Belföld

Döntöttek a Nyugati téri felüljáró bontásáról

A legfontosabb indok, hogy csúnya, és nélküle is megoldható a közlekedés.

Döntés született arról, hogy el kell bontani a Nyugati téri felüljárót – erről Tarlós István beszélt szerdán a Kossuth rádióban. A nyilatkozatot a pestbuda.hu portál idézi.

Városképi szempontból rendkívül csúnya

– indokolta a főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddi ülésén megszületett döntést. A portál felidézi, hogy a létesítményt 1981-ben adták át, annak az 1960-as, 70-es évekre jellemző közlekedés-fejlesztési koncepciónak köszönhetően, amelynek részeként a belváros minden jelentősebb csomópontjába építettek volna közúti felüljárót. Az alapelv ugyanis az volt, hogy az autós felszíni közlekedést kell előnyben részesíteni.

Az egyébként jó műszaki állapotú felüljáró elbontása már többször felmerült, de mint Tarlós elmondta, korábban az volt a szakemberek álláspontja, hogy ez csak akkor történhet meg, ha épül helyette közúti aluljáró, ami azért is nagyon drága lett volna, mert a Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel. Ám a tervezést végző FŐMTERV a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén olyan javaslatot terjesztett elő, ami szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés.

A döntést a tanács elfogadta, bár Tarlós szerint a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy a 4-6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedjenek. A bontásról szóló döntést még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagyni, de Tarlós ebben nem számít bonyodalomra. (Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik