Nagyvilág

Egy orosz újságíró saját szondával akarja kideríteni, hogy tényleg jártak-e amerikaiak a Holdon

Az alig néhány napja indult, de még négy héten át a Kickstarter orosz verzióján, a BoomStarter-en futó gyűjtés már tegnap túllépte a 3,5 millió forintos (800 ezer rubel) kitűzött célt, jelenleg pedig valamivel több, mint 5,1 milliónál jár.

A projekt mögött az orosz blogger-újságíró Vitalij Egorov és csapata áll, akik szerint a projekt ennél még mindig valamivel többe – másfél millió rubelbe, azaz 6,7 millió forintba –fog kerülni, hiszen a szonda fedélzeti számítógépének rendszerét is el kell készíteniük.

embed_asset

Egorov nem igazán nevezhető csendes bolondnak, hiszen csapatának több tagja is a Dauria Aerospace-nél dolgozik, akik többek közt telekommunikációs műholdakat és apró, a mi MASAT-unkra hasonlító eszközöket építenek, a küldetés technikai háttere tehát elég szilárdnak mondható.

A férfi a következő tíz év során szeretné elindítani a szondát egy kínai, indiai vagy orosz rakétával, de az indítás időpontja nyilvánvalóan nagy mértékben függ a műszer elkészültének időpontjától.

A Hold körüli pályára állást követően az apró szonda küldetésének fontos része lesz a Szovjetunió által a Holdra küldött Luna holdrobotok és a Lunohod holdautók lefényképezése, de az ötletgazda legalább ennyire fontosnak tartja, hogy teljes bizonyossággal meggyőződhessen arról, tényleg jártak-e az amerikaiak a Holdon.

Az ötletgazda
Az ötletgazda

Ugyan 2009 júliusa óta egy amerikai szonda, a Lunar Reconnaissance Orbiter már fotózza az égitest felszínét, majd negyven év után megtalálva az elveszett Lunohod-1-et, és elsőként fotót készítve az Apollo-program nyomairól is, Egorov sok más orosz űrfanatikussal együtt mégsem hisz a képek hitelességében, így saját maga szeretne utánajárni a történetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik