Nagyvilág

“Hazudott nekünk. Azt mondta, nyaralni megy, erre Szíriába utazott terroristának”

Egyetlen ember volt még a Bataclanban, akit eddig nem azonosított a rendőrség a párizsi támadók közül. Most őt is azonosították, írja a Reuters.

A 23 éves strasbourgi Foued Mohamed Aggadot gyanúsítják a támadással. 2013-ban egy kisebb társasággal együtt ő is Szíriába utazott. A többiek 2013 nyarán visszatértek Franciaországba, ahol letartóztatták őket, de Aggad szabadlábon maradt Szíriában.

A november 13-ai támnadások alatt csak a Bataclanban kilencven ember halt meg. Ez volt a legvéresebb terrorakció az összes közül, amelyeket egyszerre követtek el Párizsban. A koncertteremre lecsapó másik két támadót már korábban azonosították. A 29 éves Omar Ismaïl Mostefai és a 18 éves Samy Amimour voltak azok. Berontottak az Eagles of Death Metal koncertjére és elkezdtek lőni az emberekre. Hidegvérrel végeztek ki mindenkit, aki eléjük került. Végül felrobbantották magukat, amikor a rendőrség rajtaütött a koncerttermen.

Aggadot a rokonai DNS-e alapján azonosították. Ezt Manuel Valls miniszterelnök is megerősítette. Azt mondta, az a legfontosabb, hogy a nyomozás halad, sikerül előkeríteni a segítőket és folyamatosak a letartóztatások.

Folytatnunk kell a terroristák előkerítését, mert háborúban állunk az iszlám radikalizmussal és a Daesh-sel.

Saïd Mohamed-Aggad, a terrorista apja azt mondta a Parisiennek, hogy Aggad hazudott a családnak. Azt mondta, elmegy nyaralni, de Szíriába ment helyette. A család azt hitte, soha nem fog visszatérni, Szíriában, vagy Irakban hal majd meg.

Legutóbb négy-öt hónapja hallottam róla. Skype-on beszéltünk. Nem mondta, hol van, mit csinál, de sokat beszélt a dzsihádról. Mintha valaki mással beszéltem volna, agymosott lett. Egyszerűen nem volt ezek után mit mondanunk egymásnak.

Aggad idősebb testvére, Karim most is egy francia börtönben ül, őt is azután kapták el, hogy visszatért Szíriából. Az a francia dizsihadista, Mourad Fares is börtönben ül, aki a testvérpárt beszervezte. Egyre inkább úgy néz ki, hogy a támadás franciaajkú belga és francia fiatalok saját akciója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik