Kultúra

A film, amely egy vagina belsejéből indul

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2017. 07. 07. 15:45

Selymes fényű halványrózsaszín út vezet a méhszájtól az ezüstös hüvelytágítón át a kinti világig – és ez csak a kezdet François Ozon új filmjében.

Kedves olvasó, itt a cikk elején elnézést kérek a botrányos genitális felütésért. Bevallom, a hatásvadászat gyarló eszközével éltem a címben, de ha azt mondom, itt egy francia erotikus thriller, azt, lássuk be, nem biztos, hogy ön lekattintja, akkor pedig nem értesül erről a remek moziról, amely épp Karlovy Vary filmfesztiválján szerepel, de jó hír, hogy ez év őszén a magyar mozikba is megérkezik. Pedig a Dupla szerető szexuális perverzióink újabb mélységeibe kalauzol, amely úton úgysem járunk eleget.

A gyönyörű ex-modell Chloénak fáj a hasa. Mindig fáj neki, és a nőgyógyász szerint semmi oka rá, így pszichoszomatikus betegségre gyanakodva pszichoterápiára küldi a fiatal nőt. A terápia jól halad, Chloé sokkal jobban érzi magát, ám az üléseknek mégis közös megegyezéssel véget vetnek, ugyanis a terapeuta és páciense kölcsönösen vonzódni kezdenek egymáshoz. Az orvosetikai aggályok elhárultával a pár szerelme szárba szökken, össze is költöznek, ám Chloé a költözéskor talált kacatok hatására gyanakodni kezd, hogy szerelme, Paul titkol valamit. A hasfájások visszajönnek, a gyanúval együtt, így Chloé nyomozni kezd, és döbbenetes infóra bukkan: kiderül, hogy szerelmének nem csupán van egy ikertestvére, de a férfi, Louis szintén pszichoterapeuta, még ha a módszerei elég alapvetően különböznek is a megszokottól, erőszakos és bunkó, de ellenállhatatlan, és a film címéből már különösebb spoilerveszély nélkül is rájöhet, aki akar, hogy merre felé indul tovább a sztori. Az események egyre sötétebb színezetet kapnak, az egyáltalán nem derűs múlt csontvázai nagy erőkkel potyognak ki a szekrényből.

François Ozon szokásához híven most sem éppen visszafogott szemlélettel dolgozik. Még szerencse: Karlovy Vary felhozatalából eleddig nem igazán sikerült kimagaslóan erős mozikra beülni, még a rendszerint brutálisan bizarr sztorikkal és karakterekkel sokkoló Michael Haneke új mozija, a Happy End is viszonylag lapos volt. Így a Dupla szerető első képsoraira néma

végre!

felkiáltással reagáltam, nem kimondottan azért, mert annyira igényelném  botrányfilmeket, inkább csak hogy történjen végre valami erős, valami nem könnyen feledhető a filmvásznon – és akárhogy is sikerül a végére, akármennyi bugyutaság is akad, a Dupla szerető semmiképp sem könnyen feledhető mozi.

Bugyutaságból pedig jócskán akad. A lányeget nem fogom lelőni, de annyit elárulok, a filmben történik egy Nagy Csavar, húha, lélektani, erotikus thrillereknél sosem láttunk még ilyet – és a film maga is folyamatosan sejteti, hogy oké, hogy amit látunk, az bizarr, de valami lappang még itt, és a film körülbelül egyharmadától kezdve folyamatosan találgat a néző, hogy vajon mi is lesz az a valami. A válasz tulajdonképpen mindegy is, az említett bugyutaságok viszont csak ennek a tükrében értelmezhetők, ugyanis olyan csavart tenni egy filmbe, ami alapjaiban változtat a sztorin, lehet ugyan, de nem árt tisztázni, hogy akkor pontosan mi és hogy is van. Vagy lehet az, ahogy Ozon csinálja, hogy tulajdonképpen nem kell nekünk mindent érteni, a feszültség így is megvalósul, ami a film tulajdonképpeni célja.

A feszültségteremtés márpedig sikerül, a bársonyos fényképezésű, sokszor zavarba ejtő erotikájú, felkavaró jelenetek önmagukban is erősek – érdekes megfigyelni, mennyire nem tudunk mit kezdeni a szexualitással a mozivásznon, egy-egy kizökkentőbb jelenetnél tömeges nevetgéléssel löki ki a feszültséget a közönség. A kontraszt pedig, ami az ikerpár két tagjának világát hangulatilag is, vizuálisan is elválasztja, tovább erősíti ezt a feszültséget, ráadásul a történet is – mely a Lives of the Twins című novella lapján készült, Joyce Carol Oates tollából, aki eleve fordulatos írásairól ismert – látványosan nagy dinamikai ívet ír le, így a néző figyelme végig fennmarad, egyes jelenetek egészen nyomasztóan feszültek.

Mindehhez az Ozontól megszokott erős látványvilág és gyönyörű operatőri munka, valamint a francia filmművészettől megszokott érzékiség társul, ez utóbbi a főszereplők alakításainak is nagyban köszönhető. Ráadásul az erotika sem öncélú, ami pedig, sajnos, Ozonnál előfordult már – itt viszont a botrányfaktor emelése helyett a szex a történet és a karakterek mozgatórugóinak szerves eleme.  Karcos, néhol egészen bizarr, horrorba hajló elemekkel megtekert thriller a végeredmény olyan képekkel, amelyek messze nem csak a testnedvek miatt lesznek emlékezetesek.

Dupla szerető / L’amant double – színes, francia erotikus thriller, 107 perc – 7/10

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.