Light

15 napot kapott Szalai Annamária

Szalai Annamária ( Szalai Annamária)
Szalai Annamária ( Szalai Annamária)

Ennyi ideje van, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal közösen kivizsgálja a jogsértő ügyeket. Gyorsabb, hatékonyabb, gördülékenyebb „orvoslást" ígér a magyar állampolgároknak.

A fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A dokumentumot hétfőn írta alá Szalai Annamária, az NMHH elnöke és Pintér István, az NFH főigazgatója Budapesten.

„Egy olyan együttműködés újabb fejezetét nyithatjuk meg, amelynek minden magyar állampolgár a haszonélvezője lesz. A segítségünket kérő emberek problémái hamarabb oldódhatnak meg, gyorsabban orvosolhatók a jogsérelmek” – hangsúlyozta Szalai Annamária, a Maradj talpon! különleges adásában nemrég jelképesen 25 millió forintot kasszírozó elnök.

„Akadt olyan fogyasztó, aki amiatt kereste meg a hatóságot, mert folyamatosan zavaros volt a televíziókészülékének a képernyője. Kiderült, hogy a szomszéd garázskapuja okozta a meghibásodást. Mostantól az ilyen, és ehhez hasonló panaszokat 15 napon belül kezelni fogjuk tudni, jelentősen meggyorsítva ezzel az ügyintézést” – részletezte a megállapodás előnyeit Szalai Annamária. (Mivel kizárólag a megállapodással kapcsolatban lehetett érdeklődni, nem tudtuk feltenni a kérdést: azt esetleg vizsgálták, hogy a zavart – a garázskapu helyett – nem az MTV kedvelt blőr-technikája okozta-e?)

Szalai hozzátette: csak az első negyedévben több mint 4700 megkeresés érkezett az NMHH-hoz, amelyből mintegy 1600 volt média- és hírközlési szolgáltatással kapcsolatos panasz. Az esetek nagy része úgynevezett számlapanasz, amikor az ügyfél szerint a szolgáltató nem a szerződés szerint számláz vagy visszamenőlegesen küld számlát. Emellett egyre több az előfizetői szerződésekkel, valamint a szolgáltatás minőségével és az ügyfélszolgálatokkal kapcsolatos kifogások száma is.

Bár mindkét fél már-már történelmi pillanat részt vevőjeként aposztrofálta a megjelent újságírókat, mint kiderült, az NFH-hoz beérkező több ezer panasz mindössze 7-8 százaléka érinti az elektronikus hírközlés témáját. Ilyen lehet például, hogy a szolgáltató nem megfelelően tájékoztatja az ügyfelet a panaszkezelés feltételeiről, illetve az ügyfélszolgálatról.

Pintér István főigazgató az elmondottakat kiegészítette azzal, hogy az együttműködés során érvényesítik a hatóságnál bevált preventív módszert is. Ennek eleső lépésenként összeállították azt a 12 témakört érintő kérdéseket és válaszokat tartalmazó listát, aminek a segítségével a fogyasztók elkerülhetik a vitás helyzeteket.

Ha felkeltette érdeklődését a cipőket, macikat, esernyőket gyűjtő Szalai Annamária, és kíváncsi rá, hogyan küldték a süllyesztőbe, az alábbi videón megtekintheti!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik