Nagyvilág

Történelmi perben áll bíróság elé Nicolas Sarkozy

Hétfőn kezdődik Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere Párizsban. Ez lesz az első alkalom, hogy egy volt francia köztársasági elnöknek korrupciós vádakra kell a bíróságon válaszolnia, ugyanis Sarkozyt befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval vádolják. Az államfői tisztséget 2007 és 2012 között betöltő francia politikus telefonját a győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás miatt 2014 elején lehallgatták. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderült, hogy a semmítőszék magas rangú bírája, Gilbert Azibert egy másik, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak, bár a posztot Azibert végül nem kapta meg, miután Sarkozy meggondolta magát, és nem járt közben az érdekében. A vád szerint a volt államfő azért hátrált meg, mert megtudta, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját.

Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel vádolja, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsítják, és mindhárom vádlott akár tíz év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik a bűnösségük. A nemzeti pénzügyi ügyészség szerint Sarkozy „rutinos bűnözőket megszégyenítően” próbálta akadályozni az igazságszolgáltatás munkáját, míg a politikus és hívei politikai perről beszélnek. Az Observer brit hetilap által megkérdezett francia oknyomozó újságíró, Fabrice Arfi szerint azonban azzal, hogy Sarkozy megpróbálja elterelni a személyéről a figyelmet, és a francia igazságszolgáltatást támadja, tiszta populizmus, és Trumpot vagy Berlusconit idézi.

Sarkozy ellen több ügyben is folyik eljárás, és egy másikban, a 2012-es választási kampányban felhasznált kampánypénzek miatt indult Bygmalion-ügyben jövőre várható, hogy elindul a tárgyalás.

Kiemelt kép: FRANCK FIFE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik