Nagyvilág

Budapesten keresztül ment két orosz ügynök Csehországba, akiknek közük lehetett a fegyverraktár felrobbantásához

Bellingcat
Bellingcat

Az alapos nyomozásokra specializálódott Bellingcat újabb részleteket derített ki az Ostrava mellett 2014-ben felrobbantott a raktárról, amit a 444 mutatott be. A portál munkatársai kiszivárogtatott, illetve a feketepiacon vásárolt reptéri utaslisták, mobiltelefonok cellainformációi és egyéb neten található nyomok alapján rekonstruálták alaposan azoknak az orosz ügynököknek a mozgását, akiknek közük lehetett az 58 tonna lőszer felrobbantásához.

Hogy a hét évvel ezelőtti robbantás az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) merénylete volt, arról a cseh miniszterelnök beszélt szombaton, miután olyan emailek kerültek elő, amelyekben két orosz ügynök a merénylet előtt álneveken intézte el, hogy bejuthassanak a raktárba. A csehek erre válaszul tiltottak ki 18 orosz diplomatát az országból.

A Bellingcat szerint a merényletért a GRU 21955-ös ügyosztálya felelős, ők végzik a fedett külföldi akciókat. A portál szerint a robbantáshoz annak a két ügynöknek – Alekszander Miskinnek és Anatolij Csepigának – is köze volt, akik megmérgezték Szergej Szkripalt és a lányát. További érdekesség, hogy a Szkripal-mérgezéshez kötött harmadik orosz ügynök éppen Bulgáriában járt, amikor megmérgezték ott azt a fegyverkereskedőt, akinek felrobbantották a raktárát.

Az oknyomozók szerint hat GRU-ügynök vett részt az akcióban, köztük a 21955-ös csoport vezetője, Andrej Avernajov. Avernajov Szkripal megmérgezése után állítólag telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter titkárságával, vagyis igen magas beosztásban lehet, mert egyenesen a Kremlnek jelent.

A Bellingcat azt írja, hogy az ügynökök 2014. október 7-én, a GRU egyik moszkvai irodájában találkoztak, és még aznap meg is vették a repülőjegyeiket.

Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin Budapestre utaztak először Moszkvából, innen mentek tovább Csehország felé.

Miskin és Csepiga egyenesen Prágába repültek, Averjanov pedig Bécsbe ment Oroszországból. Csak Miskin és Csepiga utazott a saját nevén, a többiek álneveket használtak. A csapat október 13-án találkozott egy ostravai hotelben, egy órányi autóútra a felrobbantott raktártól.

Két ügynöknek is volt visszafelé szóló jegye 15-ére, azonban a gépre nem szálltak fel, ez a Bellingcat szerint arra utal, hogy valami fennakadás történhetett az akcióban

Miskin és Csepig Prágában még orosz üzletemberek bőrébe bújva érkeztek, a fegyverraktárban azonban már magukat tádzsik, illetve moldáv állampolgárnak kiadva jelentkeztek be lehetséges vevőkként. Azt mondták, hogy egy tádzsik rendvédelmi szervnek akarnak fegyvert venni.

A raktár 16-án reggel 9:25-kor robbant fel, Miskin és Csepiga pedig már messze jártak ekkor: a 10:05-ös Bécsből Moszkvába tartó géppel utaztak haza. A többi ügynök pár nappal később, egyikük pedig csak novemberben tért vissza.

A cseh belügyminiszter arról beszélt a napokban, hogy a merénylet balul sülhetett el: a cseh hatóságok szerint nem a raktárat akarták felrobbantani, hanem az volt a terv, hanem a lőszereknek az elszállítás után kellett volna robbanniuk, vagy a bulgáriai tranzitállomáson, vagy Ukrajnában, vagy Szíriában. Mindkét háborús övezetben az oroszok ellenségei lehettek a potenciális vásárlók.

A Bellingcat szerint távirányítású bombát helyeztek az orosz ügynökök a lőszerek közé, de hogy szerintük mi lehetett az oroszok terve, arról nem számoltak még be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik