Nagyvilág europoli

Uniós mesterterv született Magyarország megkerülésére Ukrajna támogatásában

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Az EU talált egy jogi kiskaput, amivel megkerülheti Magyarország vétóját az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásban, írja a Financial Times.

A lapnak Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője beszélt, aki szerint mivel Magyarország korábban nem szavazta meg az Oroszország befagyasztott vagyonán lévő nyereség felhasználását, most nem lehet részese a döntésnek, hogyan használják fel ezt a pénzt.

Borrell szerint az eljárás kifinomult jogi döntésekre épül, de működik.

Szerinte ez megoldás lehet arra is, hogy simábban menjen a G7-ek terve, amely szerint 50 milliárd dolláros hitelt szeretnének adni Ukrajnának decemberig. A hitelt a befagyasztott orosz vagyon jövőbeli kamataiból törlesztenék.

Körülbelül kétszáz milliárd fontnyi vagyon van befagyasztva az EU-ban, amely Oroszországhoz tartozott. Arról, hogy ennek a vagyonnak a kamatait Ukrajnának adják, korábban döntött az EU. A jogi kiskapuról a hétfői Külügyminiszterek Tanácsán tárgyalnak majd.

Magyarország magát a döntést, amellyel az orosz vagyont befagyasztották, meg tudja majd vétózni, mert ezt félévente újra el kell fogadni, és egyhangú szavazat kell hozzá.

Magyarországnak alkut ajánlottunk: nem lesz a pénzük felhasználva Ukrajna támogatására. Nem csak fegyverekre, semmire. Vigyék a pénzüket. Tegyék be a pénzüket egy dobozba. Nem akarjuk használni a pénzüket.

– mondta Borrell, de szerinte Magyarország erre nemet mondott.

Amikor felajánlottuk nekik, hogy nem kell a csapat tagjának lenni, a pénzük nem lesz felhasználva Ukrajnában, még ez sem volt elég.

– tette hozzá. Szerinte az egésznek ahhoz van köze, milyen szoros a kapcsolat Moszkva és Budapest között.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik