Nagyvilág

Hámenei ajatollah szerint meg kell ölni Salman Rushdie-t, a Twitter nem örül neki

Idén harminc éve, hogy Homeini ajatollah, Irán akkori – egyébként már haldokló –első számú vallási vezetője kimondta a fatvát, vagyis a halálos ítéletet korunk egyik legnagyobb élő írójára, Salman Rushdie-ra.

A brit író 1989-ben kiadott Sátáni versek című regényével dühítette fel a vallási vezetőt annyira, hogy arra hívja fel a világ muzulmánjait, hogy bárhol, bármikor végezzenek Rushdie-val: az ítélet szerint ugyanis tiszteletlenül ábrázolta a műben Mohamed prófétát.

Rushdie ezek után sok éven át rendőri őrizet alatt élte az életét, mígnem aztán az iráni kormány kilenc évvel a fatva kihirdetése után, 1998-ban végül visszavonta az ítéletet. A Valentin-napon esedékes harmincadik évforduló alkalmából azonban az éppen aktuális ajatollah, Hámenei, aki egyébként igen aktívan twitterezik, nem kis meglepetést okozott azzal, hogy – ahogyan azt a 444 a Haaretz című izraeli lapra hivatkozva megírta – szerinte  a fatva még mindig életben van, tehát egész nyugodtan meg lehet ölni az írót és erre fel is szólitotta egy bejegyzésben mintegy félmillió követőjét.

A Twitter viszont úgy gondolta, hogy egy ilyen felhívás nem áll összhangban a működési elveivel, ezért törölte a bejegyzést és korlátozta a vallási vezető fiókját.

(444, Haaretz, fotó: Jeremy Sutton-Hibbert/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik