Nagyvilág

50 családtagját veszítette el a guatemalai vulkánkitörésben

Az egész családját elveszítette Eufemia Garcia, miután a guatemalai Fuego vulkánból feltörő hamu és láva elől hozzátartozói nem tudtak elmenekülni. A The Guardian cikke szerint a nő már egy hete keresi szerettei maradványait.

Garcia szerint kilenc testvére, édesanyja, gyermekei és unokái mind meghaltak a természeti katasztrófában, aminek következményeit súlyosbította, hogy a hatóságok késve figyelmeztettek a közelgő veszélyre.

Mint mesélte, épp tojást árult a közelben, amikor látta, hogy láva ömlik a település felé. Hazafutott a családi házhoz, ahol a testvére születésnapját ünnepelték épp. Ordított, hogy meneküljenek, de már késő volt. Ő biztonságba vonult, innen nézte, ahogy a lávafolyam elnyeli az épületet.

Europress/AFP/Orlando Estrada

A 48 éves nő minden nap csatlakozik az önkéntesekhez, hogy a hamuban ásva kutasson minden bizonnyal elhunyt családtagjai után. Mint fogalmazott, fogalma nincs, hol fog ezután élni, és hogyan tudja az egészet feldolgozni. De a legfontosabb számára most a kutatás a holttestek után.

Rajta kívül csak a bátyja maradt életben, aki nem tartózkodott a helyszínen a vulkán kitörésekor.

Egy másik túlélő, Bryan Rivera 13 rokonát keresi. Eddig csak a 12 éves lánytestvére gitárjának a maradványaira bukkant rá.

Nem adom fel addig, amíg meg nem találom a családomat és el nem temethetem őket

– mondta a lapnak.

A vulkánkitörésnek a jelenlegi adatok szerint legkevesebb 110 halálos áldozata van.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Orlando Estrada

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik