Kultúra

Naphegyi Gábor csaló kalandorként járta be Ázsiát és Amerikát, majd egy mexikói hadvezér titkára lett

Amerikai Kongresszusi Könyvtár
Amerikai Kongresszusi Könyvtár
Rövidesen magyarul is megismerhetjük az itthon alig ismert utazó szélhámos életét.

Ismeretlen magyarok címen futó sorozatunkban az elmúlt években számtalan művész és tudós életét mutattuk be, Naphegyi Gáboré szürrealitásával azonban szinte mindegyikükön messze túltesz – derül ki Tulok Péter a Magyar könyvgyűjtők és bibliofilek nevű Facebook-csoportban megosztott posztjából.

A történész írásában a magyar tudománytörténet extrém életű szélhámosaként és kalandoraként mutatja be az egy híján kétszáz éve, 1824-ben, Pesten született Naphegyit, majd az életművét is összefoglalja.

A kutató szerint a Sonnenbergként született, csak Amerikában magyarosított nevű férfi a pesti egyetemen orvossá akart válni, de vizsgái előtt, 1846-ban elhagyta az országot, majd orvosnak adta ki magát.

Utazásai során

megfordult Kis-Azsiában, majd Szmirnából Marseille-be utazott, onnan pedig az algériai Tlemcenbe. Itt megismerkedett egy német származású kalandorral, aki a franciák ellen harcoló Abd-el-Kader emir bizalmasa volt. Segítségével […] kalandos körülmények között eljutott a Szahara északi oázisvárosaiba, így Ghardaiába is, e 90 napos sivatagi utazásáról szól az egyik útleírása. Az arabok közötti kalandozás után Amerikába utazott. Magyarországon ekkor kezdődött a szabadságharc, és az amerikaiak érdeklődését kihasználva egy 32 oldalas könyvet adott ki Magyarországról. Amikor a jó fellépésű, angolul kitűnően beszélő,  fiatal író és „orvos” 1849 szeptemberében betoppant a New York-i magyarok összejövetelére, őt választották meg az első Központi Magyar Egyesület elnökének. 1849-ben rövid ideig a Georgetown College-ban természetrajzot és fizikát tanított, 1850-ben Washingtonban magánkiállítást nyitott, ahol sok egyéb mellett fő szenzációként bemutatta a Drummond-féle mikroszkópot.

Amerikai Kongresszusi Könyvtár

Ezután hosszú évekig nincs adat a hollétéről – ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy

az Egyesült Államokban Kossuth Lajos magántitkárának adta ki magát, ám a valódi magyar menekültek leleplezték

– folytatódik az írás, ami szerint

utalásokból lehet tudni, hogy ezután hosszabb ideig tartózkodott Mexikóban, ahol tagja lett a Földrajzi és Statisztikai Társaságnak. Venezuelában járva orchideák exportjával kísérletezett, hogy pénzt csináljon. Valószínűleg ezekben az években ismerkedett meg Antonio López de Santa Anna mexikói hadvezérrel és ex-elnökkel, akinek titkára és tanácsadója lett. Santa Anna egyesült államokbeli emigrációban halt meg 1876-ban, és ettől kezdve Naphegyinek is nyoma vész, egyes vélemények szerint a hadvezér eltűnt személyes vagyona hogy-hogy nem Naphegyihez került… Mai napig tisztázatlan, hogy a nyughatatlan kalandor hol halt meg, valószínűleg 1884-ben.

A történész célja, hogy a Szahara egyik legelső magyar utazójának két útibeszámolóját magyarra fordítsa, illetve kiadja – zárul az írás, ami teljes hosszában itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik