Nagyvilág
UTTAR PRADESH, INDIA - AUGUST 2: 15 year old Priyanka's (name changed) wedding henna is seen on August 2, 2016 in Uttar Pradesh, India. She was raped by a neighbor last year when she was 14 years old. The neighbor had been harassing her for a long time and then one night he came on motorcycles with friends and threatened to kill her if she didn't get on the bike with him. He took her to a friend's house and raped her. For 10 days the police refused to register a case against him and when they did, they held her for two days in the station until she agreed to say in the statement that she went willingly with the him. Priyaka and her family say that he comes from a rich, influential family. The people in her village gossip, they say that she ran away willingly with him and that she did bad things. After the rape he continues to harass her, sending his friends to tell her that if he sees her he will kill her, that he will come and kidnap her sisters, that he will kill her father. Recently the rapist and his friends saw her father on the road and they beat up him. Two weeks ago Priyanka was wed to a 22 year old man in a marriage that her family arranged for her. They were worried about her safety and Priyanka thought that she would be safer if she was married and living in a different village. Her husband doesn't know about the rape, and the rapist has sent letters to her home threatening to tell her new family and break up the marriage. "I feel angry. There's nothing left in me." Priyanka says. (Photo by Getty Images)

A lány, aki meghiúsította a saját esküvőjét

24.hu
24.hu

2018. 05. 01. 18:00

Nemrégiben a BBC terjedelmes tudósítást közölt egy Monika nevű, szegény családból származó 13 éves indiai lányról, aki hatalmas lélekjelenléttel az utolsó pillanatban meghiúsította – kétszer is – a saját esküvőjét. Az előkészületek közben sikerült kisurrannia a házból, és felhívnia a kényszerházasság által fenyegetett gyerekek segélyvonalát. A lefülelt szülők, kihasználva, hogy az anyakönyvvezetés meglehetősen hanyag a régióban, az állították, hogy a lányuk már 17 éves. Ugyanakkor az iskolai bizonyítványok ennek ellenkezőjéről tanúskodtak, ráadásul az országban 2006 óta 18 év alatt egyébként is tiltott a házasságkötés.

Monika jól tudta, hogy a házasság a sosem látott, 115 mérfölddel távolabbra lakó, 22 éves férfival – nővére vőlegényének bátyjával – teljes elszigeteltséget és látástól vakulásig tartó robotot jelentene számára. Nem utolsósorban tanulmányai végét, márpedig a lány tanárnak készül. A legalsó, „érinthetetlen” kasztba tartozó szülők azonban úgy gondolták, hogy döntésükkel (azon túl, hogy eggyel kevesebb éhes szájat kell majd etetniük) gyermekük javát szolgálják: a kiházasítást látták az egyetlen módnak, hogy az ellátását biztosítsák. Az idősebb lány legális esküvője ráadásul alkalmasnak tűnt a hatóságok félrevezetésére – sok család próbálja hasonló kettős ceremóniával kijátszani a szabályozást.

DHARAMSALA, INDIA - DECEMBER 01: Young girls and women at the celebration of a traditional indian marriage, wearing festive clothes, and groom, mother in law and father in law, friends and family on December 01, 2012 in Dharamsala, Himachal Pradesh, India. Most of the time its an arranged marriage and its the first time that the bride sees her future house and home. (Photo by EyesWideOpen/Getty Images)
Képünk illusztráció. Fotó: EyesWideOpen / Getty Images

A lány korábban egy könyvben látta a könnyen megjegyezhető 1098-as segélyhívó-számot. Kölcsönkérte mit sem sejtő nagymamája mobilját és felhívta. A vonal másik végén Preeti Yadav aktivista megnyugtatta a tinédzsert, és a helyszínre küldte a rendőröket, akik véget is vetettek a szertartásnak. Csakhogy a szülők késő este újra megkísérelték azt lebonyolítani, így Monika újra telefonált, Preeti pedig most már munkatársaival együtt személyesen, motorral száguldott a helyszínre. A családdal közölték, hogy ha még egyszer rajtakapják őket, börtönbüntetésre számíthatnak, és aláírattak a szülőkkel egy nyilatkozatot, miszerint 18 éves koráig nem adják férjhez Monikát. Az anya, Sita – legalábbis így látta a BBC stábja – utólag még büszke is volt a lányára, amiért szembe mert szállni a hagyománnyal.

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerint a gyermekházasság világszerte naponta 39 ezer, évente pedig 15 millió 18 éven aluli lányt érint.

A férj általában sokkal idősebb, felnőtt férfi. A gyerekfeleségek a felnőtt nőknél is gyakrabban válnak családon belüli erőszak áldozatává. Mindezekkel összefügg, hogy az UNFPA 2014-es jelentése szerint globális átlagban a fiatal lányok vezető haláloka az öngyilkosság, második helyen pedig a szülési komplikációk állnak.

A gyermekházasság nem korlátozódik a harmadik világ országaira: április 17-én a Perspectives on Sexual and Reproductive Health folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely szerint az USA-ban 2010 és 2014 között közel 80 ezer gyerek vált érintetté. Sokszor a tiniterhességekre gondolják a családok a fiatalok egybekelését jó megoldásnak, és az államok többsége ilyen esetben ezt engedélyezi is – csakhogy a kutatás azt találta, hogy az ilyen, elsietett házasságok 70 százaléka néhány éven belül felbomlik.

A probléma, mint az Európai Parlament Női Jogok és Nemek Egyenlősége Bizottsága nemrégiben felhívta a figyelmet, a mi kontinensünkön sem ismeretlen. Ezért azt szeretnék, hogy az EU forrásokat különítsen el a kényszer- és gyermekházasság 2030-ig elérendő teljes felszámolására.

Italy, Rome: Giorgia, ten years, performs a fake child marriage organised by Amnesty International in front of Pantheon in Rome on October 26, 2015.According to United Nations (Un), every year 13.5 million girls are forced into a getting married before age of 18 with men with much older than them. (Photo by Christian Minelli/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images / NurPhoto / Christian Minelli

A menekültválság idején Svédországban és Norvégiában körülbelül 150 gyermekfeleséget találtak a hatóságok (akiket elválasztottak a férjüktől és biztonságba helyeztek), de a Plan International jogvédő szervezet szerint ez csak a jéghegy csúcsa. Idén március végén nagy botrányt kavart a svéd egészségügyi és népjóléti minisztériumnak a gyermekfeleségek férjeihez szóló brosúrája, mert szerepelt ugyan benne, hogy a svéd törvények szerint a 18 éven aluli személy gyerek (és az ország nem ismeri el a házasságot, 15 éven alulival pedig tilos a szex), kimaradt, hogy a szabály figyelmen kívül hagyása börtönbüntetést von maga után. Más kultúrák tiszteletben tartásának a női és gyermekjogok tiprásáig sosem szabad terjednie: a Svédország által már ratifikált Isztambuli Egyezmény is kimondja, hogy a nők elleni erőszakra a kultúra, a vallás, a hagyomány vagy a „becsület” nem szolgáltathat igazolást.

Svédország (Dánia és Németország mellett) a jelenleg mindössze három európai ország egyike, amely 18 év alatt semmilyen körülmények közt nem teszi lehetővé a házasságkötést. A Női Jogok Bizottsága szerint mindenhol ez lenne a követendő példa. E téren mi sem állunk fényesen, Magyarországon a gyámhatóság engedélyével ugyanis már 16 évesen is lehet házasságot kötni.

Kevéssé köztudott, hogy ez a jogi lehetőség gyakran a bántalmazók eszközévé válik ahhoz, hogy a házasság által nagykorúsított (jellemzően hátrányos helyzetű, például állami gondozott, vagy mélyszegénységben élő roma) lányt kivonják a gyermekvédelem hatóköréből. Mint idén márciusban a Névtelen Utak Alapítvány „Mennyit érsz?” című kiállításához kapcsolódó szakmai konferencián elhangzott, a futtatóknak így remek lehetőségük nyílik a kiszolgáltatott kiskorú feletti hatalom megszerzésére, és illegális külföldre vitelére.

Már csak ebből is láthatjuk, hogy a más kulturális hátterű nők helyzetét nem azzal a céllal érdemes tanulmányozni, hogy utána a saját, helyi problémáinkat elbagatellizáljuk. Ez a tájékozódás éppen arra ébreszt rá minket, hogy még ha a nőgyűlölet mértéke és megjelenési formái a világ különböző pontjain eltérnek is, általános, globális jelenségről beszélünk – az ellenállás viszont a legreménytelenebb helyzetekben is hatékony lehet.

Antoni Rita

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.