Poszt ITT

Légy nagy hal, és edd meg a kicsiket!

Madame Besamel
Madame Besamel

2018. 04. 18. 12:46

Szikrázóan süt a nap és te menthetetlenül a vízpartra vágysz? Gondolatban már egy balatoni büfében halat ennél? Unod a piaci hekket? Madame Besamel, a vega most megmondja, hova menj.
Korábban a témában:

A nagy diófában lakik a halkakas. Ez nem egy népmese kezdete, hanem csupán útbaigazítás. Ugyanis a budapesti Soho egyik csendesebb mellékutcájában, a Nagy Diófa utcában található a Halkakas vendéglő.

Ez az étterem volt a főváros talán első halbisztrója. Dél-franciaországi tengerparti hangulattal, izgalmas halételekkel, kedves kiszolgálással.

De hadd folytassuk a történetet egy újabb népmesei fordulattal.

A földmérő, a HR-es és a marketinges megelégelve a szürke hétköznapokat, kitalálta, hogy nyit egy bisztrót. A marketinges, a Zsuzsi mondta, hogy legyen ez egy halbisztró, mert (…) ilyen még nincs messze határon. Sok átfröccsözött, átkártyázott és átfőzött éjszaka eredményeként megszületett a Halkakas –

olvashatjuk az étterem honlapján. Ez a vendéglő sokáig a Veres Pálné utcában lakott, de pár hónapja tágasabb térbe és trendibb környezetbe költözött. Madame Besamel elérkezettnek látta az időt, hogy letesztelje az „új” helyet.

A Dohány utcából bekanyarodunk a Nagy Diófába. Messziről rikít a cégér: Friss. Hazai. Hal. Ez a filozófia ugyebár egyre divatosabb, de az alapítók már a 2010-es nyitáskor is magukénak vallották:

Egyél, igyál hazait. Pusztán azért, mert nem értjük, miért utaznak zöldségek, gyümölcsök, húsok több ezer kilométereket, amikor erre nincs szükség, van itthon minden, mint a búcsúban, csak észre kell venni, fel kell fedezni és okosan használni.

Ha a halkedvelő állampolgár e bisztró ajtaján belép, nem kell felhagynia minden reménnyel. Sőt! Végre élhet, mint hal a vízben. Igazi provence-i kisvendéglőben érezheti magát. Türkizkék és nyersfa színű bútorok, gyönyörű uszadékfa-hatású lámpák, halpikkelyes fal és világos hajópadló.

Kérem, van itt halleves (savanyított zöldségekkel vadított pontykrém, grillezett harcsával) s klasszikus halászlé. Halburger. Harcsagyros. Halas quesadilla. Fish&chips. Füstölt busapástétom. Harcsaterrine. Pontytempura ázsiai üvegtésztasalátával. Baconbe göngyölt spenótos, brie-sajtos harcsatekercs parmezános burgonyával. Vegyes grilltál (grillezett pontyfilé, harcsafilé és tokhalsteak). Madame Besamel csak azért sorol fel ennyi ételt, hogy lássák: a hal nem unalmas. Sőt. A séf egyébként a hagyományos ízlésű gyomornak is kínál harcsapaprikást túrós csuszával és pontyropogóst.

Fotó: Madame Besamel

Madame Besamel a ház egyik emblematikus fogását rendeli: a harcsagyros tálat (2250 forint). És utána madártejet (850 forint).

Miután főhősünk a névadó halkakas kerámiaportréja alatt foglal helyet, elgondolkodik azon, hogy vajon miért eszik ilyen kevés halat a magyar? A statisztika szerint évente mindössze két alkalommal kerül kopoltyús egy átlagos honfitársunk tányérjára. Egyszer karácsonykor, másodszor pedig a nyaralás alatt. Mi lehet ennek az oka? Ki tudja? Persze drágább a hal, mint a hús, vagyis némelyik hal drágább némelyik húsnál, de hát ez nem magyaráz meg mindent. A Halkakas tulajdonosai viszont komolyan vették a feladatot: úgy szeretnének friss, itthoni gazdaságokból és tavakból érkező halakat elkészíteni, ahogy eddig még senki. Újszerűen, izgalmasan és egyszerűen.

A harcsagyros tál első ránézésre bőséges és rafinált. Saláta, sült krumpli, fűszeres haldarabkák és két tálka mártás vár arra, hogy Madame Besamel bekebelezze. Ám legyen! A frissen pirított, zamatos, szaftos haldarabkák gazdagon és enyhén csípősen ízesítettek. Picit görögös, picit arabos hatásúak. Abszolút mediterrán életérzés! Könnyű és finom. A saláta és a sült krumpli korrekt. Viszont a két mártás! Azok zseniálisak! Házi, fokhagymás, uborkás, zsíros joghurtos, sűrű tatziki és édes petrezselymes paradicsomsalsa. Minden frissen készült.

A desszert szép. Ipszilonkehelyben tálalták. A madártej napsárga, krémes. A habgaluskák viszont sajnos picit túrósak – állapítja meg az első falat után Madame Besamel. Ebédpartnere, aki a Halkakas hallevesétől és a pontytempurától már-már a mennyben járt, az édességnél alászálla a poklokra. Almás tortájának alja szenes.

Fotó: Madame Besamel

Konklúzióként azt mondhatjuk, hogy a Halkakas levesei és főételei tényleg újszerűek, izgalmasak és (hál’ istennek) nem túl csicsásak. Ráadásul finomak! Megéri értük átkelni – na nem is a Styxen, de legalább a Dunán. A  hely gyenge pontja a desszert. Talán mert nem halból van. Gyógyír viszont, hogy teljesen vega ételek is kaphatók. Például sült zöldséges tortilla vagy brie-sajtos gratin zöldségek.

Madame Besamel távozóban elégedetten nyugtázza magában: itt a zöldségevőnek tényleg kutyabaja, mint a szentesi halnak.

 

Teszt időpontja: 2018. április 14.

Helyszín: Halkakas Bisztró, Budapest, Dohány u. 36, 1074 (bejárat a Nagydiófa utca felől)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.