Sport

Párizsi randevú egy magyar legendával

tóth krisztina (tóth krisztina)
tóth krisztina (tóth krisztina)

Könnyen lehet, hogy nem sok babér terem a magyar asztaliteniszezőknek (azért egy-két bravúros eredményben hiszünk) a világbajnokságon, de hogy különleges a küldöttségünk, az tuti.

Tíz magyar pingpongos (amúgy az érintettek többsége nem szereti, ha ezt a szót használjuk a sportágra az asztalitenisz helyett) vesz részt Párizsban az asztalitenisz-világbajnokságon. 2003-ban is a francia fővárosban volt a vb, viszonylag gyorsan ismételhetnek tehát a gallok.

Egy babért már learathattak a franciák, ugyanis 130 ország 463 férfi- és 360 női játékosa indult el az eseményen, ez pedig rekordnak számít. Mi tízen leszünk tehát ott. A nőknél Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra (neki selejteznie kell) és a sportág aktív legendája, Tóth Krisztina ütöget majd. Igen, az elnyűhetetlen, ma is klasszis Tóth Krisztina is ott van, vélhetően utolsó világbajnokságán.


Fotó: MTI

Tóth éppen május végén (29-én) ünnepli 39. születésnapját, a mezőny talán legrutinosabb tagja lesz. Vb-ken a legjobb eredménye egy 1995-ben szerzett páros bronzérem, akkor Bátorfi Csilla volt a partnere. Vele olimpiai 4. lett Kriszti, aki Bátorfi után Póta Georginával ért el remek sikereket párosban.

A magyar legenda, aki 5 alkalommal szerepelt olimpián (legutóbb Londonban, ahol 3-0-ra vezetett tajvani ellenfele ellen, majd meccslabdáról kapott ki) 7-szeres Európa-bajnok, párosban Pótával egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerzett az öreg kontinensen. Tóth Krisztina összesen 26 érmet szerzett az Európa-bajnokságokon.

A legutóbbi világbajnokságon, Rotterdamban is ő volt a legjobb magyar egyéniben, a 16 közé jutásért esett ki a japán Hirano Sayaka ellen, hét, öldöklő játszmában. 13 alkalommal lett az Év magyar asztaliteniszezője, és pályafutása vélhetően idén befejeződik, a Kroppach csapatától vonul vissza. Ismerve őt, biztosak vagyunk benne, hogy utoljára még nagyon odateszi magát a vb-n.


A magyar lányok az egyik párizsi téren
Fotó: Facebook

Ami a férfiakat illeti: egyedül a londoni olimpikon Pattantyús Ádám kiemelt, Kosiba Dánielnek, Lakatos Tamásnak, Jakab Jánosnak és Zwickl Dánielnek selejteznie kell, jól is kezdték a srácok a küzdelmeket.


Kosiba Dániel vegyes párosban Madarász Dórával indul
Fotó: MTI

Ami a nagyágyúkat illeti: a nőknél ott lesz a világranglista első négy helyezettje is: a kínai Ning Ding, Shiwen Liu, Li Xiaoxia és a szingapúri Feng Tianwei. A szerb Fehér Gabriella és a román Szőcs Bernadett révén határon túli, magyar származás pinyósokra is figyelhetünk.

A férfiaknál Gárdos Róbert ezúttal is osztrák színekben indul (34. a világranglistán), finn színekben Oláh Benedek, román színekben Szőcs Hunor. A világranglista első négy helyezettje a kínai Xu Xin, Ma Long, Wang Hao, Zhang Jike is rajthoz áll, semmi esély őket megverni. Az 5. német Timo Bollra, a 11. helyezett fehérorosz Vladimir Samsonovra megint érdemes lesz figyelni.

A magyar résztvevők:

Férfi egyes: Jakab János (162.), Kosiba Dániel (164.), Lakatos Tamás (284.), Pattantyús Ádám (92.), Zwickl Dániel (114.)

Női egyes: Madarász Dóra (152.), Lovas Petra (69.), Pergel Szandra (96.), Póta Georgina (51.), Tóth Krisztina (93.)

Férfi páros: Jakab János- Zwickl Dániel, Kosiba Dániel-Lakatos Tamás

Női páros: Lovas Petra-Pergel Szandra, Póta Georgina-Tóth Krisztina

Vegyes páros: Jakab János-Pergel Szandra, Kosiba Dániel-Madarász Dóra, Pattantyús Ádám-Póta Georgina

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik