Nagyvilág europoli

Az EP korrupciógyanúba került volt alelnökének élettársa beismerte, hogy katari pénzt fogadott el

AFP
AFP

A bírósági dokumentumok szerint beismerte a korrupciós pénzek átvételét Katartól Francesco Giorgi, aki az Európai Parlament korrupciógyanú miatt leváltott alelnökének, Eva Kailinak az élettársa – írja a Daily Mail. A cikk szerint az olasz férfi a bíróság előtt könyörgött, hogy élettársát szabadlábra helyezzék, és gondoskodhasson 22 hónapos gyermekükről.

A férfi azt állítja, Eva Kaili nem tudott a kenőpénzekről, amit Katar megítélésének javítására adott az olajállam.

Kaili és élettársa otthonában 150 ezer eurót találtak a nyomozók táskába rejtve. Majd Antonio Panzeri volt EP-képviselőnél további 600 ezret, őt szintén letartóztatták. Továbbá majd 750 ezer euró volt egy bőröndben Kaili édesapjánál is, akit egy brüsszeli szállodánál fogtak el. Őt is őrizetbe vették, ám egy nappal később kihallgatása után elengedték.

Panzeri, Giorgi és Kaili egyelőre őrizetben maradnak, az előzetes letartóztatás fenntartásáról a hatóságok december 22-én döntenek.

A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közleménye szerint közel 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A házkutatásokat “a belga szövetségi ügyészségnek az Európai Parlamentben (EP) tevékenykedő személyeket célzó, korrupció gyanújával nyitott aktája nyomán indított vizsgálat részeként hajtották végre” – közölték.

Kapcsolódó
Korrupciógyanú az EP-ben: megszavazták a katari képviseletek kitiltását a parlamentből
Azt is kérik, hogy a parlament függessze fel a katari érdekek kijáróinak belépőkártyáit.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik