Nagyvilág

„Annyit ér az életünk, mint a tanyasi csirkéké” – ahol még a fizetésemelőkre is lecsap a hatóság

AFP
AFP
Furcsa „bűntényre” derült fény Mianmarban: egy cégtulajdonost azért tartóztattak le, mert megemelte a dolgozói fizetését. Az országot uraló katonai junta szerint ezzel azt a „hamis” látszatot keltette, hogy a rekordinfláció által sújtott országban elszabadultak az árak. A tábornokoknak azonban nemcsak az inflációval, de az egyre erősebb felkelőcsapatokkal is meggyűlik a bajuk a soknemzetiségű ázsiai országban.

U Pyae Phyo Zaw, egy Mandalaj régióban működő telefonüzlet tulajdonosa bejelentette, hogy fizetésemelést ad alkalmazottainak, ugyanis a megnövekedett infláció ezt szükségessé teszi. Az erről szóló hírek futótűzként terjedtek a közösségi médiában – népszerűséget szerezve a tulajdonosnak. Az eset azonban mások figyelmét is felketette: az országot uraló hadsereg egyáltalán nem örült neki.

A katonák szerint azzal, hogy a vállalkozó megemelte a dolgozói juttatásait, azt a „hamis” látszatot keltette, hogy Burmában (a katonai junta által adott, az ellenzék által el nem fogadott hivatalos nevén: Mianmarban) tombol az infláció. Emiatt „zavargásokra való felbujtással” vádolták meg, és letartóztatták.

Az említett tényállást a rezsim gyakran használja arra, hogy az ellenzékiekkel szemben fellépjen. A közelmúltban összesen tíz üzletembert helyeztek vád aló hasonló indokkal.

A junta emberei figyelmeztetést helyeztek ki a mobilbolt ajtajára, mely a járókelők tudtára adta, hogy az üzletet bezárták, mégpedig „a közösség békéjének és rendjének” megzavarása miatt.

Örültünk az emelésnek, de most bezárták a boltot, szóval egyáltalán nem kapok fizetést. A hozzánk hasonló hétköznapi emberek kétségbeesettek, szenvednek a  magas áraktól

– mondta el a sztorit megíró The New York Timesnak az üzlet egyik alkalmazottja.

A történetben természetesen az a „csavar”, hogy

az infláció valóban elszabadult Mianmarban.

Sai Aung MAIN / AFP

Ahol mindeközben pusztító polgárháború dúl, mivel az ország számos etnikai kisebbsége egy demokratikus berendezkedést is nehezen fogadna el, katonai uralom alatt pedig végképp nem akar élni, és ezzel sok többségi (bamár) is így van.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik