Nagyvilág

„Sajnálom, hogy tévedtem a csávóval kapcsolatban” – Trump-ellenes republikánusból lehet Trump alelnöke

Win McNamee / Getty Images
A republikánus elnökjelölt, Donald Trump és a republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance amerikai szenátor megjelenik a republikánus nemzeti konvenció első napján, 2024. július 15-én a wisconsini Milwaukee-ban.
Win McNamee / Getty Images
A republikánus elnökjelölt, Donald Trump és a republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance amerikai szenátor megjelenik a republikánus nemzeti konvenció első napján, 2024. július 15-én a wisconsini Milwaukee-ban.
2016-ban J. D. Vance írt egy bestseller könyvet arról, miként juthatott el egy sokszorosan hátrányos helyzetű családból a Yale Egyetemig, és ezzel párhuzamosan arról: hogyan válhatott az amerikai munkásosztály Trump-választóvá. Abban az évben még Vance is keményen bírálta az elnökké választott Donald Trumpot, ám mostanra a helyzet gyökeresen megváltozott: a republikánus elnökjelölt jobbkezeként hamarosan ő lehet az USA történetének egyik legfiatalabb és legradikálisabb alelnöke.

A szombati merényletkísérlet után hétfőn jelent meg először a nyilvánosság előtt Donald Trump exelnök és jelenlegi elnökjelölt egy látványos kötéssel a jobb fülén. Hatalmas ováció fogadta Milwaukee-ban, ahol hivatalosan is megválasztotta a republikánus nemzeti konvenció a novemberi választás jelöltjének, és ahol ezt megelőzően bejelentette, hogy az ohiói szenátor, J. D. Vance lesz a „running mate-je”, vagyis – amennyiben sikerül nyernie az elnökválasztáson – 40 évesen ő lehet az Egyesült Államok történetének harmadik legfiatalabb alelnöke.

De kicsoda Vance?

Pontosan tudom, hogy semmi különöset nem értem el az életemben. Főleg nem olyasmit, ami megérné egy vadidegennek, hogy pénzt adjon ki egy rólam szóló könyvért. A legkirályabb dolog, amit eddig letettem az asztalra – legalábbis papíron –, egy jogi diploma a Yale-ről: olyasmi, amit a tizenhárom éves J. D. Vance röhejes baromságnak tartott volna. (…) Nem lett belőlem szenátor, kormányzó, sem visszavonult államtitkár. Nem indítottam több milliárd dolláros vállalkozást vagy világjobbító nonprofit céget. Van egy rendes munkám, boldog házasságban élek egy komfortos otthonban és két kutyával.

James David Vance, akkor még James Donald Bowmanként az ohiói Middletownban született 1984-ben. Szülei, Donald Bowman és Bev Vance még csecsemőkorában elváltak, később megkapta nevelőapja vezetéknevét, a Hamelt, az apai Donald név pedig Davidre változott, hogy azért a JD becenév megmaradhasson. Később mostohaapjától is elvált az anyja, aki mindeközben folyamatosan drogproblémákkal küzdött, Vance-t tulajdonképpen – egyébként demokrata – anyai nagyszülei (ahogy ő hívta őket: Mamó és Papó) nevelték fel, ami „kérdés nélkül a legjobb dolog, ami valaha történt velem.”

Tengerészgyalogosként Irakban is szolgált, majd elvégezte az ohiói állami egyetemet, ezután a Yale Egyetem jogi iskoláját (ide járt többek között Trump korábbi kihívója, Hillary Clinton, annak exelnök férje, Bill Clinton, de számtalan jelenlegi és korábbi alkotmánybíró, főügyész, törvényhozó is).

Iskolái elvégzése után a Szilikon-völgyben kockázatitőke-befektetőként dolgozott, rövid ideig igazgatója volt az Elon Muskkal Trumpot támogató, PayPal-alapító, meglehetősen megosztó milliárdos, Peter Thiel egyik cégének, a Mithrilnek. Vance a Yale-en hallgatta Thiel előadásait, ezeket nevezi az itteni „legfontosabb pillanatainak”. 2019-ben Vance saját befektetési vállalatot alapított, a Naryát. A nevet J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvéből vette, az egyik Tünde-gyűrű neve, amely egy, a valóságban nem létező ritka fémből, mithrilből készült.

Vance hírnevét a Trump első megválasztásának évében, 2016-ban megjelent Vidéki ​ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) című memoárjának köszönheti. A munkásosztály kilátástalanságáról, a vidéki szegénységről, erőszakról, függőségekről, az amerikai álom elérhetetlenségéről szóló könyvben Vance saját családját állítja példaként. Próbálta megértetni az olvasókkal, mi adja a New York-i üzletember vonzerejét a „sokak által nem látott” amerikai munkásosztály, a vidéki fehér szavazók körében, akik végül hozzá is segítették Trumpot az elnökké váláshoz.

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP J. D. Vance, az Ohio állambeli republikánus szenátorjelölt beszél a Donald Trump korábbi elnök által rendezett gyűlésen 2022. április 23-án, az ohiói Delaware-ben.

Legalábbis ez a leginkább elterjedt vélemény a könyvről. A fentebb idézett mondatokkal kezdődő regényben Vance azzal érvel, hogy a fehér munkásosztály hanyatlása kevésbé az ipari termelés visszaesésének következménye, inkább társadalmi okai vannak. Leginkább az, hogy az emberek úgy érzik: nem ők irányítják az életüket, ugyanakkor emiatt nem saját magukat, hanem mindenki mást hibáztatnak.

A kötetet a sajtó – köztük a Washington Post, a New York Times (ennek bestsellerlistájára is felkerült) – kedvelte, de a történészek, illetve a jobb- és a baloldali elemzők kritikusan értekeztek róla.

Alig több mint a jóléti támogatásokkal visszaélőkről szóló mítoszok listázása a fehér munkásosztály ábécéskönyveként újracsomagolva

– írta például a progresszív New Republic.

2020 novemberében – egy héttel a Trump által elveszített elnökválasztás után – jelent meg a Netflixen a könyvből készült, Ron Howard (Egy csodálatos elme, Hajsza a győzelemért, A Da-Vinchi-kód) rendezte szirupos film (Vidéki ​ballada az amerikai álomról) Amy Adams és Glenn Close főszereplésével. A filmről megjelent negatív kritikák hatására Vance-nél elszakadt a cérna, és teljesen elfordult a liberális elittől, állítják korábbi barátai.

Pedig Vance a „vidéki ​balladájában” így fogalmaz a politikai nézeteiről:

Lehet, hogy minden politikus szélhámos, de ha voltak kivételek, akkor kétségtelenül Franklin Delano Roosevelt New Deal koalíciójának tagjai voltak azok.

Vagyis demokraták.

Az egykori J. D. és a jelenlegi J. D. közötti összekötő kapocs a harag

– nyilatkozta a Voxnak egyik korábbi egyetemi barátja, Georgia demokrata szenátora, Josh McLaurin.

Valójában a regénye ismertette össze Vance-t a Trump családdal is: Donald Trump Jr. például nagyon szerette a könyvet, sőt, személyesen is megismerte az Ohióban éppen politikai karrierbe kezdő fiatalembert.

Vance ugyanis 2016 végén visszatért szülőföldjére, Ohióba, hogy egy kábítószer-ellenes, hátrányos helyzetű gyerekeket segítő jótékonysági szervezetet indítson, amit két évvel később bezárt (sokan azzal vádolták, hogy ezt valójában csak a politikai karrierje elindításához gründolta). Közben járta az országot előadóként, főleg republikánus eseményeken mesélt a személyes sorsáról, leginkább édesanyja drogfüggőségéről, valamint arról, mindez miként hatott a saját életére.

Fellépésein gyakran hangoztatta, milyen lépéseket tenne az ország rendbetételéért, és mikor a nyugdíjba vonuló republikánus szenátor, Rob Portman széke megüresedett 2021-ben Ohióban, úgy döntött, megpróbálja az elveit a gyakorlatban is kivitelezni.

Trump támogatta Vance akkori kampányát, aki így megnyerte a republikánus előválasztást, majd végül a szenátorválasztást is (Thiel a kampányra 10 millió dollárt adományozott neki).

Elfogadás

Ma már Trumpnak és Vance-nek kifejezetten szoros a kapcsolata, az elmúlt években gyakran beszélgettek telefonon. Az exelnök odavan Vance szakálláért is, egy alkalommal például azt mondta róla:

úgy néz ki, mint a fiatal Abraham Lincoln.

Chip Somodevilla / Getty Images Breanna Bird iowai főügyésznő megjelenik a színpadon, miközben J. D. Vance amerikai szenátort (R-OH) jelölik az alelnöki tisztségre a republikánus nemzeti konvenció első napján, 2024. július 15-én a wisconsini Milwaukee-ban.

A mostani jó kapcsolatuk azért pikáns, mert 2016-ban Vance még a republikánusok „never Trump” csapatába tartozott, azok közé, akik meg akarták akadályozni, hogy Trump legyen az elnökjelöltjük. Akkoriban azt mondta Trumpról, hogy

Istenem, mekkora egy idióta,

kártékony” és „alkalmatlan” az elnöki pozícióra. „A tömegek drogja”, az emberek jól érzik magukat Trumptól, de nem jelent megoldást a problémáikra, Amerika növekvő kulturális és társadalmi válságára, a leszokás pedig kemény lesz róla – írta az Atlanticen 2016 nyarán.

Amerika Hitlere lehet

„a cinikus seggfejből” – írta ugyanebben az évben az egyetemi csoporttárs McLaurinnek egy privát üzenetben. Vance akkor végül a független jelölt Evan McMullinra szavazott az elnökválasztáson, bár gondolkozott azon is, hogy befogja az orrát, és behúzza Hillary Clintonra az X-et (esetleg a kutyája nevét írja a lapra, ő is „ugyanolyan jó lenne”).

Amikor 2021-ben először találkozott a volt elnökkel, Vance már másképp gondolkodott: visszavonta a korábbi megszólalásait arra hivatkozva, hogy „hülye volt”, és Trump elnökként elért eredményei végül meggyőzték őt. Tovább erősítették az új hitét a liberálisok Trumpra adott dühös reakciói is – mondta.

„Sajnálom, hogy tévedtem a csávóval kapcsolatban. Szerintem jó elnök volt, szerintem sok jó döntést hozott az emberek érdekében, és azt hiszem, sok balhét is bevállalt” – mondta Vance Trumpról néhány nappal a szenátori kampányának elindulása után, majd hozzátette:

Ő életem legjobb elnöke.

Kritikusai szerint viszont csupán annyi történt, hogy „árulóvá”, „oppurtunistává” vált, meghallotta az idők szavát, vagyis azt, hogy republikánus politikusként Trump mellett könnyebb érvényesülni.

Vance pálfordulását a republikánusok korábbi elnökjelöltje, Mitt Romney egyenesen visszataszítónak találta.

Nem tudok olyan embert, akit kevésbé tisztelnék, mint J. D. Vance-t

fogalmazott a jelenleg utahi szenátor 2022-ben, mikor Vance az amerikai felsőházi helyért versengett. Hozzátette: nem szeretne egy vacsorán mellette ülni. Romney felidézte, hogy Vance-ben kezdetben egy okos fiatalembert ismert meg, akit nem mérgezett meg a trumpizmus, majd a hatalomvágy miatt egyik napról a másikra radikálisan megváltozott. Romney azon merengett, bárcsak megragadhatta volna Vance vállát, és rákiálthatott volna: „Nem éri meg! Nem attól leszel híres és hatalmas, mert az Egyesült Államok szenátorává válsz. Ilyen olcsón eladod magad?”

Mint korábban jeleztük, Trump támogatta Vance szenátorrá választását, bár a kampánya végén elég furcsán nyilatkozott róla:

J. D. megcsókolja a seggemet, annyira akarja a támogatásomat.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik