Belföld

Kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba, nyaralóhelyekre repültek a honvédségi gépek, amelyeket korábban Orbán használt

Tavaly négy repülőgépet is vásárolt a Magyar Honvédség, két nagyobbat (Airbus), és két kisebbet (Falcon). Ezeket gyakran használta Orbán Viktor kormányfő (Izraelbe, Moszkvába, Montenegróba, Salzburgba, Prágába, Zágrábba, Brazíliába, az Egyesült Álllamokba, stb. is ezen gépek valamelyikével utazott a miniszterelnök hivatalos utakra, fotók sokasága bizonyítja ezt.

Aztán idén nyár eleje óta ezeket a honvédségi gépeket eltüntették a legismertebb repülőgépfigyelő oldalakról (ezek a tulajdonos felszólítására elrejtik egy adott repülő adatait és útvonalait), ezért azóta nem lehetett tudni és az interneten követni, mikor merre jár a két Airbus és a két Falcon

írja az Átlátszó. A portálnak azonban egy adatbázisból mégis sikerült megtudnia, hova repült ez a négy gép. (Az elért úticélokat a portál térképre is vitte, böngészhető.)

Az egyik gép legegzotikusabb útja 2018. november közepén egy kiruccanás volt Dubajba, ami után Bandar Lengeh-ben (Irán) és Khoy-ban (Azerbajdzsán) bukkant fel a repülő.

A repülő 2019-es útjai közül a legérdekesebb az októberi 10-13. közötti, 3 napos tartózkodás a népszerű görög üdülőhelyen, Thessalonikiben. Onnan hazatérve, rövid budapesti pihenő után, október 14-én a 604-es az azerbajdzsáni Qabala városába ment, majd 15-én jött vissza Budapestre.

A kormany.hu tájékoztatása szerint ekkor Orbán Viktor a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján vett részt Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A miniszterelnök Facebook-oldalán pedig a látogatásról közzétett, „Keleti partnerség” című albumban szerepel is két olyan fotó, amelyeken felismerhető a honvédségi csapatszállító.

November elején a spanyolországi Albacete-be, majd a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagjára, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventurára ment a 604-es honvédségi csapatszállító, és ott töltött 3 napot. Alig két hete, december elején pedig egy másik kedvelt nyaralóhelyen, a görög Párosz szigetén tűnt fel a gép.

A másik Airbus

  • 2019. május elején 3 napot töltött a 605-ös a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagján, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventura szigetén. (Az előbbi Airbus ugyanitt töltött idén novemberben 3 napot.)
  • Június 30-án a 605-ös repülő egy másik kedvelt nyaralóhelyre, a spanyolországi Alicante városába ment, és még aznap vissza is jött Budapestre. Majd egy héttel később, július 6-án megint kiment Alicanteba, ahonnan ismét még aznap haza is jött.
  • 2019. november 19-én pedig Dubajban tűnt fel a 605-ös honvédségi Airbus. Ugyanitt járt 2018 novemberében a másik, 604-es Airbus is.

A harmadik gép, az egyik Falcon (business jet) idén

  • februárban az Egyesült Arab Emírségek két városában, Dubajban és Abu Dhabiban volt
  • márciusban Tel-Avivban járt
  • április közepén Mexikóvárosba és Panamavárosba ment
  • április 28-tól május 2-ig Las Vegasban volt
  • május és július közepén, valamint szeptember végén Washingtonba repült
  • október végén Abu Dhabiban és Dohában bukkant fel
  • november elején Sanghajban, Tokióban és Moszkvában volt
  • november végén Máltán, Sevillában és Genfben járt

A negyedik gép (szintén Falcon) augusztus elején a horvátországi Brac szigetén (ahol a 606-os Falcon is járt már) bukkant fel a 607-es gép, augusztus végén pedig a Korzika szigetén található Bastia városában. November közepén Tokióban, majd Kijevben, a hónap végén pedig Pekingben, Szöulban és Moszkvában járt a repülő, december elején pedig a portugál Beja városába ment – sorolja az Átlátszó.

Az Átlátszó rákérdezett a honvédelmi minisztériumnál, kiket szállítottak a kérdéses időpontokban az egyes úti célokra a gépek, de a tárca nem válaszolt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik