Nagyvilág

Őrizetbe vették, csalással vádolják Steve Bannont

Őrizetbe vették Steve Bannontírja a BBC. Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadóját – elnökválasztási kampányának egyik kulcsfiguráját – csalással vádolják az amerikai-mexikói határon építendő fal adománygyűjtő kampányával kapcsolatban.

Az igazságügyi minisztérium szerint Bannon és három társa (Brian Kolfage, Andrew Badolato és Timothy Shea) százezreket csapott be a Trump egyik fő választási ígéretének számító fal megépítésének ígéretével. A We Build the Wall (Falat építünk) közösségi finanszírozási kampány révén 25 millió dollárt gyűjtöttek össze, és azt a látszatot keltették, hogy a pénzt a fal építésére fordítják. A tárca szerint Bannon több mint egymillió dollárt kapott, és ennek egy részét személyes kiadásaira fordította, mint ahogyan Kolfage luxuséletmódját is az adományokból finanszírozták.

A vádbeli bűncselekmények – a csalás és a pénzmosás – akár húszéves börtönbüntetéssel is sújthatók.

Philip Bartlett, a vizsgálatot vezető nyomozó csütörtökön újságíróknak azt mondta: „a vádlottak nemcsak hazudtak az adományozóknak, hanem hamis számlákkal és bizonylatokkal próbálták meg fedezni bűncselekményeiket”. Hozzátette: vád alá helyezésük figyelmeztetés arra, hogy senki nem áll a törvények felett, „sem háborús veterán, sem milliomos tanácsadó”.

Bannon, az alt-right meghatározó alakja mindössze hét hónapot töltött a Fehér Házban, összekülönbözésük után ugyanis Trump kirúgta. Ezt követően, az európai parlamenti választás előtt az európai szélsőjobboldali erők összehozásán fáradozott, kevés sikerrel. Akkoriban Budapesten is előadott.

Donald Trump újságíróknak azt mondta: nem tudott Bannon ügyleteiről, a 2017. nyári kirúgása óta nem állt kapcsolatban egykori tanácsadójával.

Kiemelt kép: Steve Bannon előadást tart a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik