Nagyvilág

Megszavazták a szexuális zaklatással vádolt főbírójelölt kinevezését

Jóváhagyta a helyi idő szerint szombat délutáni végszavazáson a washingtoni szenátus többsége Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának.

A republikánus többségű szenátus 50-48 arányban szavazta meg Brett Kavanaugh-t. A szavazás eredményét Mike Pence alelnök jelentette be:

A szavazás előtt több ezren tüntettek Washingtonban a jelölt ellen.

Az 53 éves Kavanaugh hosszú és heves vitákkal teli meghallgatási folyamat után lett alkotmánybíró, a vitákat az váltotta ki, hogy egy kaliforniai pszichológus azt állította: 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta.

Az eddigi washingtoni fellebbviteli bíró kinevezésével – amelyet Donald Trump elnöknek még alá kell írnia – a legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki.

A Fehér Ház rögtön a szavazás után bejelentette: Kavanaugh felesketésére a lehető legrövidebb időn belül sor kerül.

Az 53 éves bíró élete végéig a legfelsőbb bíróság tagja maradhat, bár van lehetőség a lemondására is. Donald Trump elnök a nyáron jelölte a konzervatív nézeteiről ismert bírát az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróságra, miután Anthony Kennedy főbíró bejelentette visszavonulását.

Cikkünk frissül.

Kiemelt kép: MTI/EPApool/Tom Williams

Ajánlott videó

Olvasói sztorik