Nagyvilág
Budapest, 2017. június 14.
Tehervagonokból álló vasúti szerelvények sora vár továbbindulásra a Ferencváros vasútállomás rendezőterén, Magyarország legnagyobb alapterületű vasúti csomópontján.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Egy szlovén nyugdíjas megfúrhatta az adriai magyar vasutat

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 01. 31. 16:47

A szlovén alkotmánybíróság szerdán úgy döntött, nincs összhangban az alkotmánnyal a szlovén népszavazási törvény. Az ítélet veszélyeztetheti az adriai vasút második vágányának megépítését, amiről a szlovén-magyar informális egyeztetés folyik, a beruházásról ugyanis tavaly egy népszavazás döntött. A szlovén miniszterelnök szerint sem a projektet, sem országát „nem szabad eltemetni”, a terv ellenzője, egy szlovén nyugdíjas máris új népszavazást akar.

Egyelőre megoszlik a helyi sajtó véleménye arról, hogy milyen hatással lehet a Drugi tir, azaz az Adriára vezető, Koper kikötője és Divaca települése közötti vasútvonal második vágányának építésére a szlovén alkotmánybíróság szerdai döntése. Elvileg alkotmányellenesnek minősítették a népszavazásra és a kampányokra vonatkozó törvényeket, de ez a szlovén állami tévé szerint nincs közvetlen kihatással a tavalyi referendumra, amely a 650 millió euróba kerülő Drugi tirről döntött. Arról ugyanis, hogy törvényesen zajlott-e le a népszavazás, a szlovén Legfelsőbb Bíróságnak kell ítélkeznie.

A Delo című szlovén lap viszont ezzel ellentétesen értelmezi a határozatot, mivel máshonnan közelíti meg a kérdést. A ljubljanai lap azt írja, hogy az alkotmánybíróság döntése miatt nincs érvényben továbbra sem a második vágány építéséről szóló törvény, a kormány továbbra sem hajthatja végre a jogszabályt, ugyanis így most tovább húzódik az a procedúra, amely a vágányépítést hátráltatja.

A magyar terveket is érinti a döntés

Az építkezés Magyarországot is érintheti, hiszen nem hivatalos értesülések szerint Budapest 200 millió euróval szállna be a Koper és Divaca közötti 28 kilométeres vágány megépítésébe. Cserébe pedig egy új magyar vasúti kijárat nyílna az Adriára: Koperben logisztikai létesítményekhez jutnának a magyarok, illetve részt kapnának az új vasútvonal üzemeltetéséből és hasznosításából is (egy projektcég 49 százalékos tulajdonlásán keresztül), egy 45 évesre tervezett koncesszió keretében.

Ezeknek az álmoknak tett most keresztbe a ljubljanai alkotmánybíróság: úgy ítélte meg, hogy a népszavazásokról és népi kezdeményezésekről szóló szlovén törvény, illetve a választási és népszavazási kampányokról szóló törvény nincs összhangban az alkotmánnyal.

Egy nyugdíjas közbelép

Az alkotmánybíróságnak azért kellett most döntenie, mert a tavalyi népszavazáson ugyan átment a vágányépítés, de a beruházást ellenzők megtámadták a népszavazás lebonyolítását. Azt kifogásolták, hogy a kormány a megépítés mellett kampányolt, és a költségvetés pénzügyi eszközeit egyoldalúan használta fel, miközben a projekt ellenzői nem kaptak állami támogatást.

A mostani ügy kirobbantója egy – elvben – pártoktól független szlovén nyugdíjas, Vili Kovačič. Őt egyes hírek a helyi ellenzék legnagyobb pártjával, az SDS-szel is kapcsolatba hozzák, de Kovačičnak többféle magánkezdeményezése volt az elmúlt években, így nem köthető kizárólag egyetlen politikai tömörüléshez.

A nyugdíjas tavaly népszavazást kezdeményezett a Drugi tirről. Miután a referendum nem a számára kívánatos eredményt hozta, megtámadta az eljárást, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult jogorvoslatért. Ám a Legfelsőbb Bíróság továbbpasszolta az ügyet az Alkotmánybíróságnak, így most előbb ennek a testületnek kellett véleményt mondania. (A szlovén SDS nevű párt hivatalosan egyébként nem ellenzi a Drugit tirt, de azt a megoldást, amit a kormány tervez, elutasítják.)

Kétoldali magyar érintettség?

Az ügy pikantériája magyar szempontból, hogy míg a magyar kormány informálisan a szlovén kormánnyal egyeztetett a Drugi tirről (hivatalosan csak a napokban kezdődnének a kétoldalú megbeszélések), időközben kiderült, hogy egy részben magyar érdekeltségű szlovén médiavállalkozás  belekeveredett az SDS pártfinanszírozási botrányába.

Former Slovenian Prime Minister Janez Jansa attends the Inaugural Session of the Slovenian Parliament in Ljubljana, Slovenia on August 1, 2014. Janez Jansa, serving a two-year prison term for corruption, has been given permission to attend the opening of parliament. Slovenia's newly elected parliament meets for the first time on August 1 with political newcomer Miro Cerar's SMC party, the strongest force holding 36 seats in the 90-seat parliament, while Prime Minister Alenka Bratusek's ZaAB party holds only four seats. AFP PHOTO / Jure Makovec / AFP PHOTO / Jure Makovec
Újabb magyar szál a szlovén pártpénzbotrányban
60 ezer eurós kölcsönt adhatott a legnagyobb ellenzéki pártnak az a kiadóvállalat, amely többségében a magyar Ripost bulvárlap kiadójáé.

Az SDS vezetőjét, Janez Jansát egyébként korábban Orbán Viktor a barátjának nevezte.

Magyarország is tanulhatna ebből a vitából

Visszatérve a szlovén alkotmányjogi vitához, itt két dolog vitatott az állami tévé szerint: az alkotmánybírók úgy vélik, hogy a legfelsőbb bíróságnak hatálytalanítania kell a referendumot, ha úgy véli, jogtalanság, törvénytelenség történt az eljárás során, és ez befolyásolta a népszavazás kimenetelét. Ezzel egyidejűleg problematikus az is, hogy a kormány felhasználhat-e költségvetési forrásokat az igenek vagy nemek támogatására. Ez ugyanis összefügg a szavazójog gyakorlásának problémáival.  (Ez a probléma Magyarországon is érdekes kérdéseket vetne fel – tehetjük hozzá –, ha nálunk ilyen ügyekkel foglalkoznának jogászok.)

A kormány nem ugyanolyan pozícióban van, mint a többi kampányoló szervezet – a szlovén alkotmánybírók szerint. Ugyanis biztosítania kell a kabinetnek azt, hogy a választók átfogó és átlátható tájékoztatást kapjanak a népszavazás témájáról. Kifejezheti ugyan a véleményét egy adott kérdésben a kormány, de a költségvetés forrásait mindkét álláspont bemutatására fel kell használnia.

A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítheti a népszavazás eredményét

A szlovén állami tévé hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróság tehát a konkrét ügyben nem döntött. Így nem azt ítélte meg, hogy a tavalyi kampány során a kormány a jogszabályoknak megfelelően járt-e el. Az pedig, hogy a törvények alkotmányellenesek, nem jelenti önmagában azt, hogy a kormány megsértette volna a szabályokat. Az alkotmánybíróság nem akarta átvenni a Legfelsőbb Bíróság szerepkörét sem, amely a konkrét tavalyi ügyben hozhat ítéletet.

Most tehát a legfelső bíróságnak kell kimondania az utolsó szót a tavalyi referendum ügyében. Jurij Toplak, a Maribori Egyetem jogi fakultásának professzora ugyanakkor úgy gondolja: a kormány nem vette figyelembe a nemzetközi sztenderdeket, amikor a Drugi tirt támogató kampányára 97 ezer eurót költött, ezért Toplak arra számít, hogy a Legfelsőbb Bíróság meg fogja semmisíteni a népszavazás eredményét.

A kormányfő szerint nem szabad temetni a projektet, Kovačič máris új referendumot akar

A szlovén miniszterelnököt meglepte ugyan az alkotmánybíróság döntése, de azt mondta, tiszteletben tartják azt. Ugyanakkor azt is kifejtette: a Drugi tirt nem lehet eltemetni, mert akkor Szlovéniát temetnék el, hiszen így nem lennének rajta a közlekedési térképeken.

Ennél sokkal lelkesebb volt Vili Kovačič, aki a Dnevnik című szlovén lapnak nyilatkozott. A nyugdíjas elmondta: arra számít, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvényteleníti a népszavazást. Sőt egy lépéssel tovább is ment: azért fog most fellépni, hogy új népszavazást írjanak ki az ügyben, és azt a nyári általános választásokkal egy időben tartsák meg.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.