Élő Nagyvilág

Csernobilt is elfoglalták az oroszok, Biden szerint Putyin megfizet ezért a háborúért

Oroszország csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin elnök utasítására teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Íme, amit eddig tudunk:

  • Putyin felszólította az Ukrajna keleti részén állomásozó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Figyelmeztetett, ha bárki Oroszország ellen fordul, azt azonnal megtorolják.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint a támadás teljes körű, az Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből egyszerre indult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy hadiállapotot vezettek be az országban.
  • A NATO válságtanácskozást tart, Jens Stoltenberg főtitkár tájékoztatása szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a szövetségeseiket. Az Európai Unió ezzel egy időben elítélte a támadást, Ursula von der Leyen szerint ezért a Kremlnek kell felelnie. Az EU történetének legdurvább szankciócsomagját készíti elő, erről az Európai Tanács még ma este tanácskozik.
  • Az orosz hadsereg szerint városokat nem céloznak, a lakosság nincs veszélyben, csak a katonai infrastruktúrát támadják. Ehhez képest Kijevben és több nagyvárosban is robbanásokról számoltak be a helyiek. Rengetegen indultak útnak Kijevből, az autópályák megteltek.
  • Sok kárpátaljai bőröndökkel és táskákkal felszerelkezve, gyalogosan lépi át a magyar-ukrán határszakaszt.
  • Oroszország lezárta légterét az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén, az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége az ukrán légtér elkerülésére szólított fel.
  • Kijev fegyvereket oszt a civileknek és megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.
  • Az orosz bombázásnak mostanra legkevesebb 59 áldozata van, 169 ember megsebesült.
  • Joe Biden csütörtök esti beszédében kijelentette: egyedül Vlagyimir Putyin a felelős az Ukrajna elleni támadásért. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: a szankciók az orosz elit legfontosabb bankjait és a technológiai exportot fogják megcélozni.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közölte, Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett. Később közölte azt is, berendelték a budapesti orosz nagykövetet. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését, amely után azt mondta: Magyarország uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli az orosz katonai fellépést.
  • Csütörtök este héttől az ellenzék az orosz nagykövetség előtt tüntetett Putyin ellen és Ukrajna mellett. A megmozduláson beszédet mondott többek között Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is, aki úgy fogalmazott: „most sokkal fontosabb feladat van mindannyiunk előtt, mint Orbán Viktor leváltása”.

Putyin dönti el, mikor lesz vége a támadásnak

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője..

Peszkov az arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette:

a többi az ukrán nép döntésének kérdése.

A szóvivő szerint  Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

MTI

Boris Johnson masszív szankciókra készül

Nagy-Britannia partnereivel egyeztetve olyan masszív szankciókra készül Moszkva ellen, amelyek béklyóba szorítják az orosz gazdaságot, mondta csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: a cél érdekében kollektív módon fel kell számolni a függést az orosz földgáz- és nyersolajszállítmányoktól, mivel ez a függés immár túl hosszú ideje teszi lehetővé Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, “hogy markában tartsa a nyugati politikát”.

Boris Johnson szerint a cél egyértelmű: Vlagyimir Putyin e barbár kalandorakciójának kudarccal kell végződnie diplomáciai, politikai, gazdasági, és végső soron katonai értelemben egyaránt.
Johnson az orosz emberekhez fordulva azt mondta: elnökük az erőszak szökőárját zúdította egy szláv testvérnépre.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson csütörtök este a londoni alsóházban ismerteti az Oroszországgal szembeni újabb szankciókat.

Térképen minden, ami épp Ukrajnában történik

Angolul tudó olvasóink a Liveumap felületéről tájékozódhatnak arról, pontosan mi és hol történik épp Ukrajnában. Az oldal a hatalmas érdeklődés hatására meglehetősen lassú, de egyébként a különböző ikonokra kattinva megnézhetjük, hol zajlottak például fegyveres összecsapások vagy bombázások.

Liveuamap

A következő órákban érkeznek meg az ukrán menekültek a magyar határhoz

A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők – számolt be az M1.

Az állami csatorna a záhonyi határátkelőről tudósított, és azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint a Belső-Ukrajnából Magyarország irányába érkezőknek órákat kell várniuk, míg átlépnek az országhatáron, de a magyar oldalról ez egyelőre ez nem látható.

Mint mondta, ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől.

Az ukrán hatóság „csöpögtetve” engedi át az autósokat.

A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon.

Elmondta azt is, sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, 250 kilométerre Nyíregyházától és Lvivet, ami 350 kilométerre van. A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, ugyanakkor nem zárható ki.

A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre.

Litvánia szükségállapotot hirdetett, Észtország fegyvereket küld Ukrajnának

Szükségállapotot hirdetett Litvánia elnöke – írja a Reuters. Gitanas Nausėda hadsereget tervez küldeni az országhatárok védelmére, válaszul „az Oroszországban és Fehéroroszországban összegyűlt nagy katonai erők miatti esetleges zavargásokra és provokációkra”.

Eközben Kaja Kallas, az Oroszországgal szomszédos Észtország miniszterelnöke a BBC News-nak elárulta, hogy „minden eszközzel segíteni fognak Ukrajnának”, beleértve a politikai támogatást és fegyverek küldését is.

Ukrajna evakuálja a diplomatáit Moszkvából

Ukrajna úgy döntött, hogy kimenekíti diplomatáit Moszkvából.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország támadást indított Kijev ellen, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, megszakítanak minden diplomáciai kapcsolatot Moszkvával, ennek részeként zajlik a diplomaták evakuálása.

Az oroszok már korábban hazarendeltek minden diplomatát Kijevből.

Három WizzAir-gép rekedt Kijevben, evakuálják a repülőteret

A Reuters értesülései szerint jelenleg evakuálják a Kijevi Nemzetközi Repülőteret, a közelben robbanások hangja hallatszott. Attól tartva, hogy fizikai és kibertámadások fenyegetnek, a repülőtéren minden járatot töröltek. A bejövő forgalom sem szállhat le: egy repülőgép Tel-Avivból egy másik pedig Varsóból tartott Kijevbe, de mindkét járat visszafordult.

A FlightRadar24 szerint korlátozott számban maradt repülőgép a földön, ezek közül a WizzAir gépei külföldi tulajdonúak.

Scholz: Ez Putyin háborúja

Az Ukrajna elleni támadás az orosz államfő, Vlagyimir Putyin háborúja, aki súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben az MTI tudósítása szerint.

A kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszéd ország területéről.

Hozzátette: Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, és megérti félelmeiket, ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes – jelenléti, nem online – megbeszélést.

Mint mondta, ezt a javaslatot már a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek csütörtök délutáni online tanácskozásán is megteszi, este pedig részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Oroszországot.

Beindult az orosz állami cenzúra

Megfenyegették az egyik orosz online médiumot, hogy blokkolják az oldalt, amennyiben nem távolítják el az egyik bejegyzésüket. A krasznojarszki Prospekt Mira híroldalnak egy olyan híradást kellett törölnie, melyben az ukrán városokban történt robbanásokról számolnak be. Az orosz hatóságok nem részletezték, hogy mi volt a hamis tényállítás.

(Meduza)

Orbán: Elítéljük Oroszország katonai fellépését

Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését

jelentette ki Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után. Azt mondta, este vésztanácskozást tartanak Brüsszelben, melyen véleménye szerint az európai egység fenntartható lesz, és közös lépésekre szánhatják el magukat.

Magyarországnak a háborús konfliktusból ki kell maradnia, ismételte el a kormányfő, azzal együtt, hogy szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába, de humanitárius segítséget természetesen nyújtunk majd.

Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán határ térségében, arra kell számítani, hogy a menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, de képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással – közölte Orbán.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. február 24-én.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a baloldal javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, illetve a rezsicsökkentést.

Pénteken összeülnek a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A főtitkár hangoztatta,

kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet.

Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe.

Íme a Kreml álláspontja

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön elmondta az újságíróknak, hogy

  • senki sem beszél Ukrajna megszállásáról,
  • a művelet célja Ukrajna demilitarizálása,
  • egy ideális helyzetben fel kéne szabadítani Ukrajnát és megtisztítani a náciktól,
  • a közvélemény-kutatások alapján az oroszok ugyanúgy támogatják az inváziót, ahogy a kelet-ukrajnai köztársaságok függetlenségének elismerését,
  •  a helyzettől függően Putyin elnök határozza meg, hogy mikor ér véget a katonai művelet,
  • Ukrajna jövője az ukrán népen múlik.

Megszállták az Antonov-repülőteret az oroszok

Az ukrán hatóságok megerősítették, hogy az oroszok Mi-8 típusú helikopterekkel támadást indítottak az Antonov-repülőtérnél. Bombáztak, hangos robbanásokat lehetett hallani.

Az ukrán belügyminisztérium szerint Oroszország át is vette az irányítást a reptér felett.

Ez egy teherforgalmi repülőtér, ami mindössze 25 kilométerre van Kijevtől az előváros Hosztomel közelében.

A NATO főtitkára szerint egy régóta tervezett, hidegvérű támadás zajlik

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára szerint Oroszország indokolatlan támadást folytat Ukrajna ellen, melyet nem előzött meg provokáció, és mellyel számtalan ártatlan életet tesz kockára.

Stoltenberg elárulta, hogy Oroszország légi és rakétatámadásokat, szárazföldi erőket és különleges erőket indított több irányból Ukrajna katonai infrastruktúrája és főbb városainak központja ellen.

„Ez egy tudatos, hidegvérű és régóta tervezett invázió” – mondta a NATO első ember, és hozzátette, hogy az orosz vezetők teljes felelősséggel tartoznak a meggondolatlan cselekedeteikért és a kioltott életekért.

Szükségállapot és légtérzár Moldovában

Az Ukrajnát ért csütörtök reggeli orosz támadás nyomán a moldovai kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet, és az ország légterének lezárásáról döntött – írja az MTI. Maia Sandu moldovai elnök csütörtök délelőtti televíziós beszédében elmondta: reggel ülésezett a moldovai Legfelsőbb Biztonsági Tanács, melynek határozata nyomán a kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet.

Az elnök arról is beszélt, hogy több, Ukrajnába tartó utasszállító repülőgép az ukrajnai fejlemények miatt a chisinaui nemzetközi repülőtéren szállt le. Hozzátette: Moldova gondját viseli a Chisinauba érkezett állampolgároknak.
Maia Sandu hazatérésre kérte az Ukrajnában tartózkodó moldovai állampolgárokat. Azt is hozzátette: szükség esetén országa több tízezer menekültet tud befogadni.

Az Agerpres román hírügynökség Andrei Spanut, a moldovai infrastruktúra és regionális fejlesztés miniszterét idézte, aki bejelentette: a Legfelsőbb Biztonsági Tanács javaslatára helyi idő szerint 14 órától lezárják Moldova légterét, és az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

A romániai Digi24 hírtelevízió hozzátette: mivel Moldova csak Ukrajnával és Romániával határos, és Ukrajna légtere szintén le van zárva, Románia fogadhatja a Moldovába tartó repülőket.

A NATO közzétette közleményét az ukrán helyzetről

A katonai szövetség közleményben rögzíti álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban:

  • A szövetség a lehető leghatározottabban elítéli Oroszországot és Fehéroroszországot az ukrajnai invázió miatt, és felszólítja Moszkvát, hogy azonnal szüntesse meg a katonai akciót, és vonja ki minden haderejét Ukrajnából.
  • A válság során a NATO, a szövetségeseik és partnereik minden erőfeszítést megtettek annak érdekében, hogy párbeszédet folytassanak Oroszországgal, és diplomácia útján rendezzék a konfliktust.
  • A NATO további lépesek mellett kötelezi el magát a szövetségen belül az elrettentés és a védelem erősítése céljából.
  • A NATO a leghatározottabban felszólítja Oroszországot, hogy forduljon vissza az általa választott erőszak és agresszió útjáról.

A közlemény megerősíti, hogy

Oroszország nagyon súlyos gazdasági és politikai árat fog fizetni. 

Honvédség: Magyarországon béke van

A honvédelmi tárcához az elmúlt időszakban számtalan levél, telefon, állampolgári megkeresés érkezett a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek kapcsán, közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

Mint írták,

Magyarországon nincs háborús helyzet, béke van, amit szeretnénk megőrizni. Ahogyan azt az elmúlt napokban több fórumon is elmondta a tárca vezetője, az Ukrajnában kialakult helyzet miatt katonákat és eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség az ország keleti régióiba.

Úgy fogalmaztak, hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja.

Bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában! Azonban a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálására érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását

– magyarázták.

A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérik, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat. Mindezt úgy tekintsék, hogy a béke és a biztonság megőrzése érdekében, a magyar emberek védelmében teszik, zárták a közleményt.

Videón, ahogy felrobbant egy fegyverraktár Kalinivka városában

Egy ukrán fegyverraktárban történt robbanás Kalinivka városában, Vinnicja megyében. A bombázott település Ukrajna közepén fekszik.

Ukránok egy csoportja letérdelt imádkozni Harkov főterén, miután az oroszok támadást indítottak

Megdöbbentő jelenetsort rögzített a CNN stábja az Ukrajna keleti határvidékén található Harkovban.

Az ország második legnagyobb városának főterén hét ember térdelt le imádkozni alig pár órával azután, hogy megkapták a hírt, Oroszország támadást indított hazájuk ellen.

Harkov mindössze 30-35 kilométerre található az orosz-ukrán határtól, ami az egyik legjelentősebb frontja a háborúnak, és ahol reggel robbanások zajára ébredtek az emberek.

Clarissa Ward, a CNN egyik Harkovban tartózkodó munkatársa azt mondta, a jelenet a helyiek elkeseredettségének szimbóluma. Hozzátette, az embereknek fogalmuk nincs, mi vár rájuk.

A Twitterre is feltöltött videót alig néhány óra alatt több mint félmillióan látták.

Ukrajna szerint megöltek 50 orosz katonát

Az AFP tudósítója azt írja, Ukrajna szerint 50 orosz katonával végeztek a keleti fronton.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint orosz megszállókról van szó, akik Schastia település felett akarták átvenni az irányítást.

Az AFP független forrásokból nem tudta megerősíteni ezeket az információkat. Mindenesetre ha igaz, akkor a háború áldozatainak száma alig fél nap alatt meghaladja a százat, hiszen Ukrajnában legalább 40 katona és 10 civil veszítette életét.

Olvasói sztorik