Nagyvilág

Afgán válság: sorra fejezik be mentőakcióikat a nyugati országok

WAKIL KOHSAR / AFP
WAKIL KOHSAR / AFP

Újabb robbantások várhatók a kabuli reptér környezetében, miközben a nyugati országok sorra fejezik be mentőakcióikat – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken.

Szemtanúk szerint pénteken újraindultak az evakuációs repülőjáratok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről a mintegy 90 civil és 13 amerikai katona életét követelő, öngyilkos merénylők által elkövetett csütörtöki robbantásokat követően. Helyszíni riportok szerint a néhány órával korábban történt véres merényletek ellenére ugyanolyan hatalmas tömeg verődött össze a repülőtér mellett, mint a korábbi napokon. A repülőtértől nagyjából fél kilométerre fegyveres tálibok igyekeznek feltartóztatni a nyugtalanul várakozó embereket.

Az Egyesült Királyság tárcavezetője szerint a kabuli robbantások nem gyorsították fel a brit csapatok kivonását Afganisztánból. A reptér közelében álló Baron Hotelben található evakuációs adminisztratív központ bezárása előzetes terv szerint történt, nem a szállodánál elkövetett  csütörtöki merénylet miatt.

A további robbantások jelentette fenyegetés nyilvánvalóan csak erősödni fog, ahogy a távozásunk időpontja közeleg – mondta Ben Wallace a Sky News brit televíziós csatornának.

A történet ugyanis arról szól, hogy miközben távozunk, bizonyos csoportok, mint például az Iszlám Állam, azt fogják állítani, hogy ők űzték ki Afganisztánból az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot

– fogalmazott.

A brit védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy a szállodában működtetett adminisztratív központ bezárását követően az Egyesült Királyság már nem vesz fel több menekültet utasként a Kabulból induló mentesítő járataira, azokon kívül, akik már a repülőtér épületében tartózkodnak.

Hangsúlyozta, hogy a helyszínen lévő brit csapatok a kabuli légikikötőben tartózkodó utolsó ezer ember pénteki elutazását készítik elő, mielőtt az utolsó brit katonák “napokon belül” elhagyják az országot.

Mély szomorúsággal tölt el, hogy nem mindenkit sikerült kimenekíteni a mentőakcióban

– hangsúlyozta a brit védelmi miniszter, hozzátéve, hogy információi szerint még mintegy 100-150 brit állampolgár tartózkodik  Afganisztánban, akik közül néhányan saját akaratukból maradnak az országban.

Hozzávetőleg 800-1100 olyan afgánnak nem sikerült feljutnia a repülőgépekre, aki korábban a brit katonák munkáját segítette, és jogosult lett volna elhagyni az országot – mondta el Ben Wallace az LBC rádióállomásnak.

A tárcavezető rámutatott: az Egyesült Királyság több mint 13 700 brit és afgán állampolgárt menekített ki az országból, s ez volt a brit légierő második legnagyobb mentőakciója az 1949-es berlini légihíd végrehajtása óta.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter pénteken az üzbég fővárosba, Taskentbe utazott, miután a német hadsereg, a Bundeswehr mentőakciója is véget ért a szomszédos Afganisztánban. A tárcavezető kiemelte, hogy az igen veszélyes, nagyon nehéz körülmények között végrehajtott küldetés során a német repülőgépek legalább 45 ország 5347 állampolgárát, köztük 500 németet és 4000 afgánt menekítettek ki az országból. Mostanra valamennyi német katona és tisztségviselő elhagyta Afganisztánt.

A hivatalos bejelentések szerint péntek estig az Egyesült Királyság mellett Spanyolország is befejezi afganisztáni mentőakcióit.

Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de óvatosan kezelik a kérdést. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban történt robbanás ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik