Nagyvilág

Annyira hideg van az USA-ban, hogy még a trópusok is befagynak

Miközben Európában gyakorlatilag elmarad a tél, addig Amerika a rosszabbik végét kapta ki az évszaknak.

Továbbra is sarkvidéki a hideg és csontig hatoló a fagy az Egyesült Államok középnyugati és keleti parti vidékein. Meteorológusok szerint egy évszázada nem volt ilyen hideg a tél. Montanában például mínusz 50 Celsius-fokot, Minnesotában mínusz 38 és a középnyugati Nebraskában mínusz 26 fokot is mértek. Veszélyesen alacsony a hőmérséklet szinte mindenütt az országban, a kanadai határtól Montanán át Texasig.

A Niagara-vízesés már napokkal ezelőtt befagyott. Fagypont alatt van a hőmérséklet még a hagyományosan enyhébb éghajlatú Georgiában és Alabamában is.

Az amerikai Középnyugat és a keleti part északi vidékei hó alatt vannak, Michiganben, Dél-Dakotában, Iowában és Nebraskában az iskolai téli szünetet meghosszabbították, az állami hivatalok zárva tartanak, és egymás után nyitják a melegedőket, elsősorban a hajléktalanoknak.

Sok településről érkeznek hírek balesetekről, a hatóságok arra szólítják a lakosságot, hogy ha tehetik, ne üljenek autóba. Az elmúlt héten kilenc ember halt meg a hideg következtében, valamennyien kihűltek. (MTI)

A look across the Pond and most of North America is still gripped in very cold windchills, most of the continent at well…

Közzétette: Severe Weather Europe – 2018. január 2.

(Kiemelt kép: WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik