A következő élő közvetítés része Zelenszkij elnök szerint az oroszok már a harmadik atomerőmű felé haladnak

Menekültekre költené az orosz olajvásárlásból származó nyereségét a Shell

Emilio Morenatti / AP / MTI
Emilio Morenatti / AP / MTI

Európa legnagyobb olajtársasága, a Shell  bejelentette, hogy a közelmúltban az orosz nyersolaj vásárlásából származó nyereségét egy ukrán menekülteket segítő alapnak adományozza.

Az általunk megvásárolt, korlátozott mennyiségű orosz olajból származó nyereséget egy erre a célra szolgáló alapban fogjuk elhelyezni

– áll az olajtársaság közleményében. Eszerint a következő napokban és hetekben a vállalat együttműködik a humanitárius- és segélyszervezetekkel, hogy meghatározzák, mire is költik el a pénz. Hogy mekkora összegről van szó, az nem derült ki.

A Shell olajtársaság az ukrajnai orosz invázió előtt jelentős kedvezménnyel vásárolta az olajat Oroszországból. Dmitro Kuleba ukrajna külügyminiszter szombaton egy Twitter-bejegyzésben élesen bírálta a cég gyakorlatát utalva arra, hogy az olaj „ukrán vértől bűzlik”.

Dmitro Kuleba a szombati posztjában azt írta, azt mondták neki, hogy a Shell előző nap „diszkérten” olajat vásárolt Oroszországtól, majd azt a kérdést tette fel:

Nem bűzlik-e a @Shell szerint az olaj az ukrán vértől?

A külügyminiszter ezután felszólította a multinacionális nagyvállalatokat, hogy tartózkodjanak az Oroszországgal való üzleteléstől. Az olajtársaság még aznap megtette bejelentését.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik