Nagyvilág

Újabb magyar szál a szlovén pártpénzbotrányban

60 ezer eurós kölcsönt adhatott a legnagyobb ellenzéki pártnak az a kiadóvállalat, amely többségében a magyar Ripost bulvárlap kiadójáé.

A korábban nyilvánosságra került, óriási vitát kavaró 450 ezer eurós hitel mellett egy másik, 60 ezer eurós kölcsönt is felvett a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, az SDS tavaly – erről számol be a szlovén állami tévé a Dnevnik című ljubljanai lap nyomán.

Már az első hitel kapcsán is utalt egy tévéinterjúban Janez Janša, az SDS vezetője arra, hogy abban segédkezett egy szlovén lapkiadó cég, a Nova Obzorja többségi tulajdonosa – márpedig ez a többségi tulajdonos a cégadatok szerint a magyar kormányt támogató bulvárlapot, a Ripostot megjelentető hazai kiadóvállalat, a Ripost Média Kft. (Az SDS vezetőjét, Janšát Orbán Viktor a barátjának nevezte tavaly, a szlovén párt maribori kongresszusán.) A 450 ezer eurós kölcsön komoly botrányt váltott ki Szlovéniában, az ügyletet hipotetikusan az ottani Számvevőszéki Bíróság is kritizálta, így a párt visszafizette a már kölcsönvett első részletet.

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

Ám most a Dnevnik című szlovén lap az SDS egy másik kölcsönügyletére is fényt derített. Ezúttal 60 ezer euróról lehet szó a szlovén sajtóhírek szerint, amit az SDS is megerősített állítólag. Erről is tavaly állapodott meg a Nova Obzorja és a SDS. Vagyis itt közvetlenül az a kiadóvállalat adott hitelt a pártnak, amelyben a magyar Ripost kiadója többségben van, és amelyben maga a szlovén párt, az SDS a kisebbségi tulajdonos, 44,2 százalékkal.

Ugyanakkor a Dnevnik alapján a szlovén állami tévé megjegyzi, hogy

az ottani politikai pártok csak bankoktól, hitelintézetektől és természetes személyektől vehetnek fel hitelt. Márpedig a Nova Obzorja se nem bank, se nem hitelintézet.

Egyéb jogi személyiségű szervezettől pedig nem megengedett a pártok hitelfelvétele, ezt a szlovén Számvevőszéki Bíróság (az ÁSZ ottani megfelelője) közölte a Dnevnikkel. A szlovén hírügynökség, az STA jelentése szerint a Dnevniknek a Nova Obzorja távozó igazgatója, Mihael Hocevar azt mondta, nem volt törvénytelen a tranzakció.

A Dnevnik értesülései szerint az SDS megerősítette, hogy tavaly augusztus 16-án megállapodott a Nova Obzorjával egy 60 ezer eurós kölcsönről. (A Nova Obrozja adja ki a Demokracija című hetilapot és a Škandal24 című bulvárlapot Szlovéniában.) A kölcsönt egy éven belül kell törlesztenie a pártnak. A szlovén állami tévé megjegyzi, hogy a Ripost nevű magyar cég 51,8 százalékos tulajdonosa a Nova Obzorjának, és a magyar Schatz Péter a tulajdonosa a Ripostnak (pontosabban a Ripost Média Kft.-ről van szó).

Az SDS pártfinanszírozási botránya máris éreztette a hatását a szlovéniai közvélemény-kutatásokban. Jansa pártja elveszítette az első helyét a legfrissebb felmérés szerint, amiről szintén az állami tévé számolt be. A legnépszerűbb párt jelenleg a szociáldemokrata 13,7 százalékkal, Jansáék csak a második helyen állnak, 11,9 százalékkal.

A vasútról tárgyalnak

Ám a magyar-szlovén vonatkozású híreknek még így sincs vége: hétfőn Ljubljanába érkezett egy delegáció Budapestről, amelyet Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára vezet, s amelyben magyar cégek is képviseltetik magukat. A küldöttség a szlovén tévé értesülései szerint a Koper és Divaca közötti 28 kilométeres második vasúti vágány (Drugi tir) megépítéséről tárgyal majd a szlovén fővárosban.

A projekt 650 millió euróba kerül, és ebből szlovén lapértesülések szerint a magyar kormány 200 millió eurót biztosítana, ha erről megszületik a megállapodás. Ennek feltétele, hogy Szlovéniában tisztázódjanak a beruházást körülvevő bizonytalanságok.

Újabb magyar kijárat az Adriára?
Budapest állítólag kétszázmillió euróval finanszírozná a Szlovénián belül is vitatott második vágány megépítését Koperig, amelynek megépítését azonban jelenleg jogi akadályok – és talán a Fidesz barátai – is nehezítik.

Szlovén részről a legfontosabb tárgyalópartnerek egyike Jure Leben közlekedési államtitkár lesz, aki korábban már elmondta, hogy fontos a magyarok részvétele e projektben. Máskülönben veszélybe kerülhet az Európai Unió által a projekt számára biztosított források lehívása is. A Studio City tévéműsorban hétfő este Leben vitatkozott a Levica nevű radikális baloldali párt képviselőjével, Matej Vatoveccel is, aki régóta ellenzi a magyarok bevonását a projektbe. Vatovec egy „B-tervet” követel a kormánytól, amelyben számolnának a magyar részvétel elmaradásával.

A ljubljanai kormány a múlt héten állásfoglalást adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a magyarok részvétele szükséges a projekthez. Ám most, a tévévita hevében Leben azt is elmondta, hogy ha a magyarok esetleg visszakoznának, akkor vagy szlovén költségvetési forrásból fedeznék a hiányzó részt a vágányépítés finanszírozásakor, vagy pedig új stratégiai partner után néznének.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/Jure Makovec/AFP PHOTO/Jure Makovec

Ajánlott videó

Olvasói sztorik