Poszt ITT

Darvasi: A főzés titka

Darvasi László
Darvasi László

író. 2018. 05. 18. 14:48

Korábban a témában:

Igen, van neki. Mi ezt most eláruljuk a tisztelt olvasónak, mert tudjuk. És ez nem nagyképűség, nem fennhéjázás, Rodolfó-efektus. Jóllehet, irodalmi értelemben el vagyunk – országunk akár – kényeztetve. Ha csak a maiakra gondolunk, Cserna pacaljai, Fehér Béla kiflije, Aczél Géza csülkei, Balla Zsófia káposztái, Ugron Zsolna receptes történetei, vagy a roppant ügyes Grecsó Krisztián, ragyogó kollégánk Váncsa István, Bodor Ádám balkáni ételbrutalitásai, és még sokan mások. Krúdy áll a sarokban, lehajtott fejjel duzzog. Említett hölgyek és urak mindent tudnak a textúráról, annak fölhasználási lehetőségeiről, rafinériákról, az íz varázsos kibontakoztatásáról, a vadhús forradalmáról, ami legalább akkora esemény a szánkban, mint a szerelmünk nyelve, vagy a gasztronómiai komponálásról, hogy szimfónia lesz még a hamuban sült pogácsa is.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Mi magunk csaknem mindennap főzünk és sütünk, az meg, ugye, nem alkotói folyamat. Mondjuk újra, a titok. A titok, az élet értelme, a miért pont én kérdése, a nyertes lottószámok, Isten tervei, testvérünk, az aláhullt, porcukorban fetrengő angyal, ez mind benne foglaltatik ebben a titokban. Egytálételt említettünk az imént, a fentebbi régiókban? Igen azt, ugyanis a napokban arra támadt gusztusunk, az lett a vágy tárgya, egy bizonyos egytálétel. Zöldséges. Tojásos. Mondtuk is, hogy megcsináljuk. Szezonja van, jó ötlet, sabadaba, mire magasba emelte kicsi, bátor kezét a másik. Nem. Jaj, mi nem?! Hogy ő csinálja meg, s öt másodpercnyi csönd után bólintottunk, jól van, csinálja ő. Nem ugyanaz a technikánk. Nem ugyanazok a favorizált poraink, ízesítőink, fűszereink. De soha nem volt ebből feszültség. Főztünk már együtt! Úgyhogy tudtuk, hogyan készíti e bizonyos egytálételt a másik, s mi hogyan. Kis eltérés lett volna, de eltérés lett volna. Gondosan előkészült, ihletetten és virágzó fantáziával működött, dúdolt slágereket a nyolcvanas évekből, egyszer meg is riszálta, gyönyörűen mutattak a tálba fölszelt növényi alkatrészek, szálldostak a gőzök, mint olimposzi testillatok. Ekkor szólt, kimenne picit, kevergetnénk-e? Hát hogyne. S míg ő két percre odavolt, mi belealjaskodtunk a lábasba két kiskanál ilyen, meg egy kiskanál olyan izét, személyes favoritot. Amikor visszajött, nyomban belekóstolt a fortyogó tündérkertbe. Beszívta az illatát. Lehunyta a szemét. És még hunyt szemmel, de bár a büszkeségig fokozódó elégedettséggel suttogta, te, ez most, nem azért, de fantasztikus lesz. Az lett. S hogy miért, eddig volt titok.

 

Kiemelt képünk: Frans Snyders Cook with Food című festményének részlete

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.