Nagyvilág

Tűzoltók haltak meg, házak dőltek össze a heves németországi esőzések miatt

David Young / DPA / AFP
David Young / DPA / AFP

Károkat és közlekedési fennakadásokat okoz Németország több térségében a hosszan tartó heves esőzés, amelyre másfél évtizede nem volt példa. A Standard az SWR-re hivatkozva arról ír, hogy a folyamatos eső és áradások miatt legalább hat ház omlott össze az ország délnyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Schuld városában. 25 másik ház instabil, fennáll az összeomlás veszélye. A rendőrség szerint jelenleg körülbelül 30 embert nem találnak, de az eltűntek pontos száma még nem végleges. A rendőrség szóvivője szerint a helyzet zavaros.

A heves esőzések és áradok mentési munkálataiban már két tűzoltó is életét vesztette: Altenában egy 46 éves életmentő halt meg bevetés közben. A szakember egy sikeres mentés után zuhant a vízbe, amely elsodorta. Holttestét később találták meg. Alig két órával később egy 52 éves tűzoltó hunyt el, aki a Werdohl-Elverlingsen erőmű területén dolgozott.

A Spiegel cikke szerint már legalább hat ember vesztette életét, egyikük egy 77 éves férfi, aki saját, vízzel elöntött pincéjében hunyt el Kreis Unnában.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. A következő napokban főleg az ország nyugati és délnyugati részén hullhat rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 70-120 milliméter csapadék. A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak szerda este kezdődhet és csütörtök estig tarthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik