Kultúra

A diktatúra felé sodródó Írországot mutatja be az idei Booker-díj győztese

Wiktor Szymanowicz / ANADOLU / Anadolu via AFP
Wiktor Szymanowicz / ANADOLU / Anadolu via AFP
Az ír Paul Lynch egy disztópikus családregénye kapta az elismerést.

A Dublinban élő Paul Lynch ötödik regénye, a Prophet Song (Próféta éneke) a nyugati demokráciákban tapasztalható nyugtalanságot tükrözi, és az olyan katasztrófákkal szembeni közönyt mutatja be, mint a szíriai összeomlás – írja az MTI.

Esi Edugyan, a Booker-díjról döntő zsűri elnökének értékelése szerint Lynch regénye kizökkenti az olvasót az önelégültségből, miközben az érzelmekre ható történetben egy nő küzdelme bontakozik ki, aki a családját próbálja megvédeni a diktatúrába tartó Írországban.

A negyvenhat éves Lynch – aki korábban az ír Sunday Tribune vezető filmkritikusa volt –, a díj honlapján közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott:

azt akarta elérni, hogy amikor az olvasók végül leteszik a könyvet, ne csak értsék, hanem át is érezzék egy totalitarizmusba süllyedő ország problémáját.

A díjat a londoni Old Billingsgate-ben megrendezett ceremónián adták át, ahol az író elmondta, hogy az elismeréssel járó ötvenezer fontos (22 millió forintos) pénzjutalmat részben lakáskölcsöne törlesztésére fordítja – számolt be róla a BBC News.

Lynch az ötödik ír szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle és Anne Enright után – emlékeztettek rá a szervezők, hozzátéve, hogy az észak-írországi Anna Burns 2018-ban kapta meg a rangos brit irodalmi elismerést.

Az 1969 óta átadott Booker korábbi kitüntetettjei között Margaret Atwood, Salman Rushdie és Yann Martel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik