Nagyvilág
A bus drives on a street in Tallinn, on January 9, 2013. From January 1, 2013, residents of the Estonian capital can use public transports in Tallinn for free after purchasing a special card for 2 euros. AFP PHOTO / RAIGO PAJULA / AFP PHOTO / RAIGO PAJULA

Szinte egész Észtországban ingyen lehet busszal járni

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 27. 15:19

Szinte egész Észtországban, Európában elsőként, ingyenessé tették a buszközlekedést, hogy csökkentsék az országon belüli repülőutak számát és a fosszilis üzemanyag fogyasztását.

Vannak olyan európai városok és régiók, ahol ingyenes a tömegközlekedés, de eddig nem létezett ilyen országos szinten ingyenes megoldás,

mondta Kadri Simson gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter. A balti állam 15 megyéjéből 11-ben ingyenes a regionális buszközlekedés júliustól.

Olyan megoldást kerestünk, amely felélénkíti a vidéki régiókat és megállítja az elvándorlást,

tette hozzá Simson, aki kifejtette, hogy a program a központi kormányzat és a megyei önkormányzatok közötti párbeszéd eredményeként született.

A miniszter szerint a projekt célja az is, hogy Észtország segítse az Európai Uniót az üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő célok elérésében. Ezért az észt parlament 2017-ben úgy határozott, hogy az ország fosszilisüzemanyag-kibocsátását 2030-ban is igyekszik a 2012-es szinten tartani.

Ez azt jelenti, hogy módot kellett találnunk arra, hogyan bátorítsuk az embereket a még környezetkímélőbb közlekedés, például a tömegközlekedés használatára.

A buszok már 2013 óta ingyenesen használhatók az észt fővárosban, Tallinnban. Taavi Aas polgármester szerint a program nagy siker a városi autók számának állandó növekedése ellenére is.

Kiemelt kép: busz Észtország fővárosában, Tallinnban, Europress/RAIGO PAJULA/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.