Mobil

Még egyszerűbb lett a mobil tolmácsolás

No habla español? Majd a Skype fordítója megoldja akkor is, ha a hívott félnél nincs telepítve az alkalmazás.

Nagyon kedves hozzánk a Skype, mivel a blogján bejelentette, hogy még hatékonyabban segít a nyelvi akadályok leküzdésében. Mert ugyebár csodálatos dolog a telefonálás, akár vezetékes, akár mobil, akár IP alapokon, de ha a hívott és a hívó fél nem beszéli ugyanazt a nyelvet, akkor nem túl sikeres a művelet. Ha viszont mostantól a Skype-on keresztül telefonálunk, akár mobilon, akár pedig vezetékes irányba,
a Skype akkor is valós időben képes fordítani a beszélgetést, ha a a hívott félnél nincs telepítve a szolgáltatás.Aki esetleg legyintene, hogy ezt már 2014 óta tudja a videohívásokra szakosodott alkalmazás, az tévúton jár, hiszen a Translator egészen eddig csupán Skype és Skype között működött, most viszont már szinte Star Trek magasságokba emelkedett a tudása.

skype-translator

Bábelhal funkció, de nem mindenkinek

Az új fordítási képességnek vannak feltételei, így egyrészt regisztráció szükséges a Windows Insider Programba (ez egyébként ingyenes), és szükség van a Skype Preview legfrissebb verziójára. Ezekre egyébként később nem lesz majd szükség, most is csak azért, mert az új funkció egyelőre tesztfázisban működik. Arra viszont most és a későbbiekben is szükség lesz, hogy a Skype-egyenlegünkön legyen pénz, hiszen a programból “kifelé” irányuló hívásokért fizetni kell. Oké, a hagyományos mobil- és vezetékes telefonálásért is, és azok még nem is tolmácsolnak.

Maga a fordítási mechanizmus úgy működik, mint a hagyományos Skype hívások esetében, tehát tárcsázzuk a számot, bekapcsoljuk a fordítót, és kiválasztjuk a nyelvet. Egészen pontosan ezt írja róla az itiner:

Kiválasztod a tárcsázót, beütöd a számot, és látod a Fordító opciót a hívásgomb mellett. Megérintve felugrik a Fordító, ahol kiválaszthatod a nyelvet a híváshoz. A hívott fél a hívás fogadása után egy rövid üzenetet hall, miszerint a hívás rögzítésre, és a Fordítón keresztül fordításra kerül, ezt követően azonban indulhat a beszélgetés.

Jelenleg az alkalmazás kilenc nyelvet támogat: az angolt, a franciát, a spanyolt, a németet, a kínait (pontosabban a mandarint), az olaszt, a portugált (annak is a brazil változatát), az arabot, és az oroszt. Érdemes azonban felkészülni, hogy a mesterséges intelligencia által meghajtott fordító hajlamos imitt amott hibázni, de legalább nem kell mutogatással megértetni magunkat a másikkal.

Nyári Attila

Szépvölgyi Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik