A következő élő közvetítés része Nem halad az ellentámadás, ezért az Egyesült Államok kazettás bombákat küld Ukrajnának

Zelenszkij Pozsonyban: „Hálás vagyok minden egyes emberéletért, amelyet meg tudtunk védeni”

Közös sajtótájékoztatót tartott Pozsonyban Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, és szlovák kollégája, Zuzana Čaputová. Az Új Szó tudósítása szerint a szlovák államfő biztosította Zelenszkijt, hogy nem csak egy szomszédhoz, hanem egy baráthoz érkezett, leszögezte továbbá, hogy Szlovákia azért támogatja Kijevet, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy egy másik állam, jelen esetben Oroszország a nemzetközi joggal ellentétben megtámadta Ukrajnát.

Čaputová ezután arról beszél, hogy olyan békekezdeményezést támogatnak, amely magában foglalja Ukrajna területi egységét, ezen belül Zelenszkij békekezdeményezését is. Az államfő később megköszönte a szlovák polgároknak, hogy segítettek az oroszok által megtámadott országból érkező menekülteknek, továbbá üdvözölte a kormány döntését, hogy egy olyan támogatási sémát indított el, ami olyan vállalatokat segít majd, amelyek részt vesznek Ukrajna újjáépítésében. Az EU-csatlakozás kérdésében úgy fogalmazott, hogy „Ukrajnát az Európai Unió perspektivikus tagjának” tartják, a közelgő NATO-csúcson pedig fontos téma lesz, hogy felvegyék-e Kijevet a katonai szövetségbe.

Zelenszkij mindenek előtt köszönetet mondott mindenkinek, aki a háború kitörése óta támogatta Ukrajnát, külön kifejezte háláját azoknak a szlovákiai polgároknak, akik a háború elől menekülő nőket és gyerekeket segítették, befogadták. Az ukrán elnök szerint a biztonság, amelyre országának szüksége van, rendkívül fontos európai érték.

Említést tett arról is, hogy Szlovákia a MiG–29-es vadászgépeket adott Ukrajnának, ezzel támogatva azt a harcokban. Zelenszkij azt mondta: „Hálás vagyok minden egyes emberéletért, amelyet meg tudtunk védeni velük”. Ezen a területen fontos lépésnek tartja a Zuzana 2-es tarackok Ukrajnának való szállítását, de a közös tarackágyú-fejlesztését is hasonlóan kiemelt lépésnek tartja.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik