Nagyvilág

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Kazahsztánban

Legkevesebb 12 ember életét veszítette, miután lezuhant egy utasszállító repülőgép helyi idő szerint pénteken reggel Kazahsztánban, írja a BBC.

A Bek Air légitársaság Fokker 100 típusú repülője nem sokkal felszállás után zuhant vissza a földre majd áttört egy betonkerítést, és nekiment egy kisebb épületnek. A gépen 98 utas és 5 fős személyzet foglalt helyet.

Legalább 60 ember megsérült, őket kórházba szállították. A halálos áldozatok között a kazah belügyminisztérium szerint hat gyerek is van.

A gép a legnagyobb kazah városból, Almatiból a fővárosba, Nur-Szultanba, vagy korábbi nevén Asztanába tartott.

A Reuters tudósítója szerint hatalmas köd, szélcsend és -9 Celsius-fok volt a helyszínen, de a tragédia okát egyelőre nem tudni.

A Flightradar24 légiközlekedési lap szerint a repülő magyar idő szerint 2 óra 21 perckor szállt fel, és ugyanebben adta az utolsó jelet magáról.

A baleset körülményeinek pontos kivizsgálására egy különleges bizottságot állítanak majd fel.

Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev kazah elnök őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Mint fogalmazott, a felelősökre súlyos büntetés vár majd.

A Bek Air légitársaságot 1999-ben alapították a cég honlapja szerint. Ez az első kazah fapados légitársaság, flottája hét darab Fokker 100 típusú gépből áll.

Volt már egyébként súlyos repülőszerencsétlenség korábban is a városban: 2013. január 29-én egy utasszállító Almati közelében zuhant le, akkor 20 ember veszítette életét.

Kiemelt kép: Committee for Emergency Situations of Kazakhstan / Handout / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik