Belföld

Nem kell megijedni a méhek tömeges látványától

Hétfőn írtunk arról, hogy május-június környékén tömegesen felbukkanó óriási darazsak hoznak frászt az emberekre. Biztosan nem arat osztatlan sikert a hír, miszerint mostanában már városokban is feltűnnek. 

Frászt hoznak a magyar városokra az óriás darazsak
Igen: hatalmasak, tömegesen érkeznek, de ami ennél is fontosabb: védett állatok, ötvenezer, ha egyet elpusztítunk!

A Magyar Természettudományi Múzeum Facebook-oldalán jelezte, hogy akármilyen ijesztő is a méhek tömeges látványa, ha ilyennel találkozunk, ne ijedjünk meg. Az alábbi képen rajzó háziméhek láthatóak,

az eredeti kaptárban új királynőt neveltek fel, és az eredeti királynő ilyenkor néhány száz vagy akár ezer dolgozóval elhagyja a kaptárt, átengedi a fiatal királynőnek, és ezzel a dolgozósereggel elindul fészkelésre alkalmas helyet keresni, új kolóniát alapítani.

A raj átmeneti szállásokon megpihen, mint itt a képen is, miközben felderítő dolgozók járják a környéket, hogy alkalmas helyet keressenek.

Nem kell tőlük ilyenkor tartani, pánikolni, a saját dolgukkal vannak elfoglalva, nem fog a rajzó csapat emberekre támadni. Az átmeneti szállásról rövidesen eltűnnek, amint megfelelő helyet találnak a kaptárnak.

A méhészek ilyenkor oda szoktak vinni kaptárokat, hogy befogják a családot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik