Mobil

Már mi is használhatjuk a SIM-kártyák új generációját

A Telekom egy streamelt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hazánkban elsőként náluk lehet hálózatra kapcsolni majd eSIM-kártyás készülékeket, az első ilyen kompatibilitású eszköz a portfóliójukban a Huawei Watch 2 okosóra, ami mától rendelhető. A szolgáltatás egyelőre tesztjelleggel indult el.

Az eSIM (embedded, azaz beépített SIM) előnye, hogy mindössze 6×5 milliméteres, így olyan rendkívül kicsi eszközökben is elfér, mint az okoskarkötők, okosórák, ezekbe a mai mini, mikro és nano méretű kártyák nem illeszkednek.

Forrás: Telekom

A Cisco kutatása szerint 5-10 éven belül már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsődleges használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötők, okosórák, mobil vérnyomásmérők, továbbá autók és különféle szenzorok. Ezért idővel a hagyományos SIM-kártyákat a jóval kisebb méretet foglaló beépített SIM-ek váltják fel, amiket már lehet használni ilyen kütyükben.

HOGYAN LEHET IGÉNYELNI?

Az eSIM-kártya abban különbözik a hagyományos SIM-től, hogy nincs műanyag tokja, a chip magába az eSIM-es készülékbe van építve (pl. mobiltelefon, tablet, okosóra). Ezért az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM-kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak QR-kód formájában. A wifin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM-chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele. Így nem kell külön fizikai SIM-kártyát venni a szolgáltatótól, hanem elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói profilt.

Forrás: Telekom

A szolgáltató közleménye szerint az eSIM meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehető DuoNet opcióval lesz elérhető lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére. További részletek ezzel kapcsolatban a Telekom honlapján olvashatók.

MIBEN HASZNÁLHATJUK?

A Telekom elsőként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az eSIM-képes eszközök közül, ami június 13-től érhető el. Ezt idővel további eSIM-képes eszközök is követik majd a Telekom kínálatában.

A Huawei okosóra így kvázi telefonná alakul.

Az óra 4G-képes verziójával a felhasználók nyugodtan otthon hagyhatják okostelefonjukat mikor futni, biciklizni, kirándulni mennek,  az okosórán így is kezdeményezhetnek hívást (tarifacsomagtól függően), küldhetnek üzenetet, vagy használhatnak bármilyen alkalmazást.

Pereszlényi Zoltán marketing és értékesítés menedzsment igazgató a tájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta:

A CISCO számításai szerint öt éven belül minden felhasználónak átlagosan tíz hálózatba kötött eszköze lesz, ezért idővel egyre több eSIM-képes készüléket és rájuk épülő szolgáltatást fogunk bevezetni. Az új technológia elterjedése az ügyfelek számára nagyobb ügyfélélményt hoz majd, hiszen kényelmesen, online rendelhetik meg és aktiválhatják mobil előfizetésüket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik