Kultúra ismeretlen budapest

A modern városépítés zsákutcái a fővárosi felüljárók, de a kormány lemondott a helyzetük megoldásáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A méretükkel, az állapotukkal és az arcukkal is vannak problémák. De vajon milyen jövő vár rájuk? Erre kerestük a választ.

Az autóforgalom a XX. század derekán a világ minden nagyvárosában, így Budapesten is elképesztő mértékben kezdett nőni: a négykerekűek hirtelen megfizethetővé, sőt, a hetvenes évekre státuszszimbólummá váltak – egyre nagyobb tömegek vették igénybe a jórészt a szocialista blokkban készülő típusokat. Míg 1951-ben csak 8500, addig a következő évtized elején már 31 ezer, 1980-ban pedig egymillió személyautó hasította a magyar utakat, ezek mozgásban tartásához pedig az infrastruktúra fejlesztésére is szükség volt.

Épp ennek köszönhető, hogy mai szemmel furcsa módon a városok számos foghíját, illetve fontos tereit egy hirtelen döntéssel városképet romboló parkolókká alakították – ilyen volt például a fővárosi Kossuth és a Vörösmarty tér mellett a Városligetnél húzódó egykori Felvonulási tér is –, a kormány pedig a hatvanas évek elején belekezdett az autópályahálózat kiépítésébe, a kis forgalmú vasútvonalak felszámolásába, valamint a közúti közlekedés erőteljes fejlesztésébe.

Az autók száma tovább nőtt: 2000-ben már közel 2,4, 2022-ben pedig 4,1 millió hömpölygött belőlük a közutakon, ezeknek pedig minimum negyede minden nap a hosszú évtizedek alatt autóközpontúvá tett, az elmúlt években azonban végre a kerékpárosok számára is egyre barátságosabbá váló Budapesten folyik át.

A város arcán ez a hosszú autós időszak számtalan nyomot hagyott, kevés volt azonban annyira káros, mint az a döntés, hogy a forgalom gerincét a pesti oldalon a város ütőereire irányítsák: így vált

tömött, lerongyolódott, a járókelőket üres üzletportálokkal figyelő kvázi-autópályává a Rákóczi út és a Nagykörút mellett a Kossuth Lajos utca, ezért lett a munka után hazafelé induló, ideges sofőrök egyik leggyakoribb előfordulási helye az Üllői út, emiatt nem csábító a Bajcsy-Zsilinszky út, és pontosan ez az oka annak is, hogy a Váci út az ipari örökség szép példáinak megőrzése helyett lélektelen, sivár irodafolyosóvá vált.

A forgalom gyors haladását a közlekedési tárca felüljárókkal kívánta biztosítani: a Nagykörút felett átívelő Nyugati téri, a Rottenbiller utca nyitányánál élőknek kényelmetlenséget okozó Baross téri, az M1-es és M7-es autópályákon közlekedőket a városba csatornázó BAH-csomópont, az Árpád híd budai hídfőjénél lévő Flórián téri, az M3-as autópályát a Hungária körúttal összekötő Kacsóh Pongrác úti, valamint a néhány éven belül megszépülő Népliget melletti műtárgy a Kádár-kor egymást követő évtizedeiben született azzal a céllal, hogy

a kereszteződések egyidőben, lámpák nélkül minél nagyobb forgalmat tudjanak lebonyolítani.

A kétségkívül jól hangzó ötlet tökéletesen igazodott a világ legkülönbözőbb részein ekkor feltűnt megoldásokhoz, hiszen a városok Nyugat-Európától az Egyesült Államokig mind ugyanarra a mintára kezdtek átalakulni: nem ritkán hat–nyolcsávos utak jöttek létre, elhelyezkedésükkel és a rajtuk guruló autók tömegével elvéve a lakóktól a pihenés, illetve a stresszmentes élet lehetőségét.

A városfejlesztés súlypontjai azóta szerencsére áthelyeződtek, így jó ideje már az a cél, hogy az emberek a városon belüli közlekedéshez a külvárosokban le tudják tenni az autóikat, tudatosan keressék a tömegközlekedési kapcsolatokat, az aszfaltrétegek helyét pedig legalább részben termőtalaj, fák és bokrok vegyék át.

A változás persze nehezebben megy, mint hinnénk: Budapestnek

a nyakán maradtak például a már említett, csúcsidőben hosszú ideje araszoló autókkal tömött felüljárók,

amik már az építésükkor is megosztották a szakma képviselőit.

Nézzük is őket sorra, megismerve a történetüket, állapotukat, illetve a velük kapcsolatos terveket.

Nyugati tér

Az elmúlt időszakban leginkább a Nyugati tér ügye volt szem előtt, hiszen a kétezres évek óta sokan vizionálták a porfelhő kíséretében való darabokra törését, majd nyom nélküli eltüntetését. Elsőként talán Budapest egykori főépítésze, Schneller István, aki már 2001-ben javasolta, hogy a forgalomcsökkentés érdekében egyszer és mindenkorra köszönjünk el a Nagykörút felett ívelő átjárótól, a közlekedési ügyosztályt akkor irányító Csordás Mihály azonban kijelentette:

csak akkor szabad ellehetetleníteni az autózást a belvárosban, ha színvonalas tömegközlekedést tudnak felkínálni az autósoknak, arról pedig nem hiszi, hogy tizenöt éven belül megtörténhet.

Jóslata végül beteljesült, hiszen azóta huszonkét év telt el, az ötlet pedig újra és újra felbukkant.

A nagypolitikában először a 2006-os kampány során esett szó a bontásról, de akkor még úgy gondolták, túl nagy energiát emésztene fel a kereszteződés átszervezése, így rövid idő múlva el is vetették az ötletet. Az ügy a kormányzati negyed 2007-es álmában, majd 2014-ben, a BKK-nak a Nyugati tér átépítésére kiírt pályázata kapcsán kapott újra teret, hiszen felmerült az 1866-tól a lóvasutat, majd hosszú időn át (1896–1980) villamosokat kiszolgáló sínpárok helyreállítása, ehhez pedig jó eséllyel a műtárgy eltüntetésére lett volna szükség. Ezt a reményt egy 2011-es átfogó vizsgálat eredményei is éltették, hiszen azok szerint az előregyártott elemek, illetve az egyes alépítmények állapota a szerkezet fontos részét adó alsó kábelek sérülését feltételezte. Az ötlet végül ezúttal sem kapott szárnyakat, sőt, a próbaterhelések is kielégítő eredményt hoztak, így a BKK 2016-os közbeszerzési terve már felújítással számolt.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu
A Nyugati tér és környékének képe 2023 júliusában.

Aztán eljött 2017 júniusa, amikor Tarlós István főpolgármester egy kormányülésen érdekes javaslatot kapott: eszerint a Keleti pályaudvar előtt elnyúló felüljáró mellett ezt is szívesen lebontaná az állam, vállalva a 6–8 milliárdos költségeket.

A hirtelen megszületett, majd a miniszterelnök tetszését is elnyerő tervekhez kapcsolódó munkáknak az Index szerint személyes oka is volt:

Orbán Viktor ugyanis hosszú ideje szeretné kiradírozni a felüljárókat, mint a kommunizmus ma is velünk élő jelképeit.

Az összeg meglepően optimista volt, hiszen már ekkor is egyértelműen látszott, hogy a villamos visszahelyezése, a bontás, valamint a tér nem sokkal korábban véget ért felújításának megismétlése akár duplázhatná is a beruházás árát.

A lendület csakhamar újra elfogyott – bár a rég nem használható gyalogos felüljárót lebontották –, de a Tarlós-vezetés nem adta fel: alig fél évvel a 2019-es önkormányzati választások előtt a politikus bejelentette, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a bontásról döntött. A városvezető ennek a legfontosabb okát is elárulta:

Városképi szempontból rendkívül csúnya

– hangzott el a Kossuth Rádióban, majd hozzátette: a szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a Bajcsy-Zsilinszky és a Váci út kapcsolódását csak közúti aluljáróval (ilyen volt korábban a Ferenciek terén, amit végül a négyes metró munkálatai miatt tüntettek el) lehet megoldani, ennek árát pedig a Nagykörút alatti, nagy átmérőjű közműcsatornák kikerülésének nehézségei dobták meg. Időközben a FŐMTERV rájött, hogy mégiscsak meg tudják oldani a szintbeli keresztezést, így a munkák megindulásához már csak a Fővárosi Közgyűlés, illetve a kormány jóváhagyására volt szükség.

Az ügy végül a közgyűlésig sem jutott el, sőt, az sem derült ki, hogy a FŐMTERV pontosan milyen tartalmú terveket készített, arra azonban van esély, hogy részben adaptálták a Magyar Mérnöki Kamara 2017-es pályázatán második díjat szerző Dohány Máté – aki ma is a tervezőiroda munkatársa – meglátásait. A mérnök a Podmaniczky utca és a Teréz körút találkozásának átalakításával együtt képzelte el a projektet, aminek köszönhetően a közösségi és a kerékpáros közlekedés a Nyugati tér járműáteresztő képességének megtartása mellett nyert volna nagyot:

Aztán jött a néma csend, a háttérben az állam azonban tovább dolgozott az ügyön: 2022 márciusában kihirdették a Nyugati pályaudvar és környéke megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat eredményeit, aminek győztese, a londoni Grimshaw Architects zöld teret vizionált a mostani parkoló és buszpályaudvar helyére, a felüljárót pedig örökre kitörölte volna a városszövetből.

Fürjes Balázs / Facebook

Aztán jött a rezsicsökkentés megvédésének, illetve a honvédelem fejlesztésének vágya, így a kormány 2023 januárjában felmondta a legalább tizenkét év alatt megvalósítani vágyott projekt továbbtervezését lehetővé tevő, már elnyert uniós támogatási szerződést, majd az akkori árfolyamon 1,1 milliárd forint visszaadásáról döntött.

Úgy tűnt, hogy a bontásnak is befellegzett, márciusban azonban feltűnt a színen Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, akik közös Facebook-videóban jelentették be, hogy uniós forrásból, több lépcsőben vinnék tovább a tervek egy részét, így rövidesen megkezdődtek a zebrák felfestései (ezek nemrégiben véget is értek), és a felüljáró legkorábban 2026-ban elinduló bontásának előkészítésén is dolgozni kezdtek.

A Marx tér szörnye

A sokak által felépítése óta gyűlölt átjárónak nem csak az eltűnése, de a megszületése is bővelkedett a furcsa fordulatokban. Az akkor még Marx nevét viselő Nyugati tér forgalmi problémáira egy buszsofőr már az ötvenes évek végén rámutatott: az Esti Hírlapban 1959 decemberében megjelent olvasói levele szerint

a Lenin körút és a Szent István körút irányából érkező autósok haladását a megrakott lovaskocsik lassú tempója akasztja meg, így feltétlenül szükség lenne valamilyen megoldásra.

Esti Hírlap, 1959. december 5. / Arcanum Digitális Tudománytár

A lovaskocsik helyét rövidesen persze autók vették át, a szakemberekben pedig egyre erősebbé vált a világ számtalan pontján már bevált megoldás adaptálásának vágya. 1970 végén a fővárosi közlekedési főigazgatóság első embere, Nagy Rudolf már tíz-tizenkét alul- és felüljáróról beszélt, másfél évvel később, 1972 nyarán pedig kiírták a Nyugati pályaudvar és környékének rendezési tervpályázatát, amelyben

a villamossávok megszüntetése, a mai Nyugati tér helyén álló, valamint az egykor szállodaként, illetve illegális bordélyként egyaránt működő Westend-ház  lebontása mellett egy vasbeton híd építése is fontos szerepet kapott.

Domonkos Endre / FŐMTERV / Fortepan A Westend-ház 1978. februári robbantásos bontása.

1975 elején aztán megszületett a döntés: magasutat építenek az autóknak és a gyalogosoknak. A munkálatokat a metróállomás, illetve a hozzá kapcsolódó aluljáró kialakításával egyidőben, 1977 novemberében kezdték meg, kevésen múlt azonban, hogy a metró hamarabb elkészüljön, mint az első látásra egyszerűnek tűnő átjáró.

Az egyszerűség persze távolról sem volt igaz, hiszen a Hídépítő Vállalatnál dolgozó Wellner Péter (1933–2022) által tervezett, majd a cég dolgozói által épített műtárgyat úgynevezett szabadszereléssel próbálták valóra váltani: ez lényegében annyit jelent, hogy

a különböző méretű elemeket előre legyártják, próbaképpen összeszerelik, majd szétbontják, hogy a helyszínen újra csak összeállítsák.

Utóbbi feladatot végül nem sikerült maradéktalanul végrehajtani, hiszen a tér lezárása, így tartós forgalmi akadály képzése nélkül megoldható munkáknál a főváros sürgette a Hídépítő Vállalatot, aminek a kivitelezői nem várták meg a különböző elemek közti ragasztó megkötését, gyors egymásutánban egymás mellé helyezték a darabokat.

Hajdú-Bihari Napló, 1981. ápr. 12. / Arcanum Digitális Tudománytár A modern magyar grafika és karikatúra zsenije, Kaján Tibor (1921-2016) rajzán maga Karl Marx tartja a felépítményt.

Wellner közel harminc évvel később minderre így emlékezett az Urbanlegendsnek:

Mivel alul szétnyíltak kicsit az elemek, a szakasz kifli alakú lett. Nem az volt a baj, hogy a híd nem ért össze, hanem az, hogy alakhiba keletkezett. Amikor összebillentettük, akkor csatlakozott, de a deformálódás miatt a két rész nem tervezett módon csatlakozott. Kénytelenek voltunk lebontani két-két elemet, hogy aztán a helyes irányba lehessen visszatenni.

A problémát gyorsan javították, így 1981 novemberében, másfél hónappal a metróállomás átadása előtt az első autók is áthaladhattak a vadonatúj felüljárón, Wellner és társai azonban munkaügyi bíróság elé kerültek. Az első ítélet szerint a vezető tervezőt tíz százalékos bércsökkentéssel, alacsonyabb pozícióba való helyezéssel, illetve fél évi fizetésével egyenértékű bírsággal sújtották, míg kollégái enyhébb büntetéseket kaptak.

A szakember és helyettese azonnal fellebbezett, a Fővárosi Bíróság által a vizsgálatra felkért Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet pedig megállapította, hogy a problémát a siettetés okozta, így a büntetést 8 ezer forintra mérsékelték, mivel a bíró szerint a férfinak pusztán a tekintélyével el kellett volna érnie, hogy a dolgozók ne engedjenek a felülről jövő nyomásnak. A Kádár-kor sajtója erről a fejleményről már nem számolt be, így a 2007-ben átadott kőröshegyi viaduktot is jegyző építőmérnökre sokan azóta is bűnbakként tekintenek, a különböző városi legendák pedig továbbra is élnek.

Autósok néznek be az ablakon

A már 1969 óta a Fiumei út és a Rottenbiller utca közt feszülő, egyben a Rákóczi út kapuját is jelentő felüljáró szintén nem lett a pestiek szíve csücske, ezt az álláspontot a munkák megkezdése előtt azonban a szakma egy része is osztotta: a Magyar Nemzet 1967 augusztusában arról írt, hogy a korábban megkérdezett lakók szerint „kár lenne elcsúfítani a főváros egyik legszebb útvonalát, a Rákóczi utat és mögötte a Keleti pályaudvar homlokzatát”, ezzel pedig a Fővárosi Tanács városfejlesztési bizottságát, illetve a Magyar Építőművészek Szövetségét is irányító Reischl Antal (1916–1978) is egyetértett, sőt, arról beszélt, hogy minden fronton ellenezte a projektet, de a véleményére nem voltak tekintettel.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu

Reischl professzor rámutatott, hogy a Keleti pályaudvar homlokzatát kettévágó felüljáró helyett – Moszkva és Stockholm példája nyomán – inkább aluljárót kellene építeni, amivel az is elkerülhető lenne, hogy a Rottenbiller utca nyitánya sikátorrá váljon, majd hozzátette:

Amennyire szép az Erzsébet híd lejárója a Döbrentei téren és az egész műtárgy a budai oldalon a zöld környezettel, valamint a távolabb elhelyezkedő lakóházakkal, annyira visszataszító képet ad az S-alakú betonfelüljáró. (…) Abszurdumnak tartom, hogy ilyen, városképet rontó, hosszú közúti felüljáró létesüljön a város centrumában.

A szakember szerint ezzel a drágán felépített Szabadság Szálló első és második emeletén lévő szobákban, valamint a környező lakóházakban

a zaj, a járművek égésterméke, illetve a belátás egyaránt nehézségeket okozna, hiszen a felüljáró alig néhány méterre lenne az ablakoktól.

A felüljáró valamivel kevesebbe kerülne persze, mint az aluljáró – mondta el Reischl, de mégis úgy érzi, hogy ha nincs elég pénz, akkor valódi pénzkidobás lenne egy környezetét romboló műtárgy felépítése.

A Magyar Nemzet röviddel az 1969. decemberi átadás után újra hosszan írt a 165 méter hosszú felüljáróról, riportere pedig összességében nem érezte azt kellemetlen látványnak: úgy érezte, hogy az átkelő nem ártott a Keleti képének, sőt, könnyednek, elegánsnak, este pedig a Baross tér szegényes épületegyütteséből esztétikailag kilógó csodának látta – egészen addig, míg nem nézte meg az erzsébetvárosi lejárót:

A nehéz, tömör feljáróval induló híd, mely itt szinte hozzátapad a kétoldali házsorhoz, sikátorrá változtatta a Rottenbiller utca végét

– írta, majd arra is rádöbbent, hogy a Rákóczi és Thököly út autó-, busz- és villamosforgalma a több közlekedési lámpa miatt egyaránt lassult.

Feltette tehát a nagy kérdést:

Miért épült meg tulajdonképpen az a híd, ha a keresztezés továbbra is fennmaradt?

Ludas Matyi, 1969. november 13. A második Munkácsy-díjat egy évvel korábban átvevő Szűr-Szabó József (1902–1993) 1969 telén született karikatúrája.

A helyzet a következő évtizedekben sem változott, a nagy felújítás pedig egészen 2000 tavaszáig elkerülte a felüljárót: ekkor újraaszfaltozták, majd kijavították a hibáit, hogy újra sorsára hagyják.

A helyzetet a kormány 2017-es ötlete oldotta volna meg: a Tarlós Istvánnak tett javaslat szerint Reischl ötven évvel korábbi álmát valósították volna meg,

közúti aluljáróval helyettesítve a jelenleg ismeretlen állapotú vasbeton szörnyet,

ez azonban nyilvánvalóan a négyes metró megszületése miatt átrendezett tér aluljárórendszerét is érintette volna.

A témában az elmúlt hat évben semmilyen fejlemény nem született, felújítása vagy épp bontása nem szerepel a komoly forráshiánnyal, illetve kormányzati elvonásokkal sújtott főváros 2023 áprilisában kidolgozni kezdett túlélőprogramjában.

A Népliget tövében

A Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésénél negyvenöt évvel ezelőtt, 1978 decemberében megnyílt, a Nyugati térhez hasonlóan itt is a hármas metróval párhuzamosan épült felüljárónál jóval inkább rezeg a léc: a lebontani vágyott, kétszer kétsávos útra a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) 2023 márciusában közzétett álláspontja szerint

sem forgalmilag, sem várospolitikailag nincs szükség, a csomópont szintben is megoldható, a főváros vezetésének pedig a bontási és csomópontépítési terveken kellene dolgoznia.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu

Nem kizárt, hogy épp ez történik, hiszen február végén elkezdődött a jó ideje már csak 12 tonnánál kisebb tömegű járművek, illetve legfeljebb 19 tonnás BKK-buszok által, négy helyett három sávon használható felüljáró műszaki állapotának feltárása, aminek lényegét

két hossztartó gerenda május eleji kibontása, azok laboratóriumi elemzése, illetve a kiemelés helyén látható szerkezeti elemek vizsgálata adja.

Vincze Miklós / 24.hu A Népliget metróállomás képe a hármas metró utasainak szóló 1980-as brosúrából – a kép közepén a kereszteződés felett átívelő struktúrával.

A főváros júliusra ígérte az ennek kapcsán bevezetett forgalomkorlátozások feloldását, valamint az esetleges bontásról vagy felújításról szóló döntés meghozatalát. A témában megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, mely türelmet kért a projekt végigfutásáig.

Ha a városvezetés a bontás mellett dönt, akkor nyilvánvalóan nem az újjáépítést, hanem a Nyugati téri társához hasonlóan szintbeli csomópont kialakítását tűzik ki célul – derült ki korábban.

A többiek

A főváros sűrűn lakott területein lévő nagy felüljáróknak a várható sorsa, illetve jelenlegi statikai állapota nem ismert, így lényegében csak ennyit tudunk róluk:

  • Az 1967–1969 közti építésekor Hungária körúti, ma azonban leginkább Kacsóh Pongrác úti felüljáróként emlegetett példány mai arcát 1983-ra nyerte el, azóta pedig két nagy felújítást kapott: az elsőt 1987-ben, a másodikat pedig 2002-ben.
  • A Budaörsi, Alkotás és Hegyalja út találkozásánál álló BAH-csomópont környékének forgalomtechnikai fejlesztése röviddel az M1-es autópálya első szakaszának megszületése után, 1967-ben indult el: a folyamat csúcsát a csomópont középpontját adó felüljáró 1976-os felavatása adta, amit azóta 1988-ban teljesen, 2018-ban pedig részlegesen megújítottak.
MTI / Illyés Tibor A BAH-csomópont részlete, háttérben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem frissen megnyílt Koltai Jenő Sportközpontjával.
  • Az 1982 októbere óta használatban lévő Flórián téri kétszer kétsávos magasútnak, valamint az alatta futó aluljárónak huszonöt év kellett ahhoz, hogy égető szüksége legyen egy nagy rehabilitációra: a 2018-ban kiírt tenderre végül csak egyetlen ajánlat érkezett, ami túl magas volt, így 2019-ben újabb eljárásokat írtak ki. Ekkor már a szerződést is aláírta a BKK, a munkák azonban a főváros kivéreztetése, illetve a koronavírus-járványból fakadó nehézségek miatt továbbra sem indultak el, pedig a kátyús útfelület, az omladozó illesztések, illetve a hulló betondarabok szinte kiáltanak egy nagy projektért. A kiviteli tervek itt már rendelkezésre állnak, így egy szerencsés fordulatot követően azonnal el is indulhat a kivitelezés. Kérdés persze, hogy erre mikor kerülhet sor.
Balogh Zoltán / MTI A Flórián téri felüljáró 2019 elején az Árpád híd felől.
  • Az 1984-ben átadott, a Göncz Árpád Városközpont (korábban Árpád híd) metróállomás felett átívelő műtárgy állapota első látásra jónak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik