják a versenyzőket, itt, egyéniben is, mondjuk, kétpercenként induljanak el az úszók.


Helyt álltunk hosszútávúszásban
Fotó: Sport24

– Saját szememmel láttam, amikor az 5 kilométert megnyerő Melluli, aki 1500-on olimpiai bajnok, úgy jött ki hetedikként egy kanyarból, hogy elsőként ment bele. Két taktika van: vagy az, amit Risztov Évi Londonban és itt is próbált, nevezetesen végig nyomni a távot, vagy bolyozni, mint ahogyan Olasz Anna tette. Ő beért az ötödik helyre, Évi Londonban győzött. Mindenkinek el kell dönteni, melyiket választja, mert akkor az egész felkészülésnek annak szellemében kell folynia – mondta Kiss László szövetségi kapitány.

A mieink tehát Olasz Anna révén egy 5. hellyel, Risztov Éva jóvoltából egy 9. hellyel, Gyurta Gergelynek hála egy 13. és egy 18. hellyel, valamint a csapatversenyben egy 9. hellyel tudták le a versenysorozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik