Kultúra

Virágszirmokból épít fészket egy magányos méhfaj

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 01. 17:00

Az utódait színpompás tölcsérekkel védő rovarok titkára csak néhány éve derült fény.
Korábban a témában:

A méheket a legtöbben jókora közösségekben élő állatokként ismerjük, ahol akár több tízezer (a háziméheknél akár 70 ezer is!) egyed is élhet együtt. Vannak azonban olyan fajok is, akik inkább az egyedüllétet választották: ilyen például a tudományosan csak 1988-ban leírt Osmia avosetta, amiről a kutatók két évtizeden át nem tudták, hogyan is védi meg az utódait a természetes ellenségeiktől, illetve az időjárás viszontagságaitól.

2009-ben azonban két kutatócsoport egymástól függetlenül fedezte fel, hogy a Törökországban és Iránban élő egyedek a csoportokban élő fajok dolgozóinak hiányában tökéletes védelmi rendszert találtak:

sárral összeragasztott, legalább két réteg virágsziromból álló tölcséreket hoznak létre, melyeket előbb feltöltenek a lárvák számára nélkülözhetetlen virágporral kevert nektárral, a védőburok bejáratához pedig gyorsan megszilárduló sárdugót készítenek.

A földre helyezett, majd onnan begyűjtött, sárdugók nélküli, üres burkok

A szirmokat a Törökországtól a Kaukázus hegyein át egészen Iránig megtalálható méhek nem a talajszintről szedik fel, hanem saját maguk rágják le a virágokról, majd repülnek azzal a fészeképítés helyére.

A szirmok lerágása

A teljesen szokatlan eljárást a biológusok évek óta kutatják, így most, közel tíz év után már számos fotó és kézzelfogható bizonyíték áll rendelkezésre az egyszerű, de mégis fantasztikus megoldásról.

A rózsafejekhez hasonlító fészkek alapanyaga a legtöbbször a csillagfürt és a bükköny rokonaiként számon tartott Hedysarum elymaiticum és a sár nem jelent azonban tökéletes védelmet, hiszen a parazita darazsak bejuthatnak a lárvákhoz, és mellé helyezhetik saját utódaikat, akik szép lassan felfalják az előző lakót. Hiszen a természet körforgása sosem áll meg – feltéve persze, ha nem pusztítjuk el a közeljövőben a világ összes méhét.

Először a növények halnak ki, aztán a méhek, végül minden más
Miközben egyes leendő amerikai elnökök marhaságnak tartják a klímaváltozást, hamarosan apró lépésenként, de a saját bőrünkön is érzékelhetjük azt. Például nem lesz méh, ami beporoz.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.