Kultúra

Nyolc évvel halála után jelent meg Kertész Imre legújabb kötete

Leonardo Cendamo/Getty Images
Leonardo Cendamo/Getty Images
A Sorstalanság keletkezéstörténetébe enged bepillantást.

Megjelent a Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című kötet, ami a Sorstalanság című regény keletkezéstörténetét árnyalva a korábbi forrásoknál mélyrehatóbb képet ad arról, hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott a Nobel-díjas író – közölte a Kertész Imre Intézet az MTI-vel.

A Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában 2020 decemberében jelent meg a Nobel-díjas író Világvég-történetek című elbeszéléskötete, amelyet még Kertész Imre állított össze 1995-ben. A könyv a szerző korábbi, kevésbé ismert műveiből egy kisregényt, két elbeszélést, két novellát és egy esszét tartalmazott. Az író születésnapján, 2023 novemberében ismerhette meg a közönség a Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958-1963 című műhelynaplót, amit a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett a Nobel-díjas író. A “műhelyfeljegyzéseket” és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhető volt az az alkotófolyamat, amelyben Kertész irodalmi formába öntötte a haláltáborokban átélt élményeit.

A Sorstalanság keletkezéstörténetét most tovább árnyalja az idei könyvhétre megjelent Lét és írás, amit a szerző

a regény 1973-as visszautasítását követően állított össze az annak születéséhez kapcsolódó dokumentumokból. A könyv minden korábbi forrásnál mélyebb betekintést nyújt abba, hogyan gondolkodott, valamint hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott Kertész.

A közlemény szerint az író önéletrajzi feljegyzéseit mintegy négyszáz magyarázó jegyzet, gazdag fogalomtár és informatív névmutató kíséri, az utószóban pedig Soltész Márton, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatója a kézirat keletkezéstörténetét, irodalmi és filozófiai adalékait tárja az olvasók elé.

A könyv bemutatója szerdán 16 órakor lesz a Kertész Imre Intézetben. A kötetről a 95. Ünnepi Könyvhéten beszélgetés is lesz: ez június 15-én 10 óra 30 perctől kezdődik a Vörösmarty téri színpadon, majd 12:30-tól Soltész az alapítvány standjánál mutatja be a Nobel-díjas regény keletkezéstörténetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik