Nagyvilág

Kiszabadították a Szuezi-csatornát eltorlaszoló teherhajót

Hiromi Uechi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Hiromi Uechi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

„Még nem végeztünk, de megmozdult” – idézte a Guardian a Szuezi-csatorna vezetőjének, Osama Rabienak a nyilatkozatát. Hat nap után ugyanis sikerült irányba állítani a fontos kereskedelmi útvonalat hat napja eltorlaszoló 400 méter hosszú teherhajót.

Rabie azt nyilatkozta, hogy vontatóhajók még úgy egy órán át fognak azon dolgozni, hogy teljesen irányba állítsák a konténerhajót, de már nincs messze a pillanat, amikor az Ever Green cég hajója folytathatja az útját. A friss műholdképek szerint már jelentősen elmozdult a hajó orra a part felől.

A hajó kiszabadítására egy árhullámot használtak ki, és vontatóhajók, valamint exkavátorok is dolgoztak rajta. A hajó alatt sziklákat is találtak a csatornában, amelyek a baleset idején sodródhattak a vízbe. Ezeket is elkezdték kiemelni, hogy ne fusson zátonyra újabb hajó.

Korábban az is felmerült, hogy hetekre leállhat a forgalom a Szuezi-csatornán a keresztbe fordult hajó miatt. A közel hétnapos leállás is hatalmas gazdasági károkat okozott, háromszáznál több hajó vesztegelt a Vörös-tengeren az Ever Given hajó miatt.

Frissítés: Az Ever Given konténerszállító motorját sikerült beindítani. A hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik