Nagyvilág

Szibériába is beütött a klímaváltozás

Szibériában kétszer olyan gyorsan melegszik az idő, mint máshol, ezrek otthona vált lakhatatlanná, a táj pedig néhol átalakult

írja a G7 a The New York Times riportja alapján. Már a kiinduló pont is dermesztő: a szibériai Jakutföld fővárosában, Jakutszkban az éves középhőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal nőtt, így már -7,5. Ennél is közvetlenebbül érzékelhető a változás, hogy a permafroszt, vagyis az örökfagy is olvadni kezdett.

A cikk szerint régebben nyaranta legfeljebb a talaj felső egy métere olvadt fel, ám most ez már három méter. Ennek nyomán a nedvesebb talaj lesüllyed, az egykor sík területen pedig kráterek és dombok jönnek létre, minekután tavak is kialakulhatnak. A klímaváltozás okozta természeti változások érintik az épített környezetet is, csak Jakutszkban eddig ezer épület sérült meg.

A felázott talaj és a mind több csapadék miatt egyre több az árvíz is. A Berjozovka nevű falut az elmúlt öt évben mindig elöntötte az árvíz. A háromszáz lakosnak hetekig csónakkal kellett mennie az alapvető élelmiszerekért. Ennek nyomán a helyiek úgy döntöttek, 800 méterrel odább költöztetik az egész falut.

További megdöbbentő részletek a The New York Times riportjában.

Kiemelt kép: Alexandr Kryazhev / Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik