A következő élő közvetítés része Orosz offenzíva kezdődött Kelet-Ukrajnában, Zelenszkij leadta az uniós csatlakozási papírokat

Az elfogott brit katonák arra kérték Boris Johnsont az orosz tévében, hogy cseréljék ki őket Medvedcsukra

Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Independent számolt be róla, hogy két, az ukránokkal harcoló brit katona is orosz fogságba esett. Egyiküknek, Shaun Pinnernek szombaton az orosz állami tévében volt jelenése, ahol elmondatták vele, hogy Mariupolban az ukránok oldalán harcolt, így esett hadifogságba.

A 48 éves, egykori hivatásos katona a lap szerint négy éve költözött Ukrajnába, a feleségével Donbaszban éltek. Már januárban úgy nyilatkozott a Mail on Sunday-nek, hogy nem kérdés számára, ha kell fegyverrel fogja megvédeni a családját és választott otthonát. Azok alapján, amit most az orosz médiában nyilatkozott, Pinner valóban csatlakozott az ukrán erőkhöz, egészen pontosan Mariupolban harcolt a tengerészgyalogos erőkkel.

A felbukkanása után nem sokkal a férfi családja közleményt adott ki, ebben tudatták, hogy Pinner saját elhatározásából ment négy éve Ukrajnába és rövid idő alatt beleszeretett az országba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem zsoldos, nem önkéntes, hanem hivatásos katona, aki beállt az ukrán seregbe. A család most a brit kormánnyal együtt azon dolgozik, hogy szavatolják a férfi és társa biztonságát és jogait a hadifogság ideje alatt is.

Nem Pinner ugyanis az egyetlen brit katona, akit elfogtak az oroszok. Barátja, a 28 éves Aiden Aslin volt az első brit állampolgár, aki hivatalosan is csatlakozott az ukránokhoz a háborúban. Ő szintén fogságba esett. A Twitteren kering róla egy kép, amelyen megkötözve, sérülések borította arccal látható.

Aslin szintén négy éve érkezett Ukrajnába, és hamarosan csatlakozott is a fegyveres erőkhöz. Szintén Mariupolban harcolt, de a jelek szerint letette a fegyvert.

Közben a Guardian arról ír, hogy a két elfogott brit katona újra megszólalt az orosz médiában. Bemutatkoztak, elmondták, hogy britek és az ukránok oldalán harcoltak,

majd egyenesen a brit miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak szegezték a kérést, járjon közben, hogy egy fogolycsere keretében kicseréljék őket Viktor Medvedcsukra.

Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikus volt, aki nemcsak oroszbarát nézeteket vallott, de egyes hírek szerint Putyin legfontosabb ukrajnai szövetségesének is számított. A dolgok eszkalációja után házi őrizetbe helyezték, de három nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát február 24-én, megszökött. Az ukrán hatóságok a múlt héten fogták el. Szintén a Guardian ír arról, hogy a múlt héten a Kreml visszautasította a lehetőséget, hogy ukrán tisztekre cseréljék ki a politikust.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik