Nagyvilág

Az Iszlám Állam újabb támadásaira készül Kabulban az amerikai hadsereg

Aamir QURESHI / AFP
Aamir QURESHI / AFP

Az Iszlám Állam esetleges újabb támadásai miatt készültségben vannak az amerikai parancsnokok Afganisztánban, írja a Reuters.

Frank McKenzie, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője arról beszélt, járművekről indított robbanószerkezetek és rakéták ellen is felkészültek a védekezésre.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk

– fogalmazott.

Hozzátette, bizonyos hírszerzési információkat korábban is megosztottak a tálibokkal, akik véleménye szerint egyes merényleteket ezeknek köszönhetően meg is akadályoztak, de a veszély még nem hárult el.

Az Amerikai Egyesült Államok felpörgette az emberek evakuálását Afganisztánból, a tálibokkal kötött megállapodás értelmében ugyanis augusztus 31-én kivonulnak az országból. Ezt a határidőt Joe Biden elnök a körülmények ellenére nem hosszabbította meg.

A csütörtöki reptéren elkövetett terrortámadásoknak már több mint száz áldozata van, köztük 13 amerikai katona.

Biden arról beszélt, revánsot fognak fenni az Iszlám Államon, amely magára vállalata a merényleteket.

Kapcsolódó
Ez a robbantás tette teljes vereséggé az afganisztáni háborút
Joe Biden korábban azt mondta, az afganisztáni háború célja nem az államépítés volt, hanem a terroristák legyőzése, hogy többé ne támadhassák meg az Egyesült Államokat. Ehhez képest még az utolsó napokban is tucatnyi amerikai katona halt meg egy terrortámadásban, amelyet egy terrorszervezet hajtott végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik