Kultúra

A terroristák mártírok – kiállítást szerveznek a brüsszeli és párizsi terrortámadások elkövetőinek emlékére

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 17:05

A művészcsoport mártírként ábrázolná az öngyilkos merénylőket, abszolút komoly indíttatástól vezérelve.

Sokak számára felháborító lehet, de mindenképp megosztó véleményeket generál egy koppenhágai művészcsoport azon kezdeményezése, hogy múzeumi körülmények között mutassák be a brüsszeli terrorcselekmények két elkövetőjét és a párizsi merénylők egyikét – írja a Guardian. A robbantások emlékének ilyen oldalú megközelítése nem kevés ellenhangot szült, a dán művészek viszont kitartanak az álláspontjuk mellett.

A kiállítást a március 22-i brüsszeli robbantást elkövető testvérpár, Ibrahim és Khalid el-Bakraoui portréinak szentelnék, illetve a tavaly november 13-i Bataclan-mészárlás egyik tömeggyilkosát, Foued Mohamed-Aggadot mutatnák be.

Fotó: Interpool

Installációjukon a „mártírok” fotóit és emléktárgyainak másolatait állítanák ki, és ezzel ismertetnék meg a közönséggel, kik is voltak ők. De a társaság még ennél is továbbmegy.

A terroristákat olyan történelmi figurák társaságában jelenítenék meg, mint Jeanne d’Arc vagy Szókratész, akik hasonlóan „kiálltak a saját meggyőződésük mellett”, mondta Ida Grarup Nielsen, a The Other Eye of The Tiger nevű művésztársaság tagja.

A tárlatvezetés során Foued Mohamed-Aggad személyéről és a Bataclanban történtekről fognak beszélni, leginkább az ő szemszögéből mesélve, miközben a szobát hangok és fények fogják elárasztani

– mondta Nielsen.

Fotó: The other Eye of tiger

Az el-Bakraoui testvérekről nem esik szó a tárlatvezetés során, viszont Ibrahim gumikesztyűjét, amit feltételezhetően a bomba detonálásakor használt, szintén kiállítják.

Helyszín tekintetében tökéletes táptalajra talált a művészcsoport, hiszen a kiállítást pont ott fogják tartani, ahol Christian Lollike színházi rendező korábban a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik emlékének rendezett darabot. Nem kevéssé megosztót.

Nielsen úgy véli a mártír szót több szemszögből szükséges értelmezni, ezt próbálják kifejezni a május 26 és június 10. közöttre tervezett kiállításukkal, ami bizonyára nem marad kritika nélkül. Szerinte

Mindenki a saját történetének főhőse

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.