Kultúra

Elhagyatott cukorgyárból született meg a legfestőibb környezetben fekvő luxushotel

A kúp alakú hegyek közt álló épületegyüttes helyén néhány éve még csak csupasz betonfalak álltak.

Mao Ce-tung az elmaradott Kínát néhány év alatt fejlett ipari országgá változtatni akaró terve, a Nagy ugrás keretein belül mindent a vas- és acéltermelésnek vetett alá, az erőszakos, szakértelem nélkül indított iparosítás pedig tömegek halálát okozta: a „három nehéz évben” (1959-1962) még a legoptimistább becslések szerint is mintegy húszmillióan haltak éhen.

A terv csődje meglepő módon nem okozta Mao kultuszának gyengülését, sőt, az azt követő, a gazdaság más ágainak működését helyrebillenteni kívánó „kiigazítási politika” (1962-1965) pedig még erősítette is azt. Ebben a három évben kínai gyárak tömegei jöttek létre – így született meg a gyönyörű Jangsuo süveg alakú hegyei közti cukorgyár is.

Az üzem hosszú éveken át működött, egy idő után azonban fenntarthatatlanná vált, így az állam egyszerűen bezáratta, a benne lévő berendezéseket pedig jó eséllyel elszállíttatta. Néhány éve egy luxushotelekkel rendelkező szállodalánc, az Alila figyelt fel a tetőszerkezetét rég elvesztett, jórészt csak csupasz falakból álló épületegyüttesre, a festői környezetet látva pedig az újjáélesztése mellett döntöttek.

A tervezési feladatokat a 2008-ban alapított, pekingi székhelyű Vector Architects-re bízták, akik korábban többek közt egy tengerparti kápolnával és könyvtárépülettel, valamint egy folyóparti múzeumépülettel alapozták meg a hírnevüket.

A tervezők szem előtt tartották a gyár még meglévő részeinek hasznosítását, illetve az épületek csak minimális átalakítását, így tényleg egy érdekes, az ipari örökséget sem eltüntető épületegyüttes született:

A képeket látva nem meglepő a Jongsuo központi utcájától mindössze két és fél kilométerre álló szálloda árszintje: az egyik legnépszerűbb szállásfoglaló oldal szerint a különböző méretű szobák egy éjszakára 73-325 ezer forint közti áron foglalhatók.

A Trendland nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik